Eurobarometri: huoli elintarvikkeiden mikromuoveista lisääntynyt Suomessa
EU-kansalaisten mielipiteitä luotaavan kyselyn mukaan kansalaisten huoli elintarvikkeiden mikromuoveista on lisääntynyt Suomessa. Eurobarometrin mukaan suomalaisvastaajista 51 prosenttia kokee ruoasta löytyvät mikromuovit suurimmaksi elintarviketurvallisuuden huolenaiheeksi ja 90 prosenttia kertoo ainakin kuulleensa aiheesta. Mikromuovihuolen osalta kasvua edellisestä, kolmen vuoden takaisesta kyselystä on 11 prosenttiyksikköä.
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n teettämästä kyselystä käy ilmi, että lihassa olevat antibioottijäämät (40 %), kalassa, lihassa tai maitotuotteissa olevat ympäristömyrkyt (37 %) sekä ruoassa olevat torjunta-ainejäämät (36 %) nousevat niin ikään elintarviketurvallisuuteen liittyvinä huolina Suomessa esille.
Vastaukset seuraavat EU:n keskiarvoa, sillä kyselyssä eurooppalaisten suurimmat elintarvikkeisiin liittyvät huolenaiheet ovat torjunta-ainejäämät (39 %), lihassa olevat antibioottijäämät (36 %) sekä elintarvikelisäaineet (35 %). Näiden osuudet ovat hieman laskeneet kolmen vuoden takaisesta, mutta huoli ruoasta löytyvistä mikromuoveista (33 %) on kasvanut neljällä prosenttiyksiköllä edelliskerrasta.
Eurobarometrin mukaan selkeä enemmistö suomalaisista on kiinnostunut elintarviketurvallisuudesta (88 %), ja elintarviketurvallisuus on neljänneksi (47 %) tärkein ruokavalintoihin vaikuttava tekijä hinnan (61 %), ruoan alkuperän (54 %) ja ravintosisällön (53 %) jälkeen.
Ruokavalintoihin vaikuttavana tekijänä elintarviketurvallisuuden merkitys on kasvanut kolmen vuoden takaisesta 11 prosenttiyksikköä. Toisaalta kyselyssä yleisin syy olla välittämättä elintarviketurvallisuudesta oli suomalaisvastaajista 56 prosentin mukaan se, että he pitävät myytäviä elintarvikkeita lähtökohtaisesti turvallisina.
Hinnan merkitys on puolestaan Suomessa kasvanut neljä ja EU:ssa kuusi prosenttiyksikköä, ja se oli tärkein ruokavalintoihin vaikuttava tekijä 20 EU:n jäsenvaltiossa.
Eurobarometrissa selvitettiin myös, mistä EU-kansalaiset saavat elintarvikeriskeistä tietoa. Kyselyn mukaan suomalaisilla ja ruotsalaisilla on Euroopan kovin luotto kansallisiin viranomaisiin elintarvikeriskien tiedonlähteenä (95 %). Suomessa sanomalehdet (53 %) – sekä printtinä että diginä – ovat elintarvikeriskien pääasiallisin tiedonlähde. Seuraavina tulevat internetin hakukone (45 %) ja televisio (44 %).
Mielipiteitä luotaavan kyselyn mukaan 79 prosenttia EU-kansalaisista ja 91 prosenttia suomalaisista on tietoisia, että elintarvikkeiden turvallisuutta varmistetaan yhteisellä sääntelyllä. 72 prosenttia suomalaisvastaajista ja 68 prosenttia EU-kansalaisista tietää, että EU:lla on erillinen viranomainen, joka antaa tieteeseen pohjautuvia neuvoja elintarvikkeiden turvallisuudesta.
Euroopan unioni ylläpitää yhtä maailman parhaista elintarviketurvallisuusjärjestelmistä. Se pitää huolta siitä, että eurooppalaisten kuluttamat elintarvikkeet täyttävät tarkat turvallisuusvaatimukset. Järjestelmä perustuu ajantasaiseen tieteelliseen tutkimukseen ja tiiviiseen yhteistyöhön EFSAn ja kansallisten elintarviketurvallisuusviranomaisten välillä.
EFSA lanseerasi keväällä jo viidettä kertaa toteutettavan #Safe2EatEU-kampanjan, jonka tavoitteena on edistää eurooppalaisten elintarviketurvallisuutta. Kampanja pyrkii antamaan kuluttajille selkeitä, tieteellisesti perusteltuja tietoja ja vinkkejä elintarviketurvallisuudesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja arjessaan.
EFSA toteuttaa elintarviketurvallisuutta koskevan Eurobarometri-kyselyn kolmen vuoden välein. Tänä vuonna kysely tehtiin kaikissa EU:n 27 jäsenmaassa sekä seitsemässä ehdokasmaassa. Kyselyyn haastateltiin 26 370:tä EU-kansalaista ja reilua tuhatta suomalaista. Tulokset antavat viranomaisille arvokasta tietoa siitä, mistä aiheista kansalaiset kaipaavat lisää viestintää ja keneen he luottavat elintarviketurvallisuusasioissa.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















