Laita laatikoiden jämistä keittoa, rosollista pihvejä
Jouluruokien määrällinen arviointi on tosi vaikeaa ja niinpä moni jääkaappi täyttyykin joulupyhien jäljiltä erilaisista tähteistä. Jouluna ei olla niin tarkkoja ja tulee helposti ylilyöntejä. Hyvää ruokaa on kuitenkin sääli heittää menemään. Marttaliitolta löytyy loistavia vinkkejä moneen käytännön ongelmaan, niin tähänkin.
Pienistäkin joulupöydän jäännöseristä saa nimittäin taiottua ja tuunattua ihan uusia ruoka-annoksia. Lähes jokaisen joulua viettävän kodin juhlapöydästä löytyy laatikkoruokia. Ne jakavat mielipiteitä ja joskus joku laatikko tekee vähän heikommin kauppansa.
Mutta eipä hätää, sillä peruna-, porkkana- ja lanttulaatikot ovat mitä monikäyttöisimpiä jouluruokia jatkojalostukseen. Kaikista kolmesta laatikosta saa kerman kosketuksella mitä mainioimpia sosekeittoja. Niistä saa myös aivan loistavaa taikinanjatketta rieskoihin. Erityisesti porkkanalaatikko taipuu rakenteensa sekä makunsa puolesta myös sämpylöiksi sekä kasvispihveiksi ja -ohukaisiksi.
Rosolli on ihan yhtä monikäyttöinen joulupyhien jälkeiseen jatkojalostukseen kuin laatikot. Myös siitä saa pohjan sekä kasvissosekeitolle että kasvispihveille. Sienisalaatti tuntuu jo astetta vaikeammalta kohteelta, mutta vielä mitä. Sienisalaatista saa ihan sellaisenaan maukkaan täyteen blineille tai letuille.
Lusikallinen sienisalaattia toimii myös smetanan tyylisesti ”silmänä” rosollista tai laatikoista tehtyihin kasvissosekeittoihin. Ja voihan sienisalaatista itsestäänkin tehdä keittoa.
Uunilohi, graavilohi tai kylmäsavustettu katoavat yleensä jo joulupöydässä parempiin suihin. Jos nyt sellainen onnettomuus tapahtuisi, että säilyvyydeltään herkkää lohta jäisi, ei muuta kuin pastakastiketta tai kiusausta kokkaamaan. Edellä mainittuja eri tavoin valmistettuja lohia voi laittaa pastoihin ja kiusauksiin myös sekaisin. Myös silli sopii erinomaisesti kiusauksiin, sillä sillillä voi suoraan korvata Jansson-resepteissä anjoviksen.
Joulukinkun rääppeistä tehty hernekeitto alkaa olla jo jonkinasteinen klassikko. Toki kinkusta voi veistellä siivuja myös pizzaan tai lämpimiin leipiin, jotka saavat päälleen juustotarjottimesta yli jääneet makupalat. Jälkkäripöydän puolelta hedelmistä saa koottua aina maistuvan hedelmäsalaatin. Jouluaamun riisipuurosta voi taiteilla huippujälkkärin tekemällä jälkiruokavanukasta Riisifrutti-tyyliin. Sitä paitsi riisipuurosta saa toimivan pohjan ahvenanmaalaiseen pannukakkuun.
Heikki Möttönen




















