Pizzeria Uuni toi Lauri Kokon takaisin Marttiin
Muutama vuosi sitten koitti Lauri Kokon elämässä yhdenlainen kotiinpaluu, kun hän palasi ulkomailta kotikaupunkiinsa Turkuun. Pian sen jälkeen hän palasi tiiviisti ravintolaelämään oltuaan muutaman vuoden muissa hommissa. Viime vuosina Kokon nimi onkin yhdistynyt Turussa muun muassa Nordic Pizza Companyyn ja Fredrikiin.
Lokakuun puolivälissä Kokon paluiden saagaan kirjoitettiin uusi luku, kun pizzeria Uuni avasi ovensa Martissa.
– Martti on minulle tuttua seutua. Runsas kymmenen vuotta sitten asuin täällä. Ripille olen päässyt Martin kirkossa. Olen käynyt ala-asteen Vähäheikkilässä ja yläasteen Puropellossa ja nykyään asun Uittamolla. Kyllä tässä juurille paluun tuntua on, Kokko myöntää hymyillen.
Ajatus pizzaravintolan avaamisesta Marttiin on Kokon mukaan ollut mielessä useamman vuoden ajan.
– Etsimme pitkään liiketilaa pizzerialle, joka olisi nimenomaan Martissa. Ajankohdan siivittämänä tämä tila vapautui. Siihen päätettiin tarttua, vaikka ajankohta on mitä on.
– Martti on kehittynyt hirveästi ja tulee kehittymään edelleen. Tänne on kaavoitettu paljon kaikkea. Tämä on todella mielenkiintoinen alue silläkin tavalla. Lisäksi Martin historia on pitkä ja rikas. Ei Turussa ole monta näin yhteisöllistä aluetta, Kokko hehkuttaa.
Uunia Kokko pyörittää yhtiökumppaniensa Ville Tappolan, Kim Rantasen ja Jason McArtlen kanssa. Kaikkiaan Uunissa on kahdeksan työntekijää.
– Ilman hyvää tiimiä minkään ravintolan pyörittäminen ei olisi mahdollista, Kokko muistuttaa.
Uunia Kokko yhtiökumppaneineen on lähtenyt tekemään erilaisella ajatuksella kuin keskustan Nordic Pizza Companya.
– Nordic Pizza Company on napolilaisen pizzan paikka. Pizza on siellä tehty napolilaiseen tyyliin. Uunissa tyylisuuntana taas on new nordic style -pizza. Se on hieman vapaampi tyylisuunta. Pohja on Uunissa hieman erilainen ja täytteet ovat vähän perinteisempiä kuin Nordic Pizza Companyssa. Uunin pizzojen täytteet ovat lähempänä perinteisiä suomalaisia makutottumuksia, Kokko kuvailee.
Vuosien varrella Kokko on ehtinyt työskennellä muun muassa Ranskassa ja Saksassa. Kokolla on pitkä kokemus ravintola-alalta, mutta muutama vuosi sitten hän hakeutui muihin hommiin. Tapahtuma-alalta veri kuitenkin veti ravintolamaailmaan.
– Se antaa minulle paljon, kun näen, että ihmiset tykkäävät ravintoloidemme ruuasta tai viihtyvät meidän paikassamme.
Kipinän ravintola-alalle Kokko sai jo pikkulapsena.
– Varmaan ravintola-ala on verissä. Isäni oli aikanaan Hamburger Börsin hovimestarina. Varmaan se ainakin alitajuisesti on vaikuttanut omaankin suuntautumiseen, Kokko arvelee.
3 poimintaa Martista
1. Martin kirkko. Ikonisin maamerkki Martissa.
2. Jokiranta ja Itäinen Rantakatu. Olen tatuoinut käteenikin Myllytunnelin ja sillan.
3. Mylly. Osa Martin historiaa.
Ilkka Lappi



















