Abacus Diagnostica tuo markkinoille uuden testin aivokalvontulehdusta aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen
Turkulainen Abacus Diagnostica tuo Suomen ja Euroopan markkinoille uudenlaisen pika-PCR-testin aivokalvontulehdusta ja enkefaliittia aiheuttavien virusten nopeaan tunnistamiseen. CE-hyväksynnän Euroopan unionissa saaneen GenomEra-testin (HSV-1/2, VZV + EV Assay Kit) avulla terveydenhuollon ammattilaiset voivat selvittää vain 70 minuutissa, onko aivokalvontulehduksen aiheuttajana joku neljästä yleisimmistä viruksesta, jolloin oikea hoito voidaan aloittaa välittömästi ja turhaa antibioottien käyttöä välttää. Testillä voidaan tunnistaa myös herpesinfektio (HSV-1 ja HSV-2) ihomuutoksista otetusta vanutikkunäytteestä.
– Testi tunnistaa selkäydinnestenäytteestä yhdellä kertaa neljä aivokalvontulehduksen yleisimmin aiheuttavaa virusta. Aivokalvontulehduksen perinteisessä diagnostiikassa virusten erilliset määritykset vievät aikaa useita tunteja, mikä voi viivästyttää diagnoosia ja johtaa siten myös antibioottien turhaan käyttöön, kertoo Abacus Diagnostican toimitusjohtaja Erno Sundberg.
Virusperäisen aivokalvontulehduksen eli meningiitin aiheuttavat tyypillisesti herpesvirukset, sairastetusta vesirokosta piileväksi jäänyt, aktivoitunut varicella zoster -virus (VZV) ja enterovirukset (EV). Vaikka virusten aiheuttama aivokalvontulehdus ei ole yhtä vakava sairaus kuin usein kiireellistä sairaalahoitoa vaativa bakteerien aiheuttama aivokalvontulehdus, osa sairastuneista hakeutuu epämiellyttävien oireiden vuoksi hoitoon. Lääkäri ei pelkkien oireiden perusteella voi päätellä onko kyseessä viruksen vai bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus, joten yleensä potilaalla aloitetaan antibioottihoito kaiken varalta, kunnes bakteeritulehdus on poissuljettu.
Suomessa kehitettyä ja valmistettua helppokäyttöistä GenomEra-testausjärjestelmää voidaan käyttää ilman erikoisasiantuntemusta missä tahansa terveydenhuollon yksikössä. Automaattinen testijärjestelmä koostuu testilastusta sekä GenomEra CDX -laitteesta, joka lukee testituloksen lyhyen ja yksinkertaisen näytteenkäsittelyprosessin jälkeen automaattisesti.
Kolmessa eurooppalaisessa sairaalassa huhti–toukokuussa toteutetut kliiniset kokeet osoittivat, että testin herkkyys (todennäköisyys, että testi on positiivinen, jos potilaalla on HSV-1/2, VZV tai EV infektiota) on korkea eli 92,3 prosenttia sekä tarkkuus (todennäköisyys sille, että testi on negatiivinen, jos potilaalla ei ole HSV-1/2, VZV tai EV infektiota) on erinomainen eli 99,9 prosenttia.
– Aloitimme testin kehittämisen jo vuonna 2019, mutta Covid-19-pandemian aikana tuotekehityksemme painopiste siirtyi Covid-19-pikatestien kehittämiseen. Toisaalta tämän lisäajan ansiosta tuloksetkin olivat sitä paremmat. Toimme markkinoille tarkan, helppokäyttöisen ja suorituskyvyltään erinomaisen testin, jossa yhdistyvät määritysprosessin yksinkertaisuus ja PCR-menetelmän herkkyys. Iso kiitos tästä kuuluu Abacus Diagnostican huippuosaajille, Sundberg iloitsee.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)