Ikivanhalla päähoidolla helpotusta migreeniin
Kiireetön olo ja paineeton elämä on monelle työssäkäyvälle ihmiselle pelkkä toiveuni. Stressi aiheuttaa monenlaista päänvaivaa, ihan sananmukaisesti. Shiatsu-hoitaja ja -kouluttaja Thea Mantsinen kertoo, että chi kung -päähoito on osa laajempaa shiatsu-hoitoa, mutta riittää jo yksinään poistamaan esimerkiksi viheliäisen päänsäryn.
Omassa hoidossaan hän hyödyntää tuhansia vuosia vanhaa kiinalaista tietoa akupunktiopisteistä.
– Käyn viisitoista pään- ja niskanalueen akupunktiopistettä kevyesti lävitse, hieroen ja pyöritellen. Päähoidolla on paljon hyviä vaikutuksia, sillä saavutetaan syvä rentoustila. Suurin osa asiakkaistani nukahtaa.
– Eräs asiakkaani oli jo niin tottunut hoitoihini, että hän nukahti heti laitettuani sormeni ensimmäiselle pisteelle ja alkoi kuorsata. Rentoutustila, minkä hoidettava saavuttaa, on se tärkein. Se ei ole vain pään vaan koko kehon rentoutustila, minkä siinä saavuttaa, kertoo Mantsinen.
Rentoutustila vastaa syvyydeltään muutaman tunnin yöunia.
Mantsinen nostaa esiin, että ihmiset jotka hakeutuvat hänen päähoitoihinsa, kärsivät päänsärystä, niska- hartiavaivoista, unettomuudesta, ylipäätään levottomuudesta ja tasapainohäiriöistä. Mantsinen korostaa kuitenkin, että hoitoja voi tehdä myös itselleen.
Päähoito vaikuttaa myös mielihyvähormoneihin, mikä ilmenee hoitojen jälkeen ihmisten pöllähtäneisyytenä ja hoitojen aikana autuaana olotilana.
– Voi olla riski mennä autonrattiin suoraan hoidon jälkeen. Siksi hoidon lopussa on herättelyvaihe, lisää Mantsinen.
Mantsinen on tehnyt chi kung -päähoitoja vuodesta 2006 ja hänen kiinnostuksensa heräsi päähoitoihin ollessaan äitinsä mökillä. Eräs tuttava oli tekemässä iskiashoitoja ja hoidettava nousi nurmikolta omin jaloin. Itsellään hänellä oli juuri tuona hetkenä alkavan migreenin oireita.
– Tuttavani paineli niska- ja hartiaseutujani, sappirakkomeridiaaneja, päänseudulta ja hartioista. Minulla hävisi migreenikohtaus välittömästi. Tämän jälkeeni oma kiinnostukseni heräsi. Kävin myös Kauko Uusoksan shiatsu-kursseja.
Mantsisen shiatsu-kursseille on ollut kävijöitä.
– Aloitin kansanopistoissa Naantalissa, Raisiossa ja Turussa pitämällä koko kehon shiatsu-kursseja. Miehiäkin on ollut kursseillani, usein vaimojensa pakottamina. Edellisellä pitämälläni shiatsu-kurssilla oli naisia ja miehiä tasan yhtä paljon, usein he tulevat pariskuntina, harvoin miehet tulevat yksin.
Mantsinen näkee, että kiinnostus hoitoja kohtaan laajemmin on lisääntymässä. Ihmiset eivät enää vain halua tarttua lähimpään lääkepurkkiin, vaan he kokevat erilaisten vaivojensa ennaltaehkäisyn tärkeämmäksi kuin oireen pikaisen kemiallisen puuduttamisen.
– Ihmiset haluavat yhä lisääntyvässä määrin tehdä itse enemmän oman terveytensä eteen. Tämä säästää myös yhteiskunnan varoja, päättää Mantsinen.
Kurt Hedborg