Pata syntyy kuin itsekseen ja vain paranee pitkään hautuessaan
Pataruoat lämmittävät erityisesti syksyn tullen. Mikä olisikaan parempi syksyisen ulkoilupäivän jälkeen, kuin höyryävän kuuma lihapata, tarjoiltuna riisin tai perunan kera? Maukas lihapata on mainio ruoka helppoutensa takia, pata ei nimittäin vaadi juurikaan esivalmisteluja. Liha pilkotaan ja ruskistetaan voissa ja öljyssä, kaadetaan joukkoon nesteet. Tämän jälkeen lihan ja liemen sekaan lisätään pilkotut juurekset ja mausteet, sekä fondi.
Pata saa porista ja muhia kunnes liha on pehmeää ja mureaa. Pata tarjoillaan keitetyn riisin tai perunan kera ja maku vain paranee kun pata saa tekeytyä jääkaapissa. Hyvän pataruoan valmistuksessa on muutama nyrkkisääntö. Pataruokaan sopivat sidekudospitoiset lihat, kuten etuselkä, lapa, sekä ulko- ja kulmapaistit. Luullisesta lihasta saa makuun syvyyttä. Lihat kannattaa ruskistaa huolellisesti ennen haudutusta, niin varmistaa padan herkullisen maun. Tarkista myös liemen riittävyys.
Padassa tulee olla lientä niin, että ainekset melkein peittyvät. Lientä voi lisätä tarvittaessa. Muista tarkistaa maku lopuksi ennen tarjoamista ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria.
Syyspata
voita ja öljyä
700 g naudan etuselkää
7 dl vettä
0,5 dl naudanlihafondia
1 keltainen sipuli
3 porkkanaa
100 g juuriselleriä
1 palsternakka
5 kokonaista valkopippuria
6 laakerinlehteä
mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan
lisukkeeksi riisiä tai perunaa
Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. Leikkaa liha kolmen senttimetrin kuutioiksi. Sulata voi ja öljy padassa tai kattilassa. Lisää lihakuutiot ja paista väri kauttaaltaan. Lisää naudanlihafondi ja vesi. Kiehauta ja kuori ylimääräinen vaahto pinnalta. Anna porista miedolla lämmölllä puolisen tuntia. Pilko sillä aikaa sipuli, porkkanat, juuriselleri ja palsternakka.
Lisää juurekset pataan valkopippurin ja laakerinlehtien kera. Anna porista ainakin puoli tuntia, tai kunnes lihapalat ovat pehmeitä. Mitä pidempään pata saa hautua, sen maukkaampaa siitä tulee. Lisää naudanlihafondi ja mustapippuria ja suolaa oman maun mukaan. Keitä lisukkeeksi riisiä tai perunaa ja tarjoile.
Henriikka Fingerborg