Pehmeä kinuski ja kirpeät puolukat kruunaavat kaurapuuron
Olin pidemmän aikaa ihastellut Instagramissa helsinkiläisen ravintolan kaurapuuroa, joka näytti taivaalliselta. Puuron päällä oli pehmeää, lämmintä kinuskia sekä kirpeitä puolukoita. Kun vihdoin pääsin maistamaan ravintolassa tätä herkullista kaurapuuroa, päätin koota reseptin, jotta tätä herkkua voisi valmistaa myös kotikeittiössä.
Lämmin kinuskikastike on suussa sulavaa ja sen valmistamisessa menee vain viisi minuuttia. Kinuskikastikkeen voi valmistaa myös ilman maitotuotteita ja sokeria, taatelikinuski on oiva vaihtoehto perinteiselle kinuskille. Kinuskin ja puuron kruunaavat kirpeät pakastepuolukat.
Kaurapuuro puolukoilla ja kinuskilla
2 dl täysjyväkaurahiutaleita
5 dl kauramaitoa tai maitoa
ripaus suolaa
pakastepuolukoita
Kuumenna neste kiehuvaksi ja lisää kaurahiutaleet. Hauduta hiljalleen kannen alla kymmenisen minuuttia välillä sekoitellen ja mausta vielä ripauksella suolaa. Lusikoi päälle kinuskia ja ripottele puolukoita. Tarjoile heti lämpimänä.
Kinuskikastike
1 prk kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
Keitä kermaa ja fariinisokeria hiljalleen kattilassa. Sekoittele vähän väliä pohjasta asti noin viiden minuutin ajan.
Taatelikinuski
100 g pehmeitä taateleita (ilman kiviä)
noin 1 dl mantelimaitoa
ripaus suolaa
Poista taateleista kivet. Jos taatelit ovat vähänkin kovia tai kuivahtaneita, laita ne kulhoon ja kaada päälle vettä, jotta taatelit peittyvät juuri ja juuri. Liota taateleita noin kaksi tuntia. Kaada liotusvesi pois ja puristele taateleita hieman käsin. Laita taatelit tehosekoittimeen. Lisää osa mantelimaidosta ja surauta seosta tasaiseksi. Sammuta kone välillä ja sekoittele seosta.
Lisää nestettä vähitellen, kunnes saat sopivan paksuisen, notkean kastikkeen. Lisää suola ja aja vielä, kunnes kastike on mahdollisimman sileää ja tasaista. Kaada kastike lasipurkkiin. Se säilyy jääkaapissa noin viikon verran.
Henriikka Fingerborg