Kekrinä maistuu oman maan ruoka
Kekrillä oli maatalousyhteiskunnassa pitkät perinteet, mutta aikojen saatossa sen merkitys on hiipunut. Maa- ja kotitalousnaiset haluaa elvyttää kekriperinnettä nostamalla esiin suomalaista ruokaa ja yhteisöllistä toimintaa.
Suomi on pitkä maa, joten kekriä vietettiin eri puolilla maata sadonkorjuun valmistuttua pitkin syksyä mikkelinpäivästä syyskuun lopusta pyhäinpäivään. Peltojen tuottaman sadon lisäksi syksyisin tehtiin myös teurastukset. Niinpä kekrijuhlissa pöydät notkuivat ruokaa eikä ruoka saanut loppua, jotta seuraavan vuoden sato- ja karjaonni toteutuisivat.
Kekrin viettoon on kuulunut ruokailun lisäksi erilainen ilonpito, leikit ja tanssit. Kekripukit kiersivät taloissa kyselemässä tarjoiluja uhaten kaataa uunin, ellei tarjoiluja järjesty. Talojen palvelusväellä oli kekrinä lomaviikko. Silloin tehtiin päätöksiä, jäädäänkö samaan taloon töihin seuraavaksi vuodeksi vai otetaanko pesti toisesta talosta.
Oppivelvollisuuden myötä 1920-luvulla joulun merkitys alkoi kasvaa ja kekrin vietto hiipui. Amerikkaan kulkeutui aikoinaan irlantilaisten siirtolaisten mukana kekrin kaltainen kelttiläinen juhla, josta uudella mantereella muotoutui halloween. Sen vietto on rantautunut muun muassa vaihto-oppilaiden ja populaarikulttuurin mukana myös Suomeen ja on saavuttanut täälläkin suuren suosion.
– Me maa- ja kotitalousnaiset haluamme nostaa omaa kekriperinnettämme kaupallisen halloweenin tilalle, sanoo järjestöpäällikkö Helena Velin MKN Keskuksesta tiedotteessa.
– Erityisesti suosittelemme nauttimaan suomalaisesta ruoasta. Erilaisissa tilaisuuksissa on hyvä nostaa esille myös ruoan tuottajia ja tekijöitä koko ruokaketjusta ja antaa heille arvostusta työstään, hän jatkaa.
Tänä päivänä saamme ravintoa riittävästi, joten ylenpalttiseen syömiseen ei ole tarvetta. Kekrin voi järjestää pienemmin ja yksinkertaisin tarjoiluinkin. Kekritapahtumaan sopii esimerkiksi rukiinen uutispuuro pakastemustikoiden tai voisilmän ja maidon kera. Syksyisessä säässä maistuu myös höyryävä keitto esimerkiksi juures-sieniseljanka punajuurikranssin tai muun leivän kanssa. Keitto- tai puurotarjoilu sopii varsinkin silloin, kun kekriä vietetään perhepiirissä kesämökkiä talvikuntoon laitettaessa.
Kekrin vietossa tärkeää on yhteisöllisyys. Pitkään juhlattomaan kauteen juhannuksen ja joulun välissä sopii yhteinen juhla, johon valoa tuovat kynttilät ja lyhdyt. Joillakin paikoin poltetaan myös kekritulia tai rakennetaan olkipukki, joka poltetaan tapahtuman päätteeksi. Näihin tapahtumiin liittyy usein yhdistysten ja muiden tahojen järjestämiä isompia tapahtumia: kekrimarkkinoita ja ohjelmallisia iltamia, jotka kokoavat väkeä yhteen. Kekri on mainio aihe myös maaseudun matkailu- ja ruokapalveluyrityksien palvelutarjontaan pimeän syksyn aikaan.
– Haluamme huomioida myös sellaisia ryhmiä, jotka eivät itse pääse tapahtumiin. Kannustamme yhdistyksiämme järjestämään esimerkiksi vanhusten palvelutaloihin pieniä ohjelmallisia kekrituokioita päiväkahvien yhteyteen. Tuliaisiksi voi viedä syksyistä marja- tai omenapiirakkaa. Kekriperinteen elvyttämiseksi sopivat vierailut päiväkoteihin ja kouluihin. Niissä voi järjestää pieniä työpajoja, joissa voi tutustua johonkin vanhaan käsityötapaan tai jos mahdollista, leipoa esimerkiksi kasvissämpylöitä. Yksinkertaisimmillaan päiväkotilapset voivat värittää kekripukin kuvia, Velin tuumii.
Maa- ja kotitalousnaiset viettävät kekriviikkoja viikoilla 42–44.
Juures-sieniseljanka
6–8 annosta
2–4 (250 g) sipulia
300 g lanttua
300–400 g porkkanaa
150 g juuriselleriä
1 (200 g) palsternakka
1,8–2 l vettä
3–4 kasvisliemikuutiota
3 laakerinlehteä
400 g perunaa
300 g esikäsiteltyjä sieniä
voita tai margariinia
mustapippuria myllystä
1 prk (70 g) tomaattisosetta
250 g sulatejuustoa
tuoretta timjamia ja/tai tuoretta persiljaa
1. Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi kuoritut lanttu, porkkanat, selleri ja palsternakka tulitikkumaisiksi suikaleiksi.
2. Lisää kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen johon on lisätty laakerinlehdet. Käytä aluksi kolme kuutiota.
3. Suikaloi myös perunat ja lisää ne hetken päästä kiehumaan.
4. Paista esikäsitellyt, hienonnetut sienet voissa ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.
5. Lisää sienet ja tomaattisose sekä kuutioitu juusto keittoon. Sekoittele kuumentaen kunnes juusto sulaa.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai kasvisliemikuutio sekä hienonnetut yrtit.
Punajuurikranssit
2 kpl
5 dl piimää
pala (50 g) tuorehiivaa
2 tl suolaa
0,5 dl siirappia
2 dl ruishiutaleita
n. 9,5 dl vehnäjauhoja
0,75 dl öljyä
2-3 punajuurta (3 dl raasteena)
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
Voiteluun:
piimää
Pinnalle:
seesaminsiemeniä
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, siirappi, hiutaleet ja jauhot. Alusta rasva taikinaan.
2. Jaa taikina kolmeen osaan.
3. Kuori ja raasta punajuuret. Yhdistä punajuuriraaste ja basilika. Lisää raaste ja noin 2 desilitraa vehnäjauhoja yhteen taikinapalaan.
4. Anna taikinapalojen nousta leivinliinan alla.
5. Leivo jokaisesta taikinapalasta kaksi (70 cm) säiettä ja letitä kahdeksi pitkoksi siten, että letissä on kaksi vaaleaa ja yksi punainen säie. Kiepauta pitkot kransseiksi ja yhdistä päät.
6. Kohota kranssit pellillä leivinliinan alla. Voitele piimällä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä.
7. Paista 200 asteessa noin 30 min.
Mustikkapiirakka
Pellillinen
Pohja:
2 munaa
3 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1,5 dl pullorasvaa tai sulatettua voita
4 dl maitoa
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
Täyte:
n. 7 dl mustikoita
1 dl sokeria
Kiille:
2,5 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria
Tarjoiluun:
Vaniljakastiketta tai -jäätelöä
1. Sekoita munat ja sokerit. Lisää rasva, maito ja jauho-leivinjauheseos nopeasti sekoittaen. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Sokeroi marjat ja ripota ne pohjalle.
2. Paista 175 asteessa n. 35 min tai kunnes piirakka on kypsä.
3. Anna piirakan jäähtyä.
4. Kiehauta vesi ja sekoita siihen hyytelösokeri. Kiehauta vielä. Anna aivan hetki jäähtyä ja sivele kiillettä piirakalle pullasudilla.
5. Sulata halutessasi valkosuklaata mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Kaada muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota ohuita valkosuklaaraitoja vinottain piirakan pintaan. Anna jähmettyä.
6. Leikkaa piirakka haluamasi kokoisiksi paloiksi tarjolle.
Vinkit:
Puolesta annoksesta saat piirakan halkaisijaltaan 27–30 sentin piirasvuokaan.
Juhlavan piirakan saat pursottamalla pintaan valkosuklaaraidat: Sulata 60 g valkosuklaata vesihauteessa tai mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Kaada muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Pursota ohuita valkosuklaaraitoja vinottain piirakan pintaan. Anna jähmettyä.
Kokeile myös muita marjoja, raparperia tai omenaa. Raparperipaloja, omenaviipaleita tai -kuutiota kannattaa esikypsentää mikroaaltouunissa ennen taikinalle levittämistä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















