Kasvikset, halloum-juusto ja tsatsiki rakentavat arjen nopeimman peltiherkun
Syksyinen kasvisruoka valmistuu kätevästi yhdellä pellillä. Isosta pellillisestä voi valmistaa muutaman päivän annokset valmiiksi purkkeihin. Koko pellillistä ei toki tarvitse tehdä, yksi tai kaksi annosta onnistuu helposti pienellä paistopellillä. Peltiruoka on muunneltavissa sesonkikasvisten mukaan. Siihen sopivat mainiosti kotimaiset kasvikset kuten kukkakaali, parsakaali, peruna, porkkana, kesäkurpitsa, bataatti tai sipuli.
Myös jääkaapin vihanneslaatikosta voi katsoa hävikkivaaran alla olevat kasvikset ja laittaa mukaan. Edullisemmalla sesonkiajattelulla peltiruoka on talvikaudella tietysti reippaasti juurespainotteisempi. Juurekset kaipaavat hieman pidemmän paistoajan muihin kasviksiin verrattuna, joten ne kannattaa laittaa pellille ensimmäisenä ja lisätä paahtamisen jälkeen kevyemmät kasvikset. Juurekset ja kasvikset maustetaan oliiviöljyllä, juoksevalla hunajalla sekä suolalla ja pippurilla.
Halloumipelti
porkkanaa
perunaa
sipulia
kesäkurpitsaa
kukkakaalia
halloumijuustoa
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria
(lisäksi valitsemiasi mausteita)
Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori porkkanat ja perunat. Viipaloi ja pilko suupaloiksi. Kuori ja lohko sipuli. Laita juurekset isoon kulhoon, lorauta päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta suolalla ja pippurilla, sekä haluamillasi mausteilla. Paahda juureksia uunissa, leivinpaperilla vuoratulla pellillä noin 20 minuuttia.
Huuhtele ja pilko sillä aikaa muut kasvikset; kesäkurpitsa ja kukkakaali. Pilko halloumi siivuiksi. Laita kasvikset ja halloumi kulhoon ja mausta samaan kuin juurekset. Lisää loput ainekset pellille muiden joukkoon ja paista vielä parisenkymmentä minuuttia. Tarjoile itse tehdyn tsatsikin kera.
Tsatsiki
puolikas kurkku
0,5 tl suolaa
1 valkosipulin kynsi
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
mustapippuria
Raasta kurkku, laita se siivilään ja ripottele raasteen päälle suola. Sekoita ja nna ylimääräisen nesteen valua pois. Kuori ja hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki ainekset yhdessä tsatsikiksi.
Henriikka Fingerborg



















