Kova kokki miesten makuun
Hard Kokki -kanavallaan Youtubessa kulttimaineeseen noussut Juho Valkealintu pyörittää suosittua kokkauskanavaansa Maskun laitamilla, jossa ammattikokki kokkaa, kuvaa ja editoi viikoittain julkaistavat, kultasuoneen iskeneet kokkausvideonsa.
– Älä kuitenkaan anna liian tarkkoja koordinaatteja tänne, etteivät kaikki naisfanit tule tänne pyörimään, Valkealintu nauraa.
Miesfaneja Valkealinnulla riittää kuitenkin selvästi naisia enemmän. Turun ammatti-instituutissa kokiksi opiskellut Valkealintu on onnistunut keräämään humoristisille kokkausvideoilleen melko harvinaisen demografian katsojia: peräti 93 prosenttia katsojista on 25–45-vuotiaita miehiä.
Ei siis tule suurena yllätyksenä, että Valkealinnun suosituimmilla videoilla kokataan kebabeja, hampurilaisia ja muuta ”mättöä”, kuten Valkealintu asian ilmaisee.
– En minä silti niitä jaksa koko ajan kokata, välillä on pakko tehdä jotain muutakin, Valkealintu toteaa.
Haastatteluhetkellä kuvattavassa videossa luvassa on äijäruokien sijaan tomaattinen kantarellilasagne, jota Valkealintu kokkaa ensimmäistä kertaa.
– Tämä on ihan uusi kokeilu. Tämä on itseasiassa kasvisversio, mitä hyvin harvoin kyllä teen. Tässä pääsee sienet sen ansiosta enemmän esille. Voisi tähän kyllä pekonin ja pienen jallunkin lisätä, jos haluaa, Valkealintu naurahtaa.
– Tämä ruoka on tosi helppo tehdä, ja onnistuu ihan aloittelijaltakin, Youtube-kokki kertoo.
Onko Valkealinnulla sitten vinkkejä kokkailijoille, joille sienet eivät ole ennestään kovin tuttuja?
– No ainakin suppilovahverokastike on todella helppo ruoka, sitä on kenenkään vaikea kusta, Valkealintu kertoo.
– Ei sieniä ylipäätään ole kauhean helppo mokata, hän jatkaa.
Tietyissä asioissa kannattaa kuitenkin pitää kieli keskellä suuta.
– Myrkyllisten sienten kerääminen on tietysti huono homma, ellei se nyt jollain sattuisi olemaan ihan tietoisena tavoitteena.
– Itse en sitä kyllä suosittele. Olen tosi tarkka siitä, etten poimi metsästä yhtään sientä, ellen ole ihan varma, että se ei ole myrkyllinen, Valkealintu korostaa.
– Myös sappitattien keräämistä kannattaa varoa. Ne eivät ole myrkyllisiä, mutta maistuvat niin pahalta, että yksikin sellainen pilaa koko satsin, jos laitat sellaisen vahingossa mukaan ruokaan, Valkealintu varoittaa.
Lisääkin vinkkejä sienten keruuseen löytyy.
– Vaikka kantarellit ja suppikset ovatkin suosituimpia sieniä, kannattaa kokeilla myös muiden sienien keräämistä. Esimerkiksi suppikset ovat niin pieniä, että niiden keräämisessä menee ikuisuus. Tatit ovat sen verran isoja, että niitä ei kovin montaa tarvitse kerätä.
Päteekö sieniinkin siis klassinen väittämä, että koolla on väliä?
– Kyllähän se niin taitaa valitettavasti olla, Valkealintu nauraa.
Yksi tärkeä lisävinkki Valkealinnulta vielä löytyy.
– Sienten kokkaamista ei kannata mitenkään arastella, vaikka olisi aloittelijakin. Niitä on tuolla metsät täynnä ja lisäksi ne ovat hyvänmakuisia ja helppoja kokata.
Valkealintu kumartuu maistamaan sienilasagnen kastiketta.
– Ihan hyvää on! Tai sanotaan nyt ainakin lehteen niin, kokki nauraa.
Kantarellilasagnen resepti ja valmistus on tarjolla Hard Kokin Youtube-kanavalla.
Juulia Bernhardt