Ananas-keikauskakku on täydellinen herkku kevään kakkuhetkiin
Suomessa pääsiäiseen liittyy paljon herkullisia perinteisiä ruokia ja erityisesti leivonnaisia ja jälkiruokia. Monella on omat pääsiäistraditionsa, jotka liittyvät vahvasti omiin makumuistoihin. Etenkin mämmi, pasha, sitruunakakku ja rahkapiiraat sekä -pullat kuuluvat pääsiäisen herkkupöytään. Meillä kotona äiti valmisti etenkin 90-luvulla pääsiäisenä aina ananas-keikauskakkua. Se oli kevään ensimmäisiä leivonnaisia, ja sen kirkkaan keltainen väri ja trooppinen maku toivat iloa juhlapöytään.
Ananaskakku oli mehevä, makea ja hieman retrohenkinen – juuri sellainen, joka maistui sekä lapsille että aikuisille. Pohjalle tuli ananasrenkaita sekä fariinisokeri-voiseos, joka karamellisoitui uunissa täydellisen tahmeaksi ja herkulliseksi.
Kun kakku oli valmis, se kumottiin vuoasta niin, että kullankeltaiset ananasviipaleet jäivät kauniisti näkyviin. Tuoksu oli huumaava, ja koko perhe odotti vesi kielellä ensimmäistä palaa. Tästä kakusta tuli meidän pääsiäisperinteemme – yksinkertainen, mutta vastustamattoman hyvä.
Ananas-keikauskakku
pohja:
50 g voita
1 dl fariinisokeria
2 tlk ananasviipaleita
taikina:
100 g voita (tai öljyä/margariinia)
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 dl ananastölkin mehua
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sulata voi ja kaada se leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (n. 24 cm) pohjalle. Ripottele voin päälle fariinisokeri. Lado ananasviipaleet päälle. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen ananasmehun kanssa. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ananasten päälle ja tasoita pinta. Paista uunin keskitasolla 35–40 minuuttia, kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Anna kakun levätä vuoassa viitisen minuuttia, sitten kumoa se varovasti tarjoilulautaselle. Anna jäähtyä ja nauti.
Henriikka Fingerborg