Syömäkelpoista ruokaa menee aiempaa enemmän roskiin
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) kiertää hävikkiviikon aikana kaikissa toimialueensa kunnissa jakamassa tietoa ruokahävikin vähentämisestä. Turussa, Salossa ja Uudessakaupungissa nopeimmat pääsevät kokkailemaan rippeistä ruokaa hävikkiruokakurssilla.
Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) osallistuu valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon 23.–29. syyskuuta lähtemällä hävikkikiertueelle toimialueensa omistajakuntiin. Ympäristöneuvojat pysähtyvät kunnissa keskeisillä paikoilla ja jakavat vinkkejä ruokahävikin vähentämisestä. Samalla neuvojilta voi kysyä muistakin mieltä askarruttavista jätehuoltoasioista.
Turussa, Salossa ja Uudessakaupungissa kussakin 25 nopeinta ilmoittautujaa pääsee osallistumaan hävikkiruokakurssille, jossa opetellaan laittamaan rippeistä ruokaa.
– Kursseilla valmistetaan hävikkiruokaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijan kanssa. Kurssi on osallistujille maksuton, mutta sinne on ilmoittauduttava ennakkoon sähköisesti, LSJH:n ympäristökasvatuksen ja jäteneuvonnan palvelupäällikkö Katariina Humalamäki kertoo tiedotteessa.
Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. LSJH:n alkukesästä 2024 tekemän sekajätteen koostumustutkimuksen mukaan ruokahävikin eli vielä pakkauksissa olevien elintarvikkeiden osuus sekajätteen seassa oli noussut 2,6 prosenttiyksikköä vuoden 2022 tutkimukseen verrattuna.
– Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa: perunat itävät jääkaapin perukoilla pussiinsa, kermaviili jää käyttämättä ja leipä homehtuu pakkaukseensa, kun sitä on ostettu kerralla liikaa, Humalamäki luettelee.
Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan erityisesti kuluttajiin, jotta kotitalouksien ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä.
– Kun oppii suunnittelemaan viikon ruokalistan etukäteen ja hyödyntämään tähteitä, on mahdollista säästää niin luontoa kuin rahaa. LSJH:n hävikkikiertueella pyritään lisäämään asukkaiden tietoa hävikin vaikutuksista ympäristöön ja jakamaan helppoja arkisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, Humalamäki sanoo.
Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Myös Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelmaan on kirjattu yhdeksi LSJH:n jäteneuvonnan painopisteeksi ruokahävikin vähentäminen.
– Kuntien jätelaitoksilla on tärkeä rooli neuvoa asukkaita asiassa. Jäteneuvontamme tavoitteena on jätteen synnyn ehkäisy, johon ruokahävikin vähentäminen kuuluu olennaisena osana, Humalamäki kertoo.
Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 23.–29. syyskuuta. Hävikkiviikko on viestintäkampanja, jonka tavoite on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta, sillä ruoka on liian arvokasta hukattavaksi. Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013.
Hävikkiruokakurssi Turussa tiistaina 24. syyskuuta kello 17–20 (Maarian Kylätalo, Arkeologinkatu 4, 20460 Turku, ilmoittautuminen: lyyti.fi/reg/HRK-Turku).
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

















