Suomalaiset eivät jättäneetkään kotejaan lämmittämättä
Sähkön hinnan nousun johdosta ennen talvea uumoiltiin, että sähkölämmitteisiä koteja ja mökkejä tai osia niistä jätetään kylmilleen. Pelkona oli, että putkien jäätyminen johtaisi lisääntyneisiin vuotovahinkoihin. Näin ei Ifin vahinkotilastojen mukaan näytä käyneen.
– Verrattain leuto talvi auttoi tässä ja suurimmat pelot sähkön hintapiikeistä jäivät myös toteutumatta, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Jussi Lindström.
Vuotovahingot ovat olleet tänä talvena normaalilla tasolla aiempiin talviin verrattuna. Kasvua ei ole nähty vahingoissa yleisesti eikä tarkemmin myöskään pakkasesta johtuvien putkivahinkojen määrässä.
– Asia on ollut mediassa esillä ja ihmiset ovat varmasti kiinnittäneet asiaan huomiota. Jos lämmitystä on laskettu, on se pidetty kuitenkin riittävällä tasolla ja esimerkiksi mökeillä on tyhjennetty vesijärjestelmät asianmukaisesti, kertoo Lindström.
Keväällä lumien sulaessa vesi voi valuessaan rakennukseen päin päästä aiheuttamaan isoa vahinkoa rakenteille. Lumimassojen sulamiseen kannattaa nyt varautua. Etelä-Suomessa lumet ovat paikoitellen sulaneet jo vauhdilla.
– Keväisin tulee varmistaa, että sulamisvedet valuvat sadevesikaivoihin ja ojiin eivätkä rakennukseen päin. Isommat lumikasat on hyvä poistaa talojen viereltä, muistuttaa Lindström.
Poista isot lumikasat mahdollisuuksien mukaan talon seinustoilta. Tarkista, etteivät sadevesikaivot ole lumen peitossa, jäässä tai muuten tukossa ja että sulamisvedet ohjautuvat poispäin rakennuksesta.
Tarkista kellarikerroksen tuuletusaukot ja ikkunat sekä varmista, ettei sulamisvesi pääse kellariin. Tarkista myös alapohjan ja mahdollisen kellarin ilmanvaihto ja tarkkaile kosteudesta johtuvia jälkiä.
Varmista, että rännit ja tasakaton kattokaivot ovat auki, jotta katolle kertyvät sulamisvedet pääsevät poistumaan esteettä.
Jos tontilta löytyy salaojat, varmista tarkistuskaivosta, että vesi virtaa esteettä salaojaputkia pitkin tarkistuskaivoon.
Tarkista talven jälkeen katon, räystäiden ja syöksytorvien kunto. Katso myös, että lumiesteet ja kattoturvatuotteet ovat kunnossa.
Tarkasta räystäiden kiinnitys, jotta vedet ohjautuvat rännejä pitkin maahan eikä rakenteisiin.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)