Nopeat kaurakakut syntyvät vartissa neljästä aineksesta
Kaurahiutaleista voi leipoa herkullisia kaurakakkuja, joita on helppo valmistaa myös lapsien kanssa. Kaurakakut vaativat ainoastaan neljä ainesta; kaurahiutaleita, sokeria, vaniljasokeria sekä voita. Jos pitää kookoksesta, voi reseptiä muuttaa laittamalla puolet kookoshiutaleita ja puolet kaurahiutaleita.
Kauraa ei turhaan kehuta. Kaurassa on enemmän proteiinia ja rasvaa kuin muissa suomalaisissa viljoissa. Suuri osa kauran rasvasta on terveydelle edullista pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Kauran proteiini on korkealaatuista, sillä se imeytyy hyvin. Kaurassa on runsaasti kuitua, josta yli puolet on terveydelle erityisen hyödyllistä beetaglukaania. Kaurasta saa lisäksi muun muassa B-vitamiineja, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä. Kaurassa ei ole lainkaan gluteenia toisin kuin rukiissa, vehnässä ja ohrassa. Siksi se sopii myös keliakiaa sairastavalle, kunhan se on puhdasta eikä siihen ole sekoittunut gluteenia sisältäviä viljoja. Kauran liukoinen ravintokuitu beetaglukaani auttaa veren kolesterolitason hallinnassa.
Kauran beetaglukaani auttaa tasaamaan verensokerin nousua aterian jälkeen. Tasaisena pysyvä verensokeri edistää jaksamista ja auttaa vireyden ylläpidossa. Kauran kuidut edistävät vatsan toimintaa, ehkäisevät ummetusta ja tukevat suoliston hyvinvointia. Sadassa grammassa kauraa on yhdeksän grammaa kuitua. Kuitupitoinen ruoka lisää kylläisyyttä ja se voi siksi helpottaa myös painonhallintaa. Kuidut ovat lisäksi hyödyllisten suolistomikrobien ravintoa.
Nopeat kaurakakut (25 kpl)
3,5 dl kaurahiutaleita
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl sokeria
150 g voita
Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita keskenään kuivat ainekset; kaurahiutaleet, sokeri ja vaniljasokeri. Sulata voi ja kaada joukkoon. Sekoita taikinaksi. Lusikoi minimuffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 12–15 minuuttia, tai kunnes kaurakakut ovat saaneet kauniin värin.
Henriikka Fingerborg