Tuhti riistakeitto sopii syksyiseen päivällispöytään
Pyhäinpäivä, entiseltä nimeltään pyhäinmiestenpäivä, on kirkollinen pyhäpäivä jolloin muistetaan pyhimyksiä, marttyyreita ja vainajia. Pyhäinpäivää vietetään marraskuun ensimmäisenä lauantaina. Kristillinen juhla on sulautuma kahdesta sitä edeltäneestä kristillisestä pyhäpäivästä, kaikkien pyhien päivästä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä, jotka yhdistyivät uskonpuhdistuksen myötä. Pyhäinpäivänä muistellaan edesmenneitä läheisiä ja kristikunnan marttyyreja sekä muita Kristukseen uskovia kuolleita.
Vuonna 1967 päivän nimi vaihdettiin ‘pyhäinmiestenpäivästä’ nykyiseen muotoon. Omaiset vievät silloin läheistensä haudoille kukkia, kynttilöitä ja seppeleitä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä alkoi yleistyä Suomessa toisen maailmasodan jälkeen. Kristillisestä näkökulmasta pyhäinpäivään liittyy vainajien muistelun lisäksi ajatus toivosta ja elämän jatkumisesta tuonpuoleisessa. Pyhäinpäivänä monilla on perinteenä hiljentää tahtia ja kerätä ystäviä ja sukulaisia ruokapöydän ääreen. Ison joukon kestitsemiseen sopii kunnon paisti, suuri kattilallinen keitto tai iso pellillinen piirakkaa.
Hirvikeitossa toimii vanha kunnon perinteinen resepti, jolla tehtynä keitto on parhaimmillaan kertaalleen lämmitettynä. Tai toisen, tai kolmannenkin.
Pyhäinpäivän hirvikeitto
600 g hirven keittolihaa
2 l vettä tai itsetehtyä lihalientä
kokonaisia maustepippureita maun mukaan
2 laakerinlehteä
6 perunaa
3 porkkanaa
1 palsternakka
pala selleriä
3 sipulia
2 tl suolaa
nippu tuoretta persiljaa
Kuori ja kuutioi juurekset ja lohko sipulit. Huuhtele liha kylmällä vedellä. Laita liha kylmään veteen ja kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua ja kuori pois pinnalle kertyvä vaahto. Lisää mausteet ja anna hautua parin tunnin ajan. Nosta liha liemestä ja anna jäähtyä. Paloittele se sopivan kokoisiksi paloiksi. Siivilöi lihaliemi ja kaada se takaisin kattilaan.
Lisää kattilaan juurekset, sipulit sekä lihapalat ja anna porista noin puoli tuntia, tai kunnes juurekset on pehmeitä. Viimeistele keitto hienonnetulla, tuoreella persiljalla.
Henriikka Fingerborg




















