Kuivattamalla nautit sienistä läpi vuoden
Sienestyskausi kestää toukokuusta jopa lumien tuloon saakka, mutta metsän herkkuja voi nauttia ympäri vuoden ja jopa vuosien ajan, kun ne säilöö oikein. Kuivaaminen on ihanteellinen säilöntätapa monille sienille, sillä se säilyttää maku- ja ravintoaineet esimerkiksi pakastamista paremmin. Kun liotat desin kuivattamiasi sieniä 2–3 desissä vettä, saat 15–30 minuutissa käyttövalmiit sienet esimerkiksi joulupöytään.
Parhaiten kuivaaminen onnistuu kasvikuivurilla, mutta myös kotikonsteja löytyy. Ohutmaltoiset sienet, kuten mustatorvisienet tai halkaistut suppilovahverot, kuivuvat jopa huoneenlämmössä. Tärkeintä kuivattamisessa on, että ilma kiertää ja kosteus pääsee haihtumaan. Sienet voi nostaa esimerkiksi ritilän päälle lämpimään ja ilmavaan paikkaan, kuten jääkaapin päälle tai jälkilämmöillä saunan lauteille. Myös esimerkiksi pannuhuone sekä pyykinkuivauskaappi sopivat sienten kuivattamiseen.
Tavallisessa sähkölieden uunissa kuivaamalla kohtaa kaksi haastetta: lämpötila on haastava säätää ihanteelliseksi (35–40°C), minkä lisäksi ilmankierto on usein riittämätön, kertoo Marttaliitto.
Pienet sienierät voi kuivata kiertoilmauunissa, kun uunin luukun jättää hieman raolleen. Myös uusimmissa ilmakypsentimissä sienten kuivaus onnistuu, sillä niissä lämpötilan saa säädettyä riittävän alhaiseksi.
Tärkeää on, ettei lämpötila kuivattamisen aikana nouse liian korkeaksi. Muista kuitenkin kuivattaa sieniä riittävästi, sillä liian kosteat sienet homehtuvat ilmatiiviissä säilytysrasiassa helposti. Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne napsahtavat poikki taittaessa.
Kun aloitat sienten kuivattamisen muista seuraavat ohjeet: perkaa, älä huuhtele tai liota sieniä. Leikkaa 3–5 mm viipaleita, helttasienissä helttojen suuntaisesti. Levitä sienet tasaiseksi kerrokseksi ritilän tai hyvin kosteutta imevän materiaalin, kuten talouspaperin päälle.
Kuivatut sienet tulee pakata ilmatiiviiseen, kuivaan ja puhtaaseen astiaan ja säilöä pimeään ja viileään paikkaan. Muista merkitä ylös mikä sieni on kyseessä, milloin erä on kerätty ja koska kuivattu.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)