Näyttelijä Manoel Pinto voitelee työnäkymiään oliiviöljyllä
Kulttuurialan freelancereiden tilanne on herättänyt runsaasti keskustelua viime vuosina. Alalta on poistunut paljon tekijöitä ja osa on joutunut etsimään kulttuurialan rinnalle muita hommia, koska alan työllistymistilanne on muuttunut viime vuosina aiempaakin epävarmemmaksi.
Turkulainen freelancernäyttelijä Manoel Pinto kuuluu jälkimmäiseen ryhmään. Tänä syksynä kalenterissa on näyttelijän töitäkin. Pinto esiintyy Linnateatterin Kultatytöt-komediassa yhdessä Minna Kivelän ja Leena Roustin kanssa.
Tätä nykyä Pinto on kuitenkin myös oliiviöljyn maahantuoja. Yhdessä kolmen kaverinsa kanssa Pinto tuo maahan portugalilaista oliiviöljyä.
– Kyllä maahantuonti kumpuaa myös tarpeesta tehdä jotain. Korona opetti, että tällä alalla voi tapahtua mitä vaan. Freelancernäyttelijänä tulee helposti pitkiäkin taukoja töiden väliin, Pinto toteaa.
Oliiviöljyyn keskittyminen ei ole sattumaa.
– Meidän perheellä on mökki Portugalissa. Olen viimeiset 15 vuotta saanut omista oliiveista tehtyä oliiviöljyä, kunnes korona-aikana en päässyt sinne. Jouduin menemään kauppaan. Hain vähän arvokkaamman pullon ja olin järkyttynyt, mitä minulle myytiin, Pinto kertoo.
Ajatus kypsyi muutaman vuoden, kunnes vuoden 2024 maahantuontia alettiin tosissaan edistää.
– Kävimme läpi 30 puristamoa ja maistoimme noin sataa oliiviöljyä. Tämä oli meistä heittämällä paras, sanoo Pinto.
Red Baron’s Azeite -oliiviöljy on puristettu puolikypsistä oliiveista.
– Silloin öljyä tulee vähän vähemmän, mutta öljy on laadukkaampaa ja makumaailmat rikkaampia. Oliivipuut, joista öljymme puristetaan, kasvavat Portugalin vuoristossa, missä maaperä on mineraalipitoisempaa kuin tasamaaoliiveilla. Red Baron’s Azeite on suodattamaton early harvest extra virgin -oliiviöljy, eli kaikki se hyvä, mitä oliiveissa on, myös jätetään öljyyn, Pinto kuvailee.
Ensimmäinen erä öljyä saapui viime vuonna pari päivää ennen joulua. Koko erä myytiin loppuun parissa tunnissa.
– Se oli hyvä signaali, että tämä voisi lähteä. Myös toinen erä meni muutamassa päivässä loppuun.
Red Baron’s Azeite on myös saanut lupaavasti jalansijaa. Asiakkaana on muun muassa Suomen pitkäaikaisin Michelin-ravintola Demo. Myös K-kauppojen valikoimiin oliiviöljyä on saatu.
– Tällä hetkellä öljyämme saa muutamista K-kaupoista. Tavoitteena olisi, että vuoden lopussa öljyämme olisi 10–15 K-kaupassa.
Pinto kehuu portugalilaista ruokakulttuuria monipuoliseksi ja rikkaaksi. Suomessa sen hienouksia ei kuitenkaan, ehkä viinejä lukuun ottamatta, oikein tunneta. Pinto kumppaneineen harkitseekin jatkossa laajentavansa maahantuontia myös muihin tuotteisiin.
– Ajatuksena on olla toimija Portugalin ja Suomen välissä. Portugalilaiset eivät oikein osaa brändätä tuotteitaan.
Ilkka Lappi