Kurpitsa-fetapasta viimeistellään tuoreella timjamilla
Kurpitsan sesonki on vihdoin täällä. Kaupasta voi löytää esimerkiksi hokkaidokurpitsaa, myskikurpitsaa sekä spagettikurpitsaa. Kaikki kurpitsalajikkeet ovat hieman ominaisuuksiltaan erilaisia. Myskikurpitsassa on pähkinäinen, mehevä maku. Myskikurpitsan kuori pehmenee uunissa kypsennettynä, joten sitä ei ole välttämätön kuoria. Myskikurpitsa sopii mainiosti uunikasviksiin, keittoihin ja patoihin, sekä soseutettuna myös leipä- ja kakkutaikinoihin.
Myskikurpitsasta valmistuu myös maukasta pastaa, eikä se vaadi kuin uunivuoan. Suolainen feta yhdessä myskikurpisan kanssa on maukas yhdistelmä. Myskikurpitsa-fetapasta valmistetaan laittamalla kaikki ainekset mausteineen paahtumaan uuniin, jonka jälkeen ne muussataan keskenään. Lisätään keitetty pasta sekä loraus pastan keitinvettä uunivuokaan, sekoitetaan ja pasta on valmis.
Annokset voi koristella vielä tuoreella timjamilla, se sopii pastan makuun hyvin.
Kurpitsa-fetapasta
puolikas myskikurpitsa
1 pkt fetajuustoa
2-3 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl chilijauhetta
1 tl sumakkia
(hunajaa)
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
tuoretta timjamia
pastaa kahdelle
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise myskikurpitsa ja kaiva siemenet sekä rihmasto pois lusikalla. Kuori ja pilko myskikurpitsa pieniksi paloiksi. Laita pilkottu kurpitsa uuninkestävään astiaan. Lorauta päälle oliiviöljyä ja lisää kuivattu timjami, chilijauhe ja sumakki. Rouhaise oman maun mukaan suolaa sekä mustapippuria. Lisää halutessasi hieman hunajaa. Laita kaiken päälle kokonainen kimpale fetajuustoa ja lorauta päälle vielä hieman oliiviöljyä ja ripottele timjamia. Laita vuoka uuniin ja paahda vähintään 35 minuuttia.
Keitä sillä aikaa pasta runsaassa, suolatussa vedessä. Säästä mukiin hieman pastan keitinvettä. Kokeile kurpitsan kypsyys haarukalla ja kun kurpitsa on oikein pehmeää, ota vuoka uunista. Muussaa kurpitsa ja fetajuusto ja sekoita. Lisää joukkoon pasta sekä kuumaa keitinvettä. Sekoita.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kokoa annokset lautasille ja koristele tuoreella timjamilla.
Henriikka Fingerborg