Lähiruokapäivän avajaisia vietetään tulevina vuosina Varsinais-Suomessa
Valtakunnallisen Lähiruokapäivän avajaiset saadaan kahtena seuraavana vuonna Varsinais-Suomeen. Ensi vuonna avajaisia vietetään Laitilassa KasiTorilla ja vuonna 2026 Loimaalla Sarka-museossa.
Lähiruokapäivää vietetään Suomessa perinteisesti syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Päivän aikana ihmiset pääsevät tutustumaan paikallisiin ruuantuottajiin ja ruoka-alan yrityksiin, nauttimaan maaseudun ainutlaatuisista palveluista sekä ostamaan lähiruokaa suoraan tiloilta. Monissa Lähiruokapäivän kohteissa on myös mahdollisuus päästä tutustumaan eläimiin, koneisiin ja nykyaikaiseen ruuantuotantoon. Kyseessä on siis oikea maaseudun avointen ovien tapahtuma!
Vuosina 2025 ja 2026 Lähiruokapäivän valtakunnallisia avajaisia vietetään Varsinais-Suomessa – ensin Laitilassa ja sitten Loimaalla. Valtakunnalliset tilaisuudet tarjoavat Varsinais-Suomelle loistavan tilaisuuden esitellä maakunnan monipuolista ruuantuotantoa. Varsinais-Suomi on koko Suomen ruokavakka. Valtakunnallisessa vertailussa Varsinais-Suomi on ykkösenä muun muassa viljatilojen, siipikarjatilojen ja sikojen lukumäärässä sekä erikoiskasvien tuotannossa.
Vuonna 2025 avajaiset pidetään Laitilan KasiTorilla lauantaina 6. syyskuuta. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Ukipolis Oy lukuisten yhteistyötahojen kanssa.
– Tervetuloa mukaan ideoimaan ja järjestämään ohjelmaa. Ensimmäinen ideointipalaveri pidetään joulukuussa, joten nyt on pari kuukautta aikaa miettiä, mitä kaikkea tapahtuma voisi pitää sisällään. Toivomme, että mukaan haluavat olisivat meihin yhteydessä jo tässä vaiheessa, kannustaa Ukipoliksen projektipäällikkö Mirja Junkola tiedotteessa.
Tähän mennessä suunnitelmissa on muun muassa koko Varsinais-Suomen yhteinen lähiruokatori, bussikierroksia lähitiloille, toiminnallista ohjelmaa lapsiperheille ja monenlaista ruuan ympärille rakennettua lavaohjelmaa.
Avajaisten keskipisteenä toimii Untamalan elävässä raittikylässä sijaitseva lähiruokamyymälä KasiTori, jonka yrittäjät Jari ja Marja Seikola toivottavat ihmiset lämpimästi tervetulleiksi Laitilaan.
– Laitila on tunnettu erityisesti kananmunista ja varhaisvihanneksista. Ja sadan kilometrin säteeltä löytyy kaikki vihannekset, joita Suomessa tuotetaan, Jari Seikola kehuu.
Vakka-Suomessa tuotetaan esimerkiksi 87 prosenttia maakunnan sipuleista, 85 prosenttia maakunnan punajuurista ja 81 prosenttia maakunnan porkkanoista. Koko Suomen varhaisperunoista 44 prosenttia tulee Vakka-Suomesta.
Valtakunnallisen Lähiruokapäivän järjestää Ruokaviraston maaseutuverkostoyksikkö, joka koordinoi ja kehittää Suomen maaseutuverkoston toimintaa ja tuo tekijöitä yhteen. Lähiruokapäivän tapahtumissa on perinteisesti käynyt noin 100 000 ihmistä ja avajaisissa yli 2 000 ihmistä.
Varsinais-Suomi on osallistunut Lähiruokapäiviin aiempina vuosina sankoin joukoin. Tänäkin vuonna maakunnassa oli yli 30 tapahtumaa. Varsinais-Suomella on myös kaksi Lähiruokapäivän suojelijaa: Henna Kyyrä ja Heli Nieminen, jotka pitävät lähiruokasanomaa esillä.
Kyyrä työskentelee Yrityssalossa lähiruokayrittäjien parissa ja auttaa heitä kehittämään omaa liiketoimintaansa. Nieminen työskentelee Visit Turku Archipelagon viestinnässä ja kehittää Turun kaupungin kanssa Turun seutua entistä houkuttelevammaksi ruokakohteeksi.
Varsinais-Suomen ruuantuotantoa tuetaan EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella. Alkutuotanto ja ruokaketju ovat Varsinais-Suomen maaseudun kehittämissuunnitelman painopisteitä. Maaseudun kehittämissuunnitelman toteutuksesta vastaa Varsinais-Suomen ELY-keskus.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)















