Ravintolapäällikkö Ida Heinonen yhdistää työn johtamiseen
TurkulaisellaIda Heinosella on lokakuun alussa jännät paikat, kun pitkään Kakolan Ruusussa työskennellyt Heinonen aloittaa työt Smörin ravintolapäällikkönä. Samaan aikaan Smörin keittiömestarina aloittaa Aleksi Lukka.
– Jännittyneenä ja innostuneena Smöriin siirryn. En ole aiemmin työskennellyt yhdessä Aleksin kanssa, mutta olen kuullut muilta hänestä paljon positiivista. Vähän olemme ehtineet ajatuksia vaihtaa ja meillä on Aleksin kanssa samansuuntaisia ajatuksia, miten lähdetään Smöriä viemään eteenpäin, Heinonen miettii.
Uuteen ympäristöön Heinosen ei tarvitse lähteä täysin uudessa seurassa. Smörin sommelierina aloittaa lokakuussa Jonas Holmberg, jonka kanssa Heinonen on työskennellyt Kakolan Ruusussa.
Heinonen odottaa, että pääsee ravintolapäällikkönä tekemään työtä monipuolisesti.
– Nyt pääsen tekemään toden teolla operatiivista johtamista, mikä myös on kiinnostanut minua jo pitkään. Toisaalta saan ja haluan olla myös käytännön salityössä. Koen, että ravintolapäällikön pitääkin olla serviisissä mukana, koska silloin näkee, miten käytännössä asiat toimivat, Heinonen tuumii.
Työuransa Heinonen on tehnyt turkulaisissa huippuravintoloissa, mutta ravintola-alalle hän päätyi hieman sattumalta.
– En oikein edes muista, mistä ajatus ravintola-alasta tuli. Jokin siinä on kiinnostanut aika nuoresta lähtien. Ysiluokalla yhteishaussa menin Mynämäen lukioon, mutta muut vaihtoehdot olivat ravintola-alan paikkoja. Lukiossa ajatukset ravintola-alasta eivät hävinneet minnekään, joten lukion jälkeen tulin sitten Turkuun Lemminkäisenkadulle, Heinonen kertoo.
Opiskeluaikoina kävi suhteellisen nopeasti selväksi, että salityöskentely kiinnostaa Heinosta keittiötä enemmän.
– Keittiötäkin jonkun verran tehtiin koulussa, mutta nopeasti sen huomasi, ettei se ole minun juttuni. Ihmisten kanssa oleminen ja hyvän tunnelman luominen kiinnostivat enemmän kuin keittiö, Heinonen toteaa.
Gustavossa ja Kakolan Ruusussa ennen Smöriä työskennellyt Heinonen päätyi laaturavintoloihin ilman suurta suunnitelmallisuutta.
– Kun koulussa oli työssäoppimisjaksoja, ajatukset salityöstä vahvistuivat. Siihen asti olin ajatellut, että kahvila voisi olla minun paikkani. Tein työssäoppimisjaksoni Gustavossa ja pääsin sitä kautta sinne myös töihin heti koulun jälkeen.
– Gustavossa työssäoppimisohjaajani oli mahtava Melissa Alanko. Kun sitten Kakolan Ruusun pop uppia oltiin avaamassa, hän kysyi minua sinne ja sitä kautta päädyin Kakolan Ruusuun, kun varsinaisissa tiloissa avattiin.
Kolme työvälinettä
❶ Viinipullonavaaja. Äärimmäisen monikäyttöinen.
❷ Muistivihko. Ehdottoman tärkeä.
❸ Viinilasi. Hyvät työvälineet ylipäätään.
Ilkka Lappi

















