Arkilounaalta kaivataan hyvää ruokaa edulliseen hintaan
Maan parasta lounasravintolaa etsitään vuosittain Edenred Finland Oy:n Suomen Paras Lounas -äänestyksessä. Asia selvästi kiinnostaa, koska äänestäjiä oli viime vuonnakin 76 000. Verkossa tapahtuva äänestys päättyi 22. syyskuuta.
Turun Länsikeskuksessa sijaitseva lounasravintola Lempilounas on sijoittunut vuosittain Paras Lounas -kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon. Tänä vuonna sijoitus oli kymmenes. Kilpailun on voittanut milloin konstailematonta kotiruokaa, milloin sesongin tuoreita raaka-aineita, savustettuja lihaherkkuja tai runsasta kasvisruokavalikoimaa tarjoava lounaspaikka.
Millä reseptillä Lempilounas on vuodesta toiseen sijoittunut lounaspaikkojen kärkikymmenikköön?
– Sijaintipaikkamme on erinomainen, koska Länsikeskuksessa on paljon liikkeitä, yrityksiä ja asuntoja. Lounaamme on halpa, mutta tärkeintä on tietysti se, että asiakkaiden mielestä ruokamme on maukasta. Meidän linjamme on tarjota perinteistä suomalaista kotiruokaa lihapullista silakkapihveihin, vastaa yksi paikan omistajista, Kati Lahtivuori.
Hän lisää, että runsas salaattipöytä riittää monelle keiton ja leivän kanssa kasvisvaihtoehdoksi,
Lempilounas on kolmen sisaruksen yhteinen yritys, joka on toiminut vuodesta 2017. Työntekijäjoukkoon kuluu kaksi muutakin perheenjäsentä ja kaikkiaan työntekijöitä on yhdeksän. Salaattipöydästä ja ravintolan paperitöistä vastaava Lahtivuori on ollut ravintola-alalla lyhyemmän ajan kuin sisaruksensa Asta Tenho ja Jyrki Lahtivuori. Heillä on takanaan kolmisenkymmentä vuotta eri ravintoloissa.
Paikka on avoinna ruokailijoille kello 10.30–14.30 ja tänä aikana noin 200-paikkaisessa ravintolassa ehtii käydä arviolta 600-800 lounastajaa. Avaamisajan jonotus saattaa kestää 6–10 minuuttia ja se koetaan välillä ongelmalliseksi. Paikan ilmapiiristä ja yhteisöllisyydestä kertoo kuitenkin se, että asiakkaat ovat pysyneet samoina vuodesta toiseen.
– Oven takana on jono kun avaamme. Päivän mittaan asiakaskunta muuttuu eläkeläisvoittoiseksi, vaikka asiakkaita on aina laidasta laitaan. Illalla kotona takki on usein ihan tyhjä, mutta kun päivät ovat täynnä iloista meininkiä, juttelua, leikinlaskua ja tyytyväisiä asiakkaita, niin jaksamme kyllä, Lahtivuori kuvailee.
– Noutopöydän tarjottavat pidetään koko ajan runsaina, se on yksi periaatteistamme. Jos asiakas tulee syömään viime hetkellä, hän saa saman tarjoilun kuin ensimmäinenkin. Koska monista asiakkaista on tullut tuttuja vuosien varrella, uudet huomioidaan heti. Asiakkaiden kuulumiset, niin kehut kuin huomautukset vastaanotetaan siinä jutellessa ja tietysti kyselemme mitä he toivoisivat ruokalistalle.
– Mitä tahansa te tarjoatte, aina se on hyvää, Lahtivuori kertoo saaneensa usein vastaukseksi.
Merja Marjamäki



















