Vielä ehdit napsia rouskut, lampaankäävät ja vahverot talteen
Vielä ehtii sienestämään. Turun seudulta voi löytää ennen isompien yöpakkasten tuloa useita erilaisia, herkullisia ruokasieniä.
Riitta Laatu Lounais-Suomen Martoista tietää, että juuri nyt metsissä on valtavasti erilaisia rouskuja, suppilovahveroa, vaaleata orakasta, lampaankääpää sekä jonkin verran mustia torvisieniä.
Myös kehnäsientä on paljon. Sen tunnistaa toffeen värisestä lakista ja renkaasta jalassa. Kehnäsieni on seitikkien sukua, ja täten on varottava sekoittamasta sitä myrkyllisiin seitikkeihin. Kannattaa suosia keskikokoista kehnäsientä. Ne kasvavat ryppäissä, kuten suppilovahverotkin, mutta ovat vain isompia. Kehnäsienen voi laittaa heti pannulle.
Laatu toteaa, ettei ihan Turun ydinkeskustan läheltä sieniä kannata etsiä, koska teitä ja koiranulkoiluttajia on sen verran paljon. Itse hän etsii sieniä Liedosta, Ruskolta ja Raisiosta.
–Ruissalossa on sieniä, mutta sienestäjiäkin on. Katariinanlaaksosta voi myös etsiä, mutta sitten kannattaa poiketa syvemmälle metsään.
Mukana kannattaa olla sienikirja. Useimmat ruokasienet löytää kangas- ja sekametsistä.
–Tiistaina olin metsässä, ja löysin vaaleaa orakasta todella paljon. Sen tunnistaa kerman väristä, ja piikeistä lakin alla. Sieni voi vain hieman pilkistää sammaleen alta.
Lampaankäävän voi sotkea harmittomaan typäskääpään, joka on ruskehtava, kun lampaankääpä on valkea ja paistaessa muuttuu sitruunankeltaiseksi.
–Viimeistään paistinpannussa erottaa, ettei typäskääpä näin tee, eli pannulta voi heitellä vain typäskäävät pois, Laatu vinkkaa.
Rouskut ovat myös loppusyksyn herkkuja. Laatu on löytänyt nyt kangasrouskua, sikurirouskua ja karvarouskua. Kangasrousku kasvaa mäntykankailla, muut rouskut kankailla ja sekametsissä.
Suomalaiset, ja varsinkin Karjalan siirtolaiset ovat keränneet perinteisesti paljon rouskuja. Ennen vanhaan oli vain muutama lajike, pääasiassa rouskuja, joita kerättiin, ryöpättiin ja suolattiin.
Kun rouskua taittaa, tulee sieltä valkoista maitiaisnestettä: se on paras rouskun tuntomerkki.
–Vanha kansa sanoo, että maitosieni, hyvä sieni.
Sikurirousku on saman näköinen kuin kangasrousku, muttei kasva isoksi. Siinä on tummanruskea jalka, kun kangasrouskussa se on vaalea.
–Sikurirouskusta tulee todella runsaasti maitiaisnestettä, ja koska sienten tuoksu on tunnistamisessa tärkeä, se tuoksuu curry-mausteelle.
Sikurirouskun voi poikkeuksellisesti laittaa sellaisenaan pannuun, ja se on erittäin hyvä pannulla pyöräytettynä rouheena: levitteessä tai pitsan päällä.
Laatu kehaisee, että musta torvisieni on aivan upea ruokasieni. Ne viihtyvät kangas- tai sekametsissä.
Suppilovahvero säilyy kauimmin loppysyksyn sienistä. Niitä voi löytää vielä pitkään.
– Yksi rouva sanoi, että viime joulukuussakin hän poimi niitä. Ne eivät pelästy pienestä pakkasesta.
Minna Saarinen