Teriyaki-lohi syntyy vähällä vaivalla
Ravintoloissakin suosittu teriyaki-lohi maistuu ja näyttää lautasella mahtavan hyvältä. Mutta myös siltä, että sen on oltava hyvin vaikeaa ja hidasta valmistaa. Herkullinen annos valmistuu kuitenkin puolessa tunnissa, ollen erittäin hyvää ja helppoa arkiruokaa. Teriyaki-lohen seuraksi voi rouskutella rapsakoita ja värikkäitä kasviksia, jotka raastetaan nopeasti annoksen joukkoon. Isompaan nälkään voi lisäksi keittää myös riisiä. Teriyaki-lohi saa makunsa inkivääristä, valkosipulista, teriyaki-kastikkeesta, seesaminsiemenistä sekä soijasta.
Kastikkeesta tulee tummaa, sekä ihanan siirappimaista ja koko annos kruunataan värikkäästi korianterilla sekä chilillä. Varoitus; tätä haluaa syödä joka päivä.
Teriyaki-lohi kahdelle
300 g tuoretta lohta
pieni pala inkivääriä
2 valkosipulin kynttä
2 rkl ruokokidesokeria
1,5 dl teriyaki-kastiketta
0,5 dl soija-kastiketta
3 rkl seesamin siemeniä
1 dl jasmiiniriisiä
muutama porkkana
puolikas kurkku
1 dl pilkottua punakaalia
öljyä
chiliä
korianteria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pilko pieniksi paloiksi valkosipuli sekä inkivääri. Kuumenna öljy pannulla ja lisää inkivääri sekä valkosipuli. Kuullota. Lisää joukkoon sokeri, teriyaki- ja soijakastike sekä seesamin siemenet. Keittele muutama minuutti, kunnes seoksesta tulee siirappimaista. Asettele lohi uunivuokaan paahda uunissa 10 minuuttia.
Kaada kastike päälle ja kypsennä uunissa vielä 5 minuuttia. Älä paista lohta liian kuivaksi. Tee sillä aikaa kasvikset ja keitä riisi ohjeen mukaan. Raasta porkkanat ja kurkut esimerkiksi juustohöylällä asettele lautasille. Kun lohi on valmista, asettele lohi kasvisten ja riisin päälle ja koristele chilillä sekä korianterilla. Voit myös laittaa riisin erikseen kuppiin, niin kuin se ravintolassa usein tarjoillaan.
Henriikka Fingerborg