Lainojen ja kulutusluottojen korot

Talouteen.com

Koko Suomi on varmasti ainakin jossain määrin huomannut, että korkomaailmassa tapahtuu juuri nyt muutoksia ja kulutusluottojen korkoprosentit ovat olleet keskimääräistä pienemmät jo pidemmän aikaa.

Ensin koronan aikaan lainojen nimelliskorko ei saanut olla Suomen lain asettaman asetuksen mukaan yli 10 prosenttia, mutta tämä palautettiin vanhaan 20 prosenttiin, jossa se yhä tälläkin on hetkellä on.

Kun vertaillaan nykyajan lainojen korkoja, erot näissä ovat pienet.

Suomessa tilanne on koron kannalta keskimäärin parempi kuin muualla Euroopassa.

Tyypillinen kulutusluotto myönnetään alimmillaan noin 4 prosentin korolla (nimitys on tarkennettuna 'nimellinen vuosikorko'), siinä missä korkeimmillaan se voi olla 20 %. Tämä on nähtävissä pankkilainavertailusta ja myös ihan kivijalkapankkien tiedotteiden kautta.

Edellä mainitussa vertailussa on huomioitu lainanvälittäjät ja niiden kumppanit, jotka ovat pääosin pohjoismaalaisia pankkeja ja sekaan sopii myös suomalaisia nimiä kuten, POP Pankkia ja Aktiaa.

Pienet korkoerot - silti suuri merkitys

Vaikka elämme paremmassa ympäristössä, mitä tulee lainojen korkoon sekä läpinäkyvyyteen, ei siltikään kannata epähuomiossa jättää korkovertailua väliin.

Yleisesti vertailu on yksinkertaisesti yhä kuluttajan paras työkalu kaikessa tuotteesta niinkään piittaamatta.

Jos olet tottunut vanhojen aikojen korkoihin, niin kaikki tämän päivän pankkien myöntämät luotot tuntuvat varmasti halvoilta ja sitä ne itse asiassa ovatkin.

Kannattaa kuitenkin unohtaa tämä ja laittaa uusi vaihde päälle, jos tarvitset lainaa kulutusluoton, joustoluoton tai asuntolainan muodossa. Käyttötarkoituksella ei ole korkoon merkitystä.

Pitää muistaa, että mikään lainantarjoaja ei pysty taipumaan ihan loputtomuuksiin eli esimerkiksi ilmaiseksi luottoa ei ole tarjolla.

Halvin korko mahdollista vain kilpailuttamalla ja vertailulla

Kun etsit edullisinta rahoitusta, tähän ei löydy mitään varsinaista taikatemppua, vaan kilpailutus ja vertailu yhdistettynä, on se mihin teidän kannattaa pyrkiä.

Tätä helpottaa nyt moni asia. Esimerkiksi verkkopankeista saat oman tarjouksen vain pankkitunnuksilla ja lainahakemuksella.

Tämän aivan saman voitte todeta, kun käytte läpi eri lainavaihtoehtoja, niin se edullinen laina alkaa hahmottua nopeasti. Erityisesti silloin, kun kilpailutat molempia, niin suoria luottoja kuin niiden välittäjiä netissä.

Ei kannata välittää, vaikka samoja pankkeja tulee vastaan sen ollessa melkein väistämätöntä. Saat nimittäin silti nopeasti hyvän kokonaiskuvan, millainen korko teidän tapauksessa tulee olemaan.

Kun olet kilpailuttanut mielestäsi tarpeeksi palveluita, on seuraava työvaihe lainojen vertailu sekä lopulta sen parhaimman vaihtoehdon valinta. Kannattaa myös muistaa, että kaikki tämä on täysin ilmaista ja työkalut eivät maksa mitään.

Välittäjäpalvelut ovat helpottaneet kuluttajalainan etsintää

On selvää, että lainanvälittäjät ovat tehneet lainaa etsivän arjesta paljon helpompaa.

Jotkut varmasti muistavat vielä ne ajat, kun jokainen lainahakemus piti tehdä erikseen ja vielä jopa paperisena monen liitteen kanssa. Tämä on jo toki melko kaukaista historiaa, mutta on silti syytä ehkä muistuttaa asiasta kaikista laiskimmille.

Ennen lainanvälityspalveluita korkoon kyllä kiinnitettiin huomiota ja erot olivat paljon suuremmat, sillä lakeja ei vielä ollut, mutta usein päädyttiin lähes automaattisesti sen oman pankin antamaan tarjoukseen.

Eli tämän asian jo unohtaneille: Paljon - jos yhtään - helpommaksi ja halvemmaksi ei rahan lainaaminen enää voi tässä meidän maailmassa muuttua.

Korkoon vaikuttavia tekijöitä

Korkoon vaikuttaa aina ensimmäisenä hakijan tulot ja luottotiedot. Luottotiedot pitää olla tallella ja tulot katsotaan eduiksi.

Tuloissa erityisesti on paljon eroja ja pankit eivät kaikki niitä suoraan erittele. Niillä ja muilla lainoilla (myös luottokortit) on kuitenkin esimerkiksi vaikutus lainapäätökseen ja korkoon.

Ehkä karrikoidusti voi sanoa, että mitä vähemmän lainoja, mitä paremmat tulot ja talouden kokonaiskuva on, sen matalampi on lainan korko. Monet eri rahoitus-sivustot, pankit ja myös media on antanut tämän kuvan, joka on ihan maalaisjärjelläkin ajateltuna hyvin looginen.

Kulutusluoton korkoon pystyy vaikuttamaan myös hakemalla lainaa kahden henkilön nimissä (rinnakkaishakijalaina), mutta mitään kiveen hakattua numeroa ei tämänkään kohdalla ole. Täydellistä varmuutta ei ole, että se laskisi edes lainan korkoa.

Tarjoukset ovat henkilö- tai hakijakohtaisia aina ja lainatarjous on aina rakennettu hakijan antamien tietojen pohjilta riskit mukaan laskien.

Pankit ovat nyt jos suinkin mahdollist vielä vähän entistäkin tiukempia, eikä luottotappioita luonnollisesti haluta. Ainakin Nordea sai pidettyä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä nettoluottotappiot pienissä numeroissa.

Yhteenveto luottojen koroista

Kun summataan tämä kaikki, niin:

● Lainojen korot ovat keskimääräistä pienempiä edellisvuosiin verrattuna

● Suomessa tehdyt lakiasetukset ovat parantaneet lainanottajien lähtökohtia merkittävästi

● Koroilla on aina merkitystä (jopa 0,1 % vaikuttaa)

● Kilpailuttaminen on tärkeää siinä missä lainojen vertailu myös

● Lainaaminen ei enää tule helpottumaan eikä lainaraha muutu halvemmaksi

● Tulot ja talouden kokonaiskunto vaikuttavat annetun lainatarjouksen korkoon

Pienenä terveenä muistutuksena kannattaa myös aina miettiä tarkasti, tarvitseeko sitä yleensäkään lainaa, vai onnistuuko esimerkiksi klassinen pennin venytys muutamalla kuukaudella. Sitä on ainakin fiksua kokeilla, jos nyt ei muuta!

Enemmistö alueen yrityksistä uskoo tunnin junan vaikuttavan liiketoimintaan myönteisesti

Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan.

Enemmistö Turun kauppakamarin jäsenistä näkee tunnin junalla olevan toteutuessaan myönteisiä vaikutuksia liiketoimintaan. Joulukuussa toteutettuun kyselyyn vastanneista toimitusjohtajista 60,1 prosenttia arvioi, että tunnin juna tulee vaikuttamaan positiivisesti yrityksen liiketoimintaan. Kielteistä vaikutusta yritykselleen povaa kyselyn mukaan vain 4,6 prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastasi lähes 200 varsinaissuomalaista toimitusjohtajaa.

Kestilänkulmaa korotetaan, sisäpihalle kahdeksankerroksinen asuinkerrostalo

Kestilänkulma suojellaan ja korotetaan.

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tiistaina asemakaavanmuutosta, jossa ehdotetaan osoitteessa Kristiinankatu 10a olevan tontin sisäpihalla olevan toimistorakennuksen korvaamista kahdeksankerroksisella asuinkerrostalolla.

Ville Niinistö: Hiilensidonnan markkinoilla monia mahdollisuuksia, mutta selkeitä sääntöjä tarvitaan

Euroopan parlamentin jäsen Ville Niinistö ryhtyy neuvottelemaan Vihreän ryhmän edustajana hiilenpoistojen sertifioinnista Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa. Tavoitteena on kehittää sääntelyä hiilensidonnan todentamiseksi ja raportoinniksi ja samalla kannustaa viljelijöitä, metsänomistajia, yrityksiä ja teollisuutta uusien ratkaisujen käyttöönottoon hiilidioksidin sitomiseksi ja varastoimiseksi.

Pihabongauksessa ennätysvähän metsätiaisia

Sinitiaisia nähtiin useimmilla pihoilla.

BirdLife Suomi järjesti viime viikonloppuna Pihabongaus-tapahtuman jo 18. kerran. Tulokset kertovat karua kieltään metsätiaisten alamäestä. Sekä kuusitiaisia että erittäin uhanalaisia hömötiaisia havaittiin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Töyhtötiaisia on vain kerran ollut vielä vähemmän kuin nyt.

Valkonen jatkaa kokoomuksen puoluehallituksessa

Kansanedustaja, Varsinais-Suomen Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Valkonen on valittu jatkokaudelle kokoomuksen puoluehallitukseen. Valkonen on ollut puoluehallituksen jäsen vuodesta 2020.

Ylioppilaskylän rantareitin ulkovalaistus saneerataan

Ylioppilaskylän rantareitti.

Aurajokivarressa sijaitsevan Ylioppiskylän rantareitin valaisinpylväiden ja valaistuksen kunto on heikko. Rantareitin valaistus on heikkokuntoisissa puupylväissä. Ilmajohdot hankautuvat osittain puiden oksistoon. Ulkovalaistuksen saneeraus on tarkoitus toteuttaa kesän aikana siten, että uusi valaistus on toiminnassa 30. kesäkuuta.

Puutarhaliitto ja Martat innostavat jakamaan puutarhataitoja

Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille.

Tekeminen, taitaminen ja tietäminen ovat keskeisiä asioita puutarhanhoidossa. Marttaliitto ja Puutarhaliiton PUUHA-hanke haastavat kotipuutarhureita jakamaan taitojaan muille. Kampanjaan voi osallistua 25.1.–30.9.

Joka neljäs valvontamaksu johtuu virheestä, joka toistuu vuodesta toiseen

Suomen yleisin pysäköintivirhe oli viime vuonna pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen. Siihen syyllistyi lähes joka neljäs (24,3 %) valvontamaksun saaneista autoilijoista. Vain ani harva käyttää kiekkoa virheellisesti silloin, kun muistaa laittaa sen esille, paljastavat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tuoreet tilastot vuodelta 2022.

Yritysten liikevaihdon kasvu jatkui viime kesänä Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen yritysten liikevaihto elpyi vahvasti koronakriisistä kevättalvella 2022. Liikevaihdon kasvu on jatkunut myös kesän ja alkusyksyn aikana Venäjän sotatoimista ja kasvaneesta inflaatiosta huolimatta, sillä vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä yritysten liikevaihto oli 12,6 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Hyötytietoa perintö- ja lahjaverosta sekä vähennyksistä

Veronmaksajain Keskusliiton Varsinais-Suomen paikallisyhdistys järjestää neuvontatilaisuuden perintö- ja lahjaverosuunnittelusta maanantaina 30. tammikuuta.

Nostotyö sulkee illalla ja yöllä ajokaistan Helsinginkadulla

Helsinginkatu 22:n kohdalla tehdään nostotyötä maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 18.30–6.

Maakuntahallitus edelleen Tunnin junan takana

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Turun tunnin junan tilannetta ja antoi yksimielisen myönteisen lausunnon. Maakuntahallituksella on jo aiemmin sovitut, yksimieliset hallitusohjelmatavoitteet Tunnin junan suhteen. Varsinais-Suomen liitto toistaa aiemmissa lausunnoissaan esille nostetut näkemykset.

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Turun kauppakorkeakoululle aluetalouden lahjoitusprofessuuri

Varsinais-Suomen kunnat lahjoittavat Turun yliopiston kauppakorkeakoululle taloustieteen professuurin erityisalanaan aluetalous. Lahjoituksen arvo on 600 000 euroa.

Suomessa viime vuonna 469 euroseteliväärennöstä

Suomessa löydettiin viime vuoden aikana 469 euroseteliväärennöstä. Määrä jatkoi laskuaan edellisvuodesta, jolloin kierrosta löytyi 523 euroseteliväärennöstä.

Korona vähensi suomalaisten liikkumista 2 500 kilometrillä vuodessa asukasta kohden

Koronapandemian vaikutukset suomalaisten liikkumiseen näkyivät matkojen määrissä ja pituuksissa selvästi. Suomalainen valitsee edelleen mieluiten henkilöauton liikkumiseen, seuraavaksi eniten kuljetaan jalan. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin julkaisemasta säännöllisesti toteutettavasta valtakunnallisesta henkilöliikennetutkimuksesta, joka kartoitti viimeisimpänä suomalaisten liikkumistottumuksia vuonna 2021. Lisääntyneen etätyön vaikutus liikkumisen kokonaismäärään oli kuitenkin pieni.

Ikääntyneiden lähiliikuntamahdollisuudet paranevat Turussa

Turussa käynnistetään hanke, jonka tavoitteena on löytää liikuntapalveluiden ulkopuolelle jääneet ikäihmiset ja tukea aktiivisesti heidän liikkumismahdollisuuksiaan lähellä kotia. Alueelliset Lähiliikkujat-ryhmät lisäävät osallistujiensa hyvinvointia ja alueiden yhteisöllisyyttä. Samalla ne tasaavat liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia kaupungin eri alueiden välillä.

Hesburger-ravintolat kasvattivat myyntiään 19 prosenttia

Kari Salmela.

Hesburger-ravintoloiden myynti kasvoi seitsemässä toimintamaassa 19 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Viime vuonna koko ketjun verollinen myynti oli 409 miljoonaa euroa, josta Suomen ravintoloiden osuus oli 264 miljoonaa euroa. Suomessa myynti kasvoi 13 prosenttia.

Urheilu

TPS:n Valtteri Pulli ja Pauliina Salonen debytoivat jääkiekkomaajoukkueissa

Pauliina Salonen.

Jääkiekon A-maajoukkueen ottelut jatkuvat Sveitsissä ja Ruotsissa pelattavassa Ruotsin EHT-turnauksessa. Huhtikuussa MM-mitaleista pelaavilla Naisleijonilla ja alle 18-vuotiailla Pikkuleijonilla on edessään viimeiset turnaukset ennen MM-kisoja: Naisleijonat matkaa Saksaan ja Pikkuleijonat isännöi neljän maan turnausta Raumalla ja Eurajoella.

Sauli Heilimön, 41, kuolema jättää suuren aukon suomalaiseen kamppailu-urheiluun

 Aktiiviuransa jälkeen Sauli Heilimö valmensi nuorempaa kamppailijasukupolvea.

Suomalainen kamppailu-urheilukansa joutui vastaanottamaan tammikuun lopulla suru-uutisen, kun tieto 41-vuotiaan Sauli Heilimön kuolemasta levisi sosiaalisessa mediassa.

TPS varmisti naisten runkosarjan voiton

TPS löi lauantaina FBC Loiston 10 -3.

Hallitseva mestari TPS varmisti jo nyt naisten A-lohkon runkosarjan voiton, kun se haki Helsingistä 18. perättäisen kolmen pisteen voittonsa kaatamalla EräViikingit 5–4.

Wilma Murto Varsinais-Suomen paras urheilija, Jarno Koivunen paras valmentaja

Urheiluväki kokoontui Logomoon palkintogaalaan.

Logomossa juhlittiin varsinaissuomalaista urheiluvuotta 2022 yli 800 osallistujan voimin. Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n (LiikU) ja järjestäjäkumppaneiden isännöimässä gaalassa jaettiin tunnustusta liikunnassa ja urheilussa menestyneille henkilöille ja tahoille.

Puukkokatsomo: Interillä mahdollisuus markkinointiin

Anton Aaltonen.

FC Inter sai haaviinsa tammikuussa äärimmäisen kiinnostavan pelaajan, kun Anton Aaltosen siirtyminen HJK:n organisaatiosta Turkuun varmistui.

TPS aloittaa Ykkösen Urheilupuiston Yläkentällä

TPS avaa Ykkösen kotipelinsä Urheilupuiston Yläkentällä. Kasper Hämäläinen kuuluu joukkueen johtaviin pelaajiin.

Miesten Ykkösen otteluohjelma on julkaistu. TPS:n osalta sarjapelit potkaistaan käyntiin lauantaina 15. huhtikuuta vierasottelulla tammisaarelaista EIF:ää vastaan.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.