Tamago sando on maailman maittavin munaleipä
Japanilaista tamago sando -kerrosleipää kutsutaan maailman maukkaimmaksi eväsleiväksi. Vaalea, kuohkea leipä saa täytteekseen täyteläistä munasalaattia. Yksinkertainen ja helppo välipala syntyy ainoastaan muutamasta ainesosasta. Jotkut laittavat väliin vielä kermaista avokadoa, mutta alkuperäiseen tamago sandoon se ei kuulu. Täytteeseen tulee keitettyä kananmunaa, japanilaista majoneesia, hienonnettua kevätsipulia sekä hieman suolaa ja mustapippuria. Jotkut hienontavat vain osan munista, ja jättävät kerrosleivän keskelle kokonaisen kananmunan joka näkyy leipien välissä nätisti puolikkaana.
Kaikki kananmunat voi myös hienontaa täytteeseen, jos ei halua leipäänsä kokonaista munaa. Japanilainen majoneesi eroaa makunsa ja koostumuksensa puolesta hieman tavallisesta majoneesista. Kewpie-majoneesissa käytetään vain kananmunan keltuaisia, ei koko munia, mikä tekee siitä erityisen täyteläistä ja kermaisen makuista. Sen rakenne on paksumpi, mikä tekee siitä ihanteellisen pursotettavaksi ja levitettäväksi.
Kewpie-majoneesia löytyy usein sushin päältä tai erityisesti okonomiyakin kuorrutteena. Japanilaisen majoneesin voi valmistaa myös itse, jos sitä ei löydy kaupasta. Tamago sandot valmistuvat kymmenessä minuutissa. Munatäyte kannattaa viilentää kunnolla jääkaapissa ennen täyttämistä, jotta leipä on helpompi leikata. Leivät voi syödä heti, tai säilöä jääkaapissa.
Tamago sando
4 kananmunaa
4 viipaletta paahtoleipää
3 rkl japanilaista majoneesia
kevätsipulia hienonnettuna
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria maun mukaan
Keitä kananmunia noin seitsemän minuutin ajan. Jäähdytä munat kylmässä vedessä. Leikkaa leivistä kantit pois ja hienonna kevätsipuli. Kuori munat ja hienonna kaksi kananmunaa kulhossa. Lisää joukkoon majoneesi ja 1 tl suolaa.
Lusikoi munasalaattia kahdelle leivälle, jätä keskelle leipää kolo kokonaiselle kananmunalle. Laita kananmuna koloon ja ripottele leivän päälle vielä hieman hienonnettua kevätsipulia ja mustapippuria. Asettele toinen leipä kanneksi ja leikkaa kohtisuoraan kahdeksi puolikkaaksi.
Henriikka Fingerborg