Kanakeittoa suositeltiin flunssaan jo keskiajalla
Isosta kattilallisesta lämmintä kanakeittoa riittää ruokaa helposti muutamaksi päiväksi. Kanakeittoa on suositeltu jo keskiajalta lähtien flunssan kourissa kamppaileville. Monet uskovatkin lempeän kanakeiton parantavaan voimaan. Kanakeitto on oiva ruoka flunssaan, sillä se antaa kehoon nesteitä sekä ravintoaineita, joita sairaana todella tarvitaan. Keitto myös lämmittää viluista potilasta.
Yleisesti flunssan oireita helpottamaan käytetään myös inkivääriä, yskää ja kurkkukipua lievittävää hunajaa, sekä runsaasti C-vitamiinia sisältäviä sitrushedelmiä.
Kanakeittoon voikin halutessaan lisätä myös esimerkiksi tuoretta inkivääriä tai pientä potkua antavaa chiliä, joka tuo apua tukkoiseen nenään. Ne sopivat keiton makuihin mainiosti. Juuresten ja kasvisten kanssa voi myös oikaista valmiilla keittojuurespussilla, tai sitten pilkkoa perunat, porkkanat, kukkakaalit ja sipulit itse.
Flunssapotilaan kanakeitto
700 g kiinteää perunaa
250 g porkkanaa
500 g kukkakaalia
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
(tai vastaava määrä pakastekeittojuureksia)
1 pss pakastemaissia
2 tl currya
2 rkl rypsiöljyä
500-700 g maustamattomia kanan fileesuikaleita
1 l vettä (niin että ainekset peittyvät)
1–2 kanafondia
1 tl suolaa
purkki tuorejuustoa (aurinkokuivattu tomaatti)
Huuhtele, kuori ja pilko kasvikset suupaloiksi. Hienonna sipuli sekä valkosipuli. Lorauta rypsiöljy pannulle ja kiehauta currya hetki öljyssä. Laita kanasuikaleet ruskistumaan pannulle ja lisää lopuksi sipulit kuullottumaan hetkeksi joukkoon. Kuumenna isossa kattilassa vesi, suola ja kanafondi. Kaada joukkoon kanat ja sipuli. Kaada mukaan myös perunat ja porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi. Voit lisätä nestettä tarvittaessa.
Keittele miedolla lämmöllä kannen alla kymmenisen minuuttia ja lisää sen jälkeen kukkakaalit. Keittele vielä viisi minuuttia, tai kunnes kasvikset ovat kypsiä. Sekoita ja sulata joukkoon tuorejuusto, mutta älä enää kiehauta keittoa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja mausteita oman maun mukaan.
Henriikka Fingerborg



















