Kookosmaito pehmentää kanamuhennoksessa inkiväärin ja chilin puraisua
Maukas arkiruoka on monelle arjen pelastus. Tämä kanamuhennos on helppo valmistaa, ja sen makumaailma on tasapainoinen yhdistelmä makeaa, suolaista ja lempeän tulista. Sweet chili -kastike, inkivääri ja valkosipuli antavat ruoalle sopivasti luonnetta, mutta kookosmaito ja kerma pehmentävät kokonaisuuden miellyttävän täyteläiseksi. Lopputulos on ruoka, joka maistuu koko perheelle ja valmistuu ilman monimutkaisia vaiheita. Kanan marinoiminen ennen paistamista tuo ruokaan lisämakua ja mehevyyttä. Tunnin mittainen marinointiaika jääkaapissa riittää hyvin, ja sillä välin ehtii valmistella muita aineksia.
Kastike sopii hyvin riisin kanssa tarjottavaksi. Jasmiini- tai basmatiriisi toimii parhaiten, mutta myös tavallinen pitkäjyväinen riisi käy. Annoksen voi viimeistellä esimerkiksi tuoreella korianterilla tai limen mehulla, jos haluaa lisää raikkautta ja pientä hapokkuutta makuun.
Kanamuhennos on oiva esimerkki ruoasta, joka sopii sekä arkeen että viikonlopun ruokapöytään. Se on helppo valmistaa, raaka-aineet löytyvät tavallisesta marketista, ja reseptiä voi muokata oman maun mukaan – esimerkiksi lisäämällä chiliä, vaihtamalla kerman kevyempään vaihtoehtoon tai lisäämällä kasviksia. Lopputuloksena on monipuolinen, maukas ja varma arkiruoka, joka toimii vuodenaikaan kuin vuodenaikaan.
Kanamuhennos riisillä
4 maustamatonta kanafilettä tai paistileikettä
reilu desi öljyä
3-4 valkosipulinkynttä puristettuna
1 dl sweet chili -kastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
suolaa ja mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
1 punainen paprika pilkottuna
iso pala purjosipulia pilkottuna
1 prk (2,5 dl) kookosmaitoa
2 dl kermaa
lisäksi jasmiini- tai basmatiriisiä neljälle
Valmista ensin marinadi. Pilko kanafileet suupaloiksi ja laita isoon kannelliseen kulhoon. Kaada päälle sweet chili -kastike, kuori ja puserra valkosipulinkynnet ja raasta inkivääri. Mausta suolalla sekä mustapippurilla. Sekoita kaikki keskenään, laita kansi kiinni ja laita marinoitumaan jääkaappiin noin tunniksi.
Laita riisi kypsymään paketin ohjeen mukaan. Pilko paprika ja purjosipuli pieneksi. Paista kanaa hetki marinadissa isolla pannulla tai kasarilla, keskilämmöllä. Lisää sitten pilkottu paprika sekä purjosipuli. Paista aineksia sekoitellen muutama minuutti. Kun kana alkaa näyttää kypsemmältä, lisää kookosmaito, kerma ja paprikajauhe. Sekoita ja anna porista kasaan muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Tarjoile riisin kera.
Henriikka Fingerborg

















