Pyhäinpäivä aloittaa lipeäkalan sesongin

Lipeäkala on monelle erottamaton osa loppuvuoden perinteitä. Lipeäkala on monelle erottamaton osa loppuvuoden perinteitä. Kuva: Pro Kala ry

Lipeäkalan sesonki alkaa pyhäinpäivästä. Monelle lipeäkala on erottamaton osa loppuvuoden perinteitä, mutta sitä kannattaa suosia muulloinkin, ja kokeilla myös uusia reseptejä.

Lipeäkala on keskiajalta periytyvä perinneruoka, joka on vakiinnuttanut asemansa loppuvuoden herkkujen joukossa. Monille lipeäkalan tuoksu kuuluu erottamattomasti jouluun. Useimmat nauttivat lipeäkalaa perinteisesti perunoiden, herneiden ja valkokastikkeen kera, mutta lipeäkala taipuu myös modernimpiin tulkintoihin.

Lipeäkalan kuumin sesonki on alkamassa tällä viikolla, sillä moni aloittaa lipeäkalalla herkuttelun pyhäinpäivänä, jota vietetään tulevana lauantaina. Lipeäkala kuuluu myös moniin pikkujouluihin, lisäksi sillä herkutellaan itsenäisyyspäivänä. Suurin lipeäkalan menekkihuippu koetaan jouluna.

Turkulainen ravintola Mami on tunnettu lipeäkalailloistaan, joita on järjestetty jo noin 15 vuoden ajan.

– Lipeäkalailtoja on todella hauska pitää, sillä ne ovat ihmisille tärkeä juttu, ja asiakkaat todella nauttivat ruuasta. Moni sanoo, että joulu ei tule ilman lipeäkalaa, kertoo Mamin yrittäjä, keittiömestari Marko Rauhala tiedotteessa.

Muun muassa Kokkien kokki -tunnustuksen saanut Rauhala on syönyt lipeäkalaa lapsesta asti, ja sitä löytyy hänen omasta joulupöydästään aina.

Kun Mami avattiin, asiakkaat toivoivat lipeäkalailtoja, ja toive toteutettiin. Illoista tuli nopeasti suosittuja, ja ne myydään loppuun vuodesta toiseen. Tänä vuonna lipeäkalailtoja järjestetään kaksi, 2. joulukuuta ja 16. joulukuuta.

– Osallistujat ovat usein iäkkäämpiä, mutta meillä on alusta asti käynyt muun muassa Tampereelta saapuva porukka, jossa on nyt mukana väkeä jo kolmannessa polvessa. On hienoa nähdä, miten nuoretkin oppivat syömään lipeäkalaa, Rauhala kertoo.

Lipeäkalan kanssa Mamissa tarjoillaan muun muassa punaviinissä haudutettua mustajuurta, herneitä ja hernepyreetä sekä pekonia ja dijon-sinappia. Buffet-muotoisessa tarjoilussa jokainen voi koostaa mieleisensä annoksen niistä itse.

Jos haluaa nauttia lipeäkalaa kotona, sitä voi ostaa esimerkiksi suuremmista kaupoista. Kotimaisten valmistajat Hätälä ja Martin Kala ovat tuoneet omat lipeäkalansa kauppoihin nyt lokakuussa.

– Lipeäkalan sesonki on juuri alkamassa, ja se kestää noin kaksi ja puoli kuukautta, kertoo Hätälän varatoimitusjohtaja Matti Isohätälä.

Hätälän lipeäkala valmistetaan molvasta. Isohätälä suosittelee valmistamaan lipeäkalan kotona uunissa.

– Lipeäkala on herkkä tuote. Uunissa kypsentäminen on varmin tapa onnistua, jos ei ole tuttu ruoka valmistaa. Uunivuokaan kerääntyvä neste tulee kaataa pois, ja maustaa kala mieleisellään tavalla. Sitten se onkin valmista tarjottavaksi.

Isohätälä sanoo, että koska lipeäkalan pH on emäksinen, se tasapainottaa jouluruokia, kuten sillejä, rosollia, sinappia, majoneesia ja muita happamia ruokia.

– Moni huomaa, että lipeäkalan syömisestä tulee hyvä olo, sanoo Isohätälä.

Hätälän nettisivuilta löytyy ideoita lipeäkalan valmistamiseen, muun muassa keittiömestari Petteri Luodon ja Hätälän tuotekehittäjä, keittiömestari Jarmo Ojalan kehittämä resepti timjami-valkosipuliöljyn kera paahdettua lipeäkalaa.

Lipeäkalan puolesta liputtaa myös Martin Kalan toimitusjohtaja Jari Multanen. Lipeäkala on yksi yrityksen päätuotteista.

Multanen kertoo, että lipeäkalaa valmistuu yrityksessä vuosittain 120 000 kiloa. Valmistusprosessi on pitkä, ja se vielä liki kuukauden. Nykyisin lipeäkala valmistetaan pääasiassa molvasta, mutta Martin kalassa tehdään myös muutaman tuhannen kilon erä lipeäkalaa turskasta.

– Niiden maku on hyvin samanlainen, jos sokkona maistaisin, en itse erottaisi kumpi on kumpaa, mutta jotkut sanovat maistavansa eron.

Multanen kertoo, että lipeäkalalla on vakiintunut asiakaskuntansa, mutta nuoremmat eivät ole välttämättä löytäneet sitä. Hän toivookin, että tämä kalaruoka löytäisi uusia yleisöjä, ja että sen ympärille rakentuisi uutta reseptiikkaa.

– Norjassa ja Ruotsissa lipeäkalaa syödään ympäri vuoden, joten toivoisimme, että sen sesonki voisi Suomessakin laajentua. Se on maukasta, vähärasvaista vaaleaa kalaa, ja siinä on korkea proteiinipitoisuus. Sen sesonkia voisi siis mainiosti jatkaa vaikka vielä tammikuussa, kun ihmiset haluavat keventää ruokavaliotaan.

Ruotsissa toimii Lutfisk Akademi, joka vaalii ja edistää lipeäkalan (eli lutfiskin) perinteitä. Lutfisk Akademin tehtävänä on säilyttää lipeäkalan asema ruotsalaisessa ruokakulttuurissa ja lisätä tietoisuutta tämän perinteisen ruokalajin historiasta ja merkityksestä. Akatemia järjestää lipeäkala-aiheisia tapahtumia, jakaa tietoa sen valmistuksesta ja nauttimisesta sekä kannustaa kokeilemaan uusia tapoja tarjoilla lipeäkalaa.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Alle viidennes suomalaisista pitää uutta rahapelijärjestelmää hyvänä uudistuksena, erityisen kielteisesti suhtaudutaan rahapelien markkinointiin

Suomalaiset ovat kriittisiä uutta rahapelijärjestelmää kohtaan. Muutoksen tavoitteena on vähentää rahapelihaittoja, mutta 83 prosenttia suomalaisista uskoo, että pelihaitat ja peliongelmat tulevat muutoksen myötä lisääntymään.

Saaristomeren biosfäärialueelle 14 uutta biosfäärilähettilästä

Uusia biosfäärilähettiläitä.

Saaristomeren biosfäärialueelle on valittu 14 uutta biosfäärilähettilästä. Biosfäärilähettiläiden määrä nousi 72:een.

Monessa taloyhtiössä lykätään yhä remontteja

Taloyhtiöiden taloustilanne on vakiintunut mutta remontteja siirretään yhä tulevaisuuteen.

Taloyhtiöiden taloustilanne on parantunut, mutta monessa yhtiössä lykätään yhä remontteja. Lykkääminen saattaa kuitenkin käydä kalliiksi taloyhtiön osakkaille. Korjausrakentamisen rahoitusta on OP Pohjolasta myönnetty tammi–syyskuussa 200 miljoonaa euroa viime vuotta enemmän.

Varhain alkavan muistisairauden vaikutus jäljellä olevaan elinaikaan vaihtelee merkittävästi sairauden tyypin mukaan

Muistisairaus lisää kuolemanriskiä erityisesti jo työiässä sairastuneilla. Varhain alkavista muistisairauksista otsa-ohimolohkorappeumaan liittyy lyhin elinaika diagnoosin jälkeen, osoittaa tuore Itä-Suomen ja Oulun yliopistojen tutkimus.

Vapaa-ajankalastajien määrä väheni

Lähes joka kolmas suomalainen kalasti viime vuonna. Miehistä kalasti 41 prosenttia ja naisista 18 prosenttia. Kalastavien miesten määrä pysyi lähes ennallaan, mutta kalastavien naisten määrä väheni, erityisesti alle 18-vuotiaiden ikäryhmässä. Sen sijaan nuorten, 18–24-vuotiaiden, vapaa-ajankalastajien määrä kasvoi sekä naisten että miesten osalta. Kalastuspäiviä kertyi yhteensä 19,1 miljoonaa.

Maahanmuuton hyödyt seutukaupunkien väestökehitykselle jäävät vähäisiksi

Seutukaupunkien väestökehitys hyötyy maahanmuutosta, mutta huomattava osa ulkomailta saadusta muuttovoitosta menetetään jatkomuutoissa Suomen sisällä. Tämä selviää Kuntaliiton tilaamasta selvityksestä, joka tarkasteli seutukaupunkien maahanmuuttoa ja vieraskielisten maan sisäistä muuttoa vuosina 2010–24.

Terveellinen ruokavalio raskausaikana tukee kehon koostumusta synnytyksen jälkeen

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että raskaudenaikainen terveyttä edistävä, proteiini- ja kuiturikas ruokavalio oli yhteydessä alhaisempaan kehon rasvaprosenttiin synnytyksen jälkeisen vuoden aikana. Kalaöljy- ja probioottiravintolisien käytöllä ei ollut vaikutusta kehon koostumukseen.

Mies uhkaili kaupassa ja sen ulkopuolella väkivallalla Naantalissa

Lounais-Suomen poliisi sai ennen kahta iltapäivällä hälytyksen Naantaliin. Ilmoituksen mukaan mies oli uhkaillut kaupassa ja sen ulkopuolella väkivallalla.

Riippumaton Jussi -indiefestivaali palaa Juho Kustin rantalavalle

Festivaali palaa takaisin juurilleen Juho Kustin rantalavalla.

Kakskerran merelliset maisemat täyttyvät ensi juhannuksena jälleen indie-musiikista ja yhteisöllisestä juhlatunnelmasta, kun Riippumaton Jussi -indiefestivaali järjestetään kolmatta kertaa 18.–19. kesäkuuta.

Törkeä ryöstö Ihalassa, tekijä jäi heti kiinni

Poliisi sai ilmoituksen ryöstöstä Raisiossa Ihalan kaupassa sunnuntaina ennen yhtä. Paikalla oli nopeasti useita poliisipartioita. Tekijä oli poistunut paikalta, mutta hänet saatiin kiinni tapahtumapaikan läheltä pian teon jälkeen.

Video Art Festival Turku 2025 tuo videotaidetta vuoden pimeimpään aikaan

Video Art Festival Turku (VAFT) 2025 tuo ihmeteltäväksi laajan skaalan erilaista videotaidetta 13.–16. marraskuuta. Nelipäiväinen festivaali kokoaa yhteen kuratoituja näytöksiä, keskustelua ja audiovisuaalisia elämyksiä uteliaisuuden teeman ympärille. Näytöksiä järjestetetään Kino Killassa ja Turun kaupunginteatterin taideseinällä, ja kaikkeen ohjelmaan on vapaa pääsy.

Matkailutausta huomioitava virtsatieinfektioiden hoidossa

Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit aiheuttavat yhä suuremman osan virtsatieinfektioista, erityisesti henkilöillä, jotka ovat matkailleet (sub)trooppisilla alueilla. Matkaripuli ja antibioottikuurit lisäävät riskiä sairastua vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamaan virtsatieinfektioon. Tutkija peräänkuuluttaa muutoksia hoitosuosituksiin ja matkailuneuvontaan.

Varsinais-Suomessa omavaraisuus huippuluokkaa

Rukiin osalta Varsinais-Suomen omavaraisuusaste on yli 300 prosenttia.

EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksella on merkittävä vaikutus Suomen huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen, niin paikallisella kuin kansallisellakin tasolla. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksikön kehittämispäällikkö Johanna Mattilan mukaan Varsinais-Suomen ruokaketju turvaa koko Suomen huoltovarmuutta. Varsinais-Suomen ruuantuotanto on erittäin monipuolista, mikä tukee niin maakunnallista kuin kansallistakin huoltovarmuutta.

Pekka Kuusisto jatkaa Varsinais-Suomen Keskustan johdossa

Varsinais-Suomen Keskustan piirin syyskokous pidettiin lauantaina 8. marraskuuta Uudessakaupungissa monitoimitalo Wintterissä. Kokouksen avasi ja johti piirin varapuheenjohtaja Arttu Laaksonen . Kokous keskittyi maatalouden kriisiin, alueelliseen työllisyyteen ja lähipalveluiden turvaamiseen. Samalla tehtiin henkilövalinnat piirin johtoon vuodelle 2026.

Sampsa ja Rebekka Mäki Maskun K-Supermarketin uudet kauppiaat

Sampsa ja Rebekka Mäki.

Sampsa ja Rebekka Mäki aloittavat 1. helmikuuta Maskussa K-Supermarketin kauppiaina. He tulevat Maskuun Piikkiöstä.

Tutkimus: Epoksipinnoitetut vesiputket lisäävät bisfenoli A -kemikaalille altistumista

Epoksisaneeratuissa taloissa asuvat ihmiset altistuvat bisfenoli A -kemikaalille (BPA) enemmän kuin väestö keskimäärin, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksesta. Jo aiemmassa tutkimuksessa oli havaittu, että epoksihartsilla pinnoitetuista käyttövesiputkista liukeni putkiremontin jälkeen haitallista bisfenoli A:ta taloyhtiöiden lämpimään käyttöveteen. Kylmään talousveteen kemikaalia ei liuennut.

Satu Rämö vierailee Raision kirjastossa

Satu Rämö.

Kirjailija Satu Rämö esiintyy Raision Kirjastotalon auditorio Martinsalissa keskiviikkona 26. marraskuuta kello 18–19. Rämö on tunnettu huippusuositusta Hildur-dekkarisarjastaan.

Omakotitalon pannuhuoneessa tulipalo Kaarinassa

Noin 300 neliömetrin omakotitalon pannuhuoneessa syttyi tulipalo lauantaina illalla Solmukadulla Kaarinassa. Pelastuslaitos sammutti palon eikä se päässyt leviämään pannuhuoneesta pidemmälle.

Urheilu

Otteluanalyysi: Ilves kaatui Kupittaalla, Interille hopeiset mitalit

Interin fanit juhlivat voittoa ja hopeamitaleja. Kuvakaappaus Ruudun lähetyksestä.

Jalkapalloilun Veikkausliigan ylempi loppusarja eli niin sanottu Mestaruussarja ei sujunut Interiltä toivotulla tavalla mutta kauden päätösottelu oli sinimustilta hyvä esitys. Kaksi nopeaa maalia takasivat voiton Ilveksestä, mikä tarkoitti sitä, että Inter kiilasi Ilveksen ohi kakkoseksi ja varmisti, että ensi kaudella on pelejä myös eurokentillä.

Åboraakkeli: Menikö F-liigan playoff-juna jo?

Miesten F-liigassa marraskuun alun ottelutauko tuli todennäköisesti turkulaisjoukkueille mieluisaan aikaan. Parin viikon ottelutauko antaa joukkueille harjoittelurauhaa ja hiukan aikaa uusien juonien kehittelyyn.

Ivan Piñol jatkaa TPS:n päävalmentajana

Ivan Piñol.

Ivan Piñol jatkaa Turun Palloseuran miesten edustusjoukkueen päävalmentajana kauden 2027 loppuun ulottuvalla sopimuksella. Piñol tarttui turkulaisseuran peräsimeen tammikuussa ja onnistui vaikeista lähtökohdista luotsaamaan TPS:n takaisin Veikkausliigaan. Piñol ja TPS päättivät yhdessä onnistuneen kauden päätöksen jälkeen käyttää espanjalaisvalmentajan sopimuksessa olleen option kahdesta lisävuodesta.

Raision Loimu haastaa Tuto Volleyn

Miesten Mestaruusliigan kauden ensimmäinen derby koetaan 15. marraskuuta Kupittaan palloiluhallissa, kun Tuto Volley isännöi Raision Loimua. Kummallakin joukkueella on paljon pelissä, sillä kauden alku on ollut haastava.

Onni Helén nuorten maajoukkueen matkassa

Onni Helén.

TPS-kasvatti Onni Helén on valittu Pikkuhuuhkajien mukaan marraskuussa Turussa pelattaviin U21-ikäluokan EM-karsintapeleihin. 19-vuotias hyökkääjä iski Ykkösliigassa 14 maalia ja antoi seitsemän maaliin johtanutta syöttöä. Hän oli TPS:n paras maalintekijä. Helén oli isossa roolissa johdattamassa TPS:ää takaisin Veikkausliigaan, kun hän viimeisteli kaksiosaisissa liigakarsinnoissa kolme maalia KTP:n verkkoon.

Turun Urheiluliitolla vahva edustus kilpa-aerobicin EM-kilpailuissa

Nea Hukkanena.

Kilpa-aerobicin EM-kilpailut käydään 14.–16. marraskuuta Azerbaidžanin Ganjassa. Suomen edustusjoukkueessa ovat mukana yksilöissä naisissa Anni Pulkki (Tampereen Sisu) ja Nea Hukkanen (Turun Urheiluliitto) sekä miehissä Sampo Nousiainen (Turun Urheiluliitto).