Kesäisen maukas tuorepuuro
Raikasta ja helppoa mansikasta, banaanista ja vaniljasta
Kesäinen tuorepuuro on hyvä vaihtoehto perinteiselle keitetylle puurolle. Se on raikasta ja helppoa, eikä vaadi päivystämistä kuuman hellan äärellä. Tuorepuuro on vaivaton aamiainen myös mökkiolosuhteissa. Yksinkertaisuudessaan kaikki ainekset vain sekoitetaan nesteen kanssa ja laitetaan jääkaappiin turpoamaan.
Tuorepuuro saa olla jääkaapissa vähintään 40 minuuttia, mutta mieluiten yönkin yli. Näin aamiainen on valmista herätessä. Tuorepuuron aineksia voi vaihdella oman maun ja satokauden mukaan: marjoja ja hedelmiä kuten mansikkaa, vadelmaa, omenaa tai päärynää. Tuorepuuron voi tehdä myös maidottomana ja gluteenittomana vaihtamalla hiutaleet gluteenittomaan kauraan ja maidon kasvipohjaiseen valmisteeseen.
Tuorepuuro pitää mainiosti nälkää, kun siihen lisää vielä pari lusikallista chiansiemeniä. Chian siemenet ovat pieniä, mutta oikeita terveyspommeja. Niissä on yli neljä kertaa niin paljon kalsiumia kuin maidossa ja kaksi ruokalusikallista chian siemeniä sisältää enemmän omega-3-rasvahappoja kuin lohifilee. Chian siemenet ovat yksi kasvikunnan parhaista proteiininlähteistä. Proteiini pitää kylläisenä.
Tuorepuuro maustetaan lorauksella hunajaa ja muutamalla tipalla vaniljauutetta. Myös kaneli sopii hyvin tuorepuuroon, esimerkiksi suomalaisten omenien kanssa. Tässä tuorepuuroreseptissä joukkoon laitetaan mansikoita ja banaania. Tuorepuuro on ilta- tai välipalanakin varsin mainio ja maistuu myös lapsille.
Mansikka-banaanituorepuuro
1 dl kaurahiutaleita
2 dl maitoa, kauramaitoa tai
mantelimaitoa
2 rkl chiansiemeniä
ripaus suolaa
1–2 tl hunajaa
pari tippaa vaniljauutetta
puolikas banaani
muutama mansikka
Pilko mansikat ja banaani pieniksi suupaloiksi. Laita kulhoon kaurahiutaleet, chian siemenet, ripaus suolaa, hunajaa ja vaniljauutetta. Lisää maito ja sekoita. Laita joukkoon vielä banaanin- ja mansikanpalat. Laita kelmu tai kansi päälle ja jääkaappiin vähintään 40 minuutiksi, tai mieluiten yön yli. Koristele halutessasi vielä mansikoilla ja banaanilla, ja vaikkapa kookoshiutaleilla.
Henriikka Fingerborg