Makeaa ja lihaisaa perinnehyvää perunoiden kylkeen
Perinnemakkararintamalla Turulla on ollut pitkään rusinamakkaransa, siinä kun Tampereella oma mustamakkaransa. Molemmissa on runsaasti samoja piirteitä, kuten sianliha. Siinä missä herkullisen mustamakkaran valmistuksessa käytetään sian verta, ei rusinamakkaran salaisuus ole veressä ja lievän suolaisessa maussa, vaan makeudessa. Rusinamakkara sopii mustanmakkaran tavoin erityisesti puolukkasurvoksen kera.
Turun Mestaripalvin keittiötoiminnan vastaavan Johanna Lundin mukaan heidän rusinamakkaransa on maitopohjainen ja siinä on ohraryynejä. Makeus tulee rusinoista ja siirapista, maut tulevat mausteista ja suolasta, lihaisuus tulee sianlihasta ja maksasta.
– Rusinamakkara valmistetaan käsin, ilman koneita. Se on käsityötä parhaimmillaan, koska makkara tehdään porsaan suoleen. Teemme rusinamakkaroita lähes päivittäin.
Mestaripalvi on valmistanut rusinamakkaraansa reilut parikymmentä vuotta.
Johanna Lundin mukaan makkaran menekki on ollut aika stabiili.
– Haluamme, että rusinamakkarassa on tasainen suosio läpi vuoden. Se kuuluu erittäin oleellisena joulupöytään, mutta sopii myös uusien perunoiden kylkeen.
Mestaripalvi erustettiin vuonna 1995 ja idean yritykselle kehitti Lundin sisarusparven isä. Heidän tehtaanmyymälänsä muita makkarabravuureja ovat Koiviston mamman uunimakkara ja Loimaan seudun palviuunimakkara, joka on Johanna Lundin isoäidin idea.
– Uunimakkarassa on ohraryyniä, vettä, sian sisäelimiä, sianlihaa ja mausteita. Uunimakkara kuuluu paistaa voissa pannulla. Sen voi myös grillata parilalla voinokareen kanssa., sanoo Lund.
Uunimakkaraa tehtiin maataloissa, missä perinteisesti teurastettiin sikaa ja missä kaikki eläimestä syötäväksi vähänkin kelpaava käytettiin ruoanlaittoon.
Mestaripalvi valmistaa myös hevosen lihasta tehtyä paistinmakkaraa.
– Hevosen lihan arvostus on muutenkin kasvanut ja sitä myydään pihvilihana.
Turun Mestaripalvin takana on neljä sisarusta, eli Taija Koivisto, Sari Ehnroth, toimitusjohtaja Timo Koivisto ja Johanna Lund.
– Meillä on yrityksessämme ollut pääperiaatteena suomalainen lähiruoka. Vamistamme lihaleikkaamossamme tuotteemme, missä yhteydessä meilllä on jalostustoimintaa. Lisäksi meillä on eineskeittiö. Tuotteitamme menee lähimarketteihin. Tehtaanmyymälässä meillä on laaja valikoima. Meillä on tuotteita myös lemmikkieläimille.
Koiviston suvun historia lihanjalostustoiminnassa ulottuu aina 1900-luvun alkuun.
Kurt Hedborg