Pehmeän lämmin herkkuhetki
Parsakaali-porkkanakeitto viimeistellään cheddarilla
Syksyn viilenevät illat houkuttelevat kokkaamaan lämmintä, täyttävää ja lohduttavaa ruokaa. Kermaisen pehmeä parsakaalikeitto saa lisämakua makeasta porkkanasta ja täyteläisestä cheddarjuustosta. Keitto on yhtä aikaa lempeä, mutta kuitenkin täyttävä ja maukas. Parasta tässä reseptissä on sen helppous. Ainekset löytyvät helposti lähikaupasta, ja keitto valmistuu noin puolessa tunnissa. Pakasteparsakaali toimii reseptissä loistavasti, joten tämä on erinomainen arjen pelastaja, kun haluaa syödä jotakin ravitsevaa ilman pitkää kokkausurakkaa. Juuston voi valita oman maun mukaan: cheddar tuo syvän ja hieman pähkinäisen aromin, mutta muukin maukas vaihtoehto sopii mainiosti. Paksu ja kermaisa rakenne tekee keitosta ruokaisan, ja lisukkeeksi riittää vaikkapa tuore leipä voin kera.
Kermainen parsakaalikeitto
25 g voita
3 keskikokoista porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl sipulijauhetta
1,5 rkl vehnäjauhoja
2 liemikuutiota (kana- tai kasvisliemi)
250–350 g parsakaalia (pakaste käy hyvin)
7 dl vettä
2 dl kermaa
4 dl maitoa
100 g raastettua cheddarjuustoa (tai muuta maukasta juustoa)
mustapippuria
suolaa maun mukaan
Kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta valkosipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota porkkanoita sekä valkosipulia hetken ajan. Lisää joukkoon paprikajauhe, sipulijauhe ja vehnäjauhot.
Sekoita mukaan liemikuutiot, pippuri ja vesi. Kiehauta. Lisää parsakaali, maito ja kerma. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Lisää lopuksi juustoraaste ja anna sen sulaa joukkoon. Mausta yrttisuolalla tai suolalla oman maun mukaan. Tarjoile lämpimänä esimerkiksi tuoreen leivän kera.
Henriikka Fingerborg