Eiliset perunat saavat uuden elämän voisulalla paahdettuna
Voilla, tuoreella tillillä ja merisuolalla maustetussa vedessä keitetyt uudet perunat ovat alkukesän parasta antia. Ne maistuvat seuraavana päivänä erityisen hyvältä pannulla paistettuina, tai vaikkapa makkaraperunoina. Uusien perunoiden keittämisessä kannattaa muistaa muutama vinkki, jotta perunoista tulee maukkaita. Uudet perunat kannattaa pestä ja harjata ja laittaa kylmään veteen odottamaan. Perunaveteen lisätään karkeaa merisuolaa 1 teelusikallinen per vesilitra. Nokare voita ja muutama tillinvarsi maustavat veden.
Kun vesi kiehuu, perunat laitetaan veteen. Vettä tulee olla juuri sen verran, että perunat peittyvät. Perunoita keitetään hiljalleen porisevassa vedessä perunoiden koosta riippuen noin 5-15 minuuttia, kunnes ne ovat al dente -kypsyisiä.
Kun perunat ovat vielä hieman raakoja, keitinvesi kaadetaan pois. Kattilaan voi lisätä nokareen voita, sammuttaa levyn ja antaa perunoiden kypsyä loppuun hellan jälkilämmössä. Perunoiden päälle kannattaa laittaa muutama talouspaperi, jotta ne eivät vety.
Keitetyt uudet perunat voi paahtaa uunissa, grilliparilalla tai muurikalla rapsakaksi herkuksi, joka toimii lihan ja kalan kanssa erinomaisena lisukkeena. Perunat litistetään paistinlastalla, sivellään voilla ja maustetaan. Mausteiksi sopivat tuoreet yrtit, kuten rosmariini tai timjami, mutta myös kuivatut yrtit toimivat mainiosti. Vielä ripaus sormisuolaa ja perunat paahtuvat uunissa parissakymmenessä minuutissa kullanruskeiksi.
Paahdetut perunat
uusia perunoita
öljyä tai sulatettua voita
suolaa tai sormisuolaa
tuoreita yrttejä
valkosipulin kynsi
Keitä perunat kypsiksi voilla, suolalla ja tuoreella tillillä maustetussa vedessä. Jäähdytä. Lämmitä uuni 200–230 asteeseen riippuen siitä, onko uuni kiertoilmauuni vai tavallinen. Sulata voi. Murskaa valkosipulin kynsi ja sekoita se voin joukkoon.
Paina perunat lyttyyn paistinlastalla niin, etteivät ne hajoa kokonaan. Sudi perunoiden päälle valkosipulivoita ja silppua tuoreita yrttejä. Laita päälle vielä sormisuolaa. Paahda uunissa noin 20 minuuttia, tai kunnes perunat ovat kullanruskeita.
Henriikka Fingerborg