Toffeen valmistaminen on helppoa ja hauskaa
Fudgen, suussasulavan toffeen tai makeiden nekkujen valmistaminen, on hauskaa puuhaa. Toffeet ja fudget voi maustaa oman maun mukaan, vaikkapa vaniljalla, lakritsilla tai kaakaolla. Koristeeksi käy niin murskatut kovat karkit, pähkinämuru tai vaikkapa ripaus sormisuolaa.
Sokerin kanssa kokkaillessa kätevin väline on lämpömittari, sillä oikealla keittolämpötilalla saadaan makeisille sopiva rakenne. Mitä kauemmin makeismassaa keitetään, sitä korkeammaksi lämpötila nousee ja samalla makeisesta tulee kovempaa. Yleisesti toffee tai fudge vaatii 117–125 astetta, kova nekku 140–145 astetta ja kova karamelli 150–160 astetta kattilassa. Jos keittiöön sopivaa lämpömittaria ei löydy, voi massan kovuuden arvioida vesitestillä. Kuumaa makeismassaa tiputetaan jääkylmään veteen. Jos massasta saa pyöriteltyä kiinteän pallon, toffee on valmis. Nekun seos taasen murtuu taitettaessa ja on hieman sitkeää. Kova karamelli kovettuu samantien.
Paras resepti ja keittolämpötila löytyy parhaiten itse kokeilemalla.
Toffee
1 dl voita
1 dl maitoa
1 dl siirappia
1 dl sokeria
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää joukkoon loput aineet. Kuumenna ja keittele seosta mittaria apuna käyttäen noin 117-asteiseksi. Kaada massa leivinpaperin päälle vuokaan. Ripottele haluamasi koriste hieman ennen, kun toffee on liian kovaa. Anna kovettua ja leikkaa tai murenna paloiksi.
Pehmeämpi kermatoffee
2 dl kuohukermaa tai vispikermaa
3 dl sokeria
100 g voita
Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja lisää loput ainekset joukkoon. Keittele hämmentäen (noin 20 minuuttia) kunnes seos on ruskeaa ja tönkömpää, ja irtoaa kattilan reunoista hämmentäessä. Kaada massa leivinpaperille, jäähdytä ja leikkaa.
Henriikka Fingerborg