Masterchef-voittaja Kristiina Ponsimo kokkaa kalaa vaikutusvaltaisille ihmisille
Kuvataiteen opettajana työskentelevä Kristiina Ponsimo voitti Masterchef Suomi -kilpailun vuonna 2023. Ohjelma toi mukanaan paitsi uusia kavereita ja kokemuksia myös sivutyön.
Nykyään Ponsimo tekee päivätyönsä ohella erilaisia ruoanlaittoon sidottuja töitä, kuten cateringia, kokkauskursseja ja ruokavideoita.
– Masterchef oli ikimuistoinen ja upea kokemus. Voiton toi ruokien maku, ei turha kikkailu. Panostan aina visuaalisuuteen. Ruoan ulkonäkö on tärkeä, kun puhutaan kokonaisvaltaisesti ruokailuelämyksestä, Ponsimo sanoo.
Ponsimo tekee tilauksesta yksityisiä kokkauskeikkoja, kuten useita ruokalajeja sisältäviä fine dining-illallisia sekä isompia catering-keikkoja, kuten ylioppilasjuhlia.
– Kesällä olin saaristossa kokkaamassa Turun vaikutusvaltaisille ihmisille ja alkuvuodesta tein ruokaa helsinkiläisessä kattohuoneistossa. Iso keikka on ollut esimerkiksi Robin Packalenin isoisän syntymäpäivillä, Ponsimo sanoo.
Asiakkaat ovat valmiita maksamaan kokonaisuudesta ja Ponsimo saa usein vapaat kädet. Hän suunnittelee menun, toteuttaa ja tarjoilee sekä esittelee kaikki annokset itse. Ponsimo hyödyntää ruoissaan mahdollisimman paljon kotimaisia lähiraaka-aineita ja luonnonkalaa.
– Joskus asiakkailla on joitakin toiveita. Usein halutaan kalaruokia, sillä ne ovat bravuurini. Pidän suomalaisen perinneruoan yhdistämisestä ranskalaisiin tai italialaisiin vivahteisiin tai eri etnisiin keittiöihin, hän kertoo.
Ponsimo pyrkii aina suunnittelemaan monipuolisia kokonaisuuksia. Lähes aina mukana on kalaa ja kasviksia, joskus myös lihaa. Kaiken kruunaa usean eri komponentin jälkiruoka.
Esimerkiksi syyskuun alussa järjestetyillä Uittamon huvilanomistajayhdistyksen 90-vuotisjuhlilla Ponsimo tarjoili 130 hengelle aasialaishenkisiä pulled pork -sämpylöitä sekä pikkelöityjä kasviksia ja salaatteja. Kasvissyöjille tarjolla oli nyhtökaura-soijaversio.
– Tunnelma Uittamon paviljongilla oli katossa. Suolainen on minulle mieluisampaa kokattavaa kuin makea, mutta teen myös näyttäviä jälkiruokia. Ei ole sellaisia raaka-aineita, joista en suostuisi kokeilemaan. Olen ennakkoluuloton, Ponsimo kertoo.
Ponsimo pitää kokkauskursseja yksityisesti ja Kaarinan sekä Paraisten opistoilla. Hän nauttii kurssien pitämisestä, koska osallistujat ovat innostuneita ja kiinnostuneita lähtökohtaisesti kaikesta.
– Opetan leipätyössäni teinejä. Aikuisten opettaminen on erilaista, Ponsimo sanoo.
Ruoanlaitto on aina ollut osa Ponsimon elämää. Hän oli mukana keittiössä jo varhaislapsuudessa ja ottaa myös omat lapsensa mukaan. Ystäviensä kanssa hän järjestää ruokapiirejä.
– Ruoanlaitto on ihanaa yhteistä aikaa. Lapset oppivat itse tekemään ja kokeilemaan uusia makuja. Sushin tekeminen on tytärtemme mielestä hauskaa. Minulle ruoka ei ole pelkkä polttoaine. Se on todella tärkeä osa elämääni, hän sanoo.
Ponsimo jakaa kuvia ja reseptejä Instagramissa @kirsikkakokkaa ja @ruokaa.kristiina_arto -tileillä sekä tekee reseptejä maukasruoka.fi -verkkosivuille, joita ylläpitää yhdessä kokki Arto Arvilahden kanssa.
Tilda Karus