Xoco’sin lounaskisaviikot siivittävät makumatkalle
Verkatehtaankadulla sijaitsevan Xoco’s-ravintolan tiimi rakastaa leikkimielisiä haasteita. Neljän hengen voimin pyörivä yritys päätti maaliskuussa testata uutta konseptia nimeltä Vain lounasta. Idea sai inspiraationsa suositusta Vain elämää -ohjelmasta, jossa artistit esittävät toistensa kappaleista omanlaisiaan tulkintoja.
Tässä versiossa ravintolan työntekijät pääsevät vuorollaan suunnittelemaan koko viikon lounasmenun – ja tietenkin siitä syntyy myös pieni kilpailu. Kuka onnistuu luomaan herkullisimman menun ja houkuttelemaan eniten asiakkaita?
Xoco’sin yrittäjät Sanna ja Sami Huhtala ovat luotsanneet ravintola-, konditoria- ja pitopalveluyritystään jo kymmenen vuoden ajan. Kaikki ruoat valmistetaan alusta asti itse – puolivalmisteita ei käytetä.
– Lounaalla suosituimpia ovat selkeästi kala-annokset, kuten paistettu kampela, silakka ja lohi. Meillä on aina tarjolla lämmin vaihtoehto, salaattia ja keittoa, kertoo keittiömestari Sami Huhtala.
Ideana on tehdä tarjoilut pienellä twistillä ja pilke silmäkulmassa, mutta ennen kaikkea herkullisena. Kuten pyttipannua siskonmakkarasta ja laskiaispulla tuulihattuversiona. Jälkiruoat valitaan suoraan vitriinistä – ja usein ne napataan mukaan myöhempää herkutteluhetkeä varten. Suosituimpia makeita ovat alusta asti olleet snikkerileivos sekä ranskalainen mantelileivos financier.
Ensimmäisenä oman Vain lounasta -viikkonsa saa kunnian avata Sanna Huhtala. Vain elämää -henkeen jokaisesta osallistujasta kuvataan myös esittelyvideo, joka antaa kurkistuksen lounaslistan laatijan ajatuksiin ja persoonaan.
– Valitsin listalle annoksia, joista uskon asiakkaiden pitävän eniten. Esimerkiksi kukkoa viinissä -klassikon sijaan tarjolla on kanaa siiderissä, sekä katkarapu bowl ja ramen, Huhtala paljastaa.
Ravintola-alan moniosaaja ja juurileivonnan taituri Aino Brunila tuo omalla viikollaan tietysti mukaan juurileipää. Hänen listallaan on muun muassa katkarapukimaraa juurileivällä ja raikkaita salaatteja sekä fish&chips.
Viimeisellä viikolla kilpailu huipentuu Sami Huhtalan kolmen ruokalajin lounaaseen, jossa on alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka.
Xoco’sin tiimi tietää, että makujen lisäksi myös ruoan ulkonäkö on tärkeää. Annokset suunnitellaan paitsi herkullisiksi, myös houkutteleviksi. Värikkäät raaka-aineet, kauniit esillepanot ja huolella rakennetut annokset tekevät lounaasta elämyksen.
Vain lounasta -konsepti tuo ravintolaan uudenlaista luovuutta ja yhteishenkeä – ja mikä tärkeintä, se tarjoaa asiakkaille ainutlaatuisen makumatkan, joka vaihtuu viikoittain.
Henriikka Fingerborg