Gnocchit pekonikastikkeessa tuo talveen kermaista lohtua
Lohturuoka on kermaista, lämmintä ja tietysti lohduttavan pehmeää. Gnocchit kermaisessa pekonikastikkeessa ovat juuri tätä kaikkea, ja ruoka valmistuu 20 minuutissa. Tässä lohturuoassa käytetään kunnon kermaa, pekonia, valkosipulia ja pieni tujaus chiliä.
Gnocchit sopivat lisukkeeksi pastan tapaan. Ne valmistetaan tyypillisimmillään perunasta, toisinaan myös maissista tai vehnäjauhoista. Nimi tarkoittaa kokkaretta, ja muodoltaan ne ovatkin puikulamaisia tai pyöreitä paloja, joihin on painettu syvennys, jotta kastikkeelle olisi enemmän tarttumapintaa.
Gnocchit voi valmistaa itse, mutta kaupan valmiit ovat mainio vaihtoehto. Italiassa gnocchit tarjoillaan useimmiten omana ruokalajinaan, mutta ne sopivat myös liha- ja kalaruokien lisukkeeksi. Perinteisin tapa valmistaa gnoccheja on keittää ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä.
Gnocchi keitetään kuten tuorepasta, kolme minuuttia reilusti suolatussa vedessä. Gnocchit voi paistaa myös pannulla tai uunipellillä sisältä pehmoisiksi ja pinnalta rapeiksi. Gnocchit voi sujauttaa myös uunivuokaan muhimaan esimerkiksi kastikkeeseen sellaisenaan, ilman keittämistä.
Gnocchit kermaisessa pekonikastikkeessa
2 pakettia pekonia
2 dl kermaa
3 dl maitoa
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl chilijauhetta
0,5 tl mietoja chilihiutaleita
maissitärkkelystä
mustapippuria ja suolaa
30 g voita
500 g gnoccheja
Kuori ja pilko valkosipuli. Pilko pekoni pieniksi palloksi ja paista syvällä pannulla, kunnes pekoni on saanut kunnolla väriä. Lisää pilkottu valkosipuli, chilipulveri ja chilihiutaleet. Kaada joukkoon kerma ja maito. Sekoita ja anna porista miedolla lämmöllä. Paista gnocchit voissa pannulla, kunnes ne ovat saaneet rapeutta ja väriä. Tarkista soosin maku ja lisää suolaa sekä pippuria oman maun mukaan. Sekoita ruokalusikallinen maissitärkkelystä yhdessä 2–3 ruokalusikallista veden kanssa ja kaada seos soosin joukkoon. Sekoita ja kaada joukkoon gnocchit. Tarjoile.
Henriikka Fingerborg