Marinoi kesän mansikat sitruunaliköörissä
Limoncello-mansikat eli marinoidut mansikat on helppo ja raikas jälkiruoka, joka ei vaadi uunia eikä monia ainesosia. Tämä jälkkäri on siis helppo toteuttaa vaikkapa mökkiolosuhteissa, tai nopeasti yllätysvieraille. Limoncello on sitruunan kuoresta tehty likööri, jota valmistetaan eteläisessä Italiassa. Se on suosittua erityisesti Napolinlahdella, Amalfin rannikolla ja Caprilla, mutta myös Sisiliassa ja Sardiniassa. Sen maku ei ole kovin makea, kitkerä tai katkera.
Limoncello tehdään sitruunasta, sokerista, alkoholista ja vedestä. Limoncello sopii hyvin esimerkiksi digestiiviksi eli aterian päätteeksi tarjottavaksi juomaksi; yleensä tarjoiltuna pienistä laseista ja kylmänä. Sitruunainen likööri sopii mainiosti myös erilaisiin jälkiruokiin, kuten tiramisuun. Limoncello-mansikoita voi tarjoilla jäätelön, marengin ja keksimurun kera, tai miksi ei myös sitruunaisen täytekakun välissä.
Nämä sitruunaiset mansikat valmistuvat puolessa tunnissa, mutta parhaimmillaan ne ovat, jos mansikat saavat marinoitua jääkaapissa vielä hetkisen. Herkkuun tarvitaan ainoastaan mansikoita, vaahterasiirappia, sitruunan kuorta raastettuna ja tietenkin limoncelloa. Makeutukseen voi vaahterasiirapin sijasta käyttää myös esimerkiksi hunajaa tai agavesiirappia. Koristele annos esimerkiksi syötävillä kukilla, tuoreella mintulla tai muilla yrteillä ja raastetulla sitruunankuorella.
Limoncello-mansikat
0,5 l litraa mansikoita
1 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1–2 rkl limoncelloa
puolikkaan sitruunan kuori
(tuoretta minttua silputtuna)
Poista mansikoista kannat ja pilko siivuiksi tai puolikkaiksi. Lusikoi mansikoiden joukkoon vaahterasiirappi, limoncello ja sitruunan kuori raastettuna. Sekoita. Laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi ja sekoittele välillä. Voit lisätä joukkoon halutessasi tuoretta minttua silputtuna. Tarjoile esimerkiksi vaniljajäätelön, marengin ja keksimurun kera. Koristele raastetulla sitruunankuorella.
Henriikka Fingerborg