Tuorepuuroon sopii mauksi niin suklaa, porkkana kuin banaanikin
Kevään saapuessa maistuu usein kepeämpi ja raikkaampi tuore-aamupuuro. Tuorepuuron etuna on myös se, että sen voi tehdä jääkaappiin jo illalla. Aamulla puuro on sekoitusta vaille valmiina nautittavaksi. Kun puuron valmistaa kannelliseen purkkiin, sen voi napata mukaan vaikkapa töihin aamiaiseksi tai välipalaksi. Tuorepuuroa voi tuunata oman maun mukaan esimerkiksi marjoilla, hedelmillä, kaakaolla, kookosmaidolla- tai hiutaleilla ja kasviksillakin.
Raastettu porkkana sopii mainiosti tuorepuuroon. Chian siemenet ovat pieniä, mutta hyödyltään terveyspommeja. Niissä on yli neljä kertaa niin paljon kalsiumia kuin maidossa ja kaksi ruokalusikallista chiansiemeniä sisältää enemmän omega-3-rasvahappoja kuin lohifilee. Ne ovat erinomaisia proteiinin lähteitä. Kuituakin ruokalusikallisessa chian siemeniä on peräti viisi grammaa, siis enemmän kuin kuitusisällöstään tunnetuissa pellavansiemenissä, seesaminsiemenissä tai auringonkukansiemenissä.
Ruoka pitää siis pidempään kylläisenä ja hillitsee verensokerin rajuja heilahteluja. Samalla tuorepuuropohjalla valmistuu kolme erilaista tuorepuurovaihtoehtoa. Kanelinen banaanipuuro, suklaapuuro, sekä porkkanapuuro. Tuorepuuropohjaan tarvitaan kaurahiutaleita, chian siemeniä, vaahterasiirappia, jogurttia ja maitoa. Pohjan valmistamisen jälkeen lisätään täytteet, sekoitetaan ja laitetaan yöksi kannelliseen purkkiin.
Tuorepuuro
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl chian siemeniä
1 rkl vaahterasiirappia
2 rkl turkkilaista jogurttia
1–2 dl maitoa
Suklaapuuro: 1 rkl kaakaojauhetta
Porkkanapuuro: 1 kuorittu ja raastettu porkkana ja 1/2 tl kanelia
Banaanipuuro: puolikas muussattu banaani ja 1 tl kanelia
Sekoita kaikki tuorepuuron ainekset keskenään ja lisää valitsemasi lisukkeet. Sekoita. Laita kannelliseen purkkiin yön ajaksi. Sekoita puuro aamulla ja lisää päälle muutama lusikallinen turkkilaista jogurttia ja muutama pähkinä.
Henriikka Fingerborg