Kosken Leipomo laajenee rivakasti Turussa
Turkulainen Kosken Leipomo on laajentanut viime vuosina todella rivakkaan tahtiin toimintaansa. Leipomo on avannut viimeisen reilun kolmen vuoden aikana joka vuosi vähintään yhden uuden leipomomyymälän, tänä vuonna jopa kaksi.
Laajennusten taustalta ei löydy varsinaista strategiaa, vaan rohkeaa ja nopeaa reagointia aina kulloisenkin tilanteen aina mukaan.
– Meihin on oltu yhteydessä ja tarjottu hyviä myyntipaikkoja. Siitä se yleensä lähtee liikkeelle. Olemme tarttuneet niihin, koska myyntipaikat ovat tuntuneet sen verran houkuttelevilta. Ehkä tähän liittyy silloin myös sattumaa, toimitusjohtaja Rauno Ruoho myöntää.
Uusien liiketilojen hankintaan liittyy aina terve harkinta, kilpailijat ovat sopivasti pienen välimatkan päässä.
– Kilpailua ei ole ihan toimipaikkojen vieressä, paitsi nyt tietysti kauppakeskuksissa. Sitä paitsi me toimimme omien leipomomyymälöiden kautta, Ruoho myös muistuttaa.
Skanssi, Yliopistonkatu, Verkatehtaankatu, Hämeenkatu – ja nyt Hansakortteli. Kosken Leipomolla on laajennuksen jälkeen yhdeksän leipomomyymälää Turussa. Tai jos tarkkoja ollaan, yksi on Kaarinan puolella Piispanristillä. Leipomon taustayhtiön liikevaihto on myös kolminkertaistunut lyhyessä ajassa.
– Hansakorttelia on tarjottu meille ennenkin, mutta nyt löytyi erinomainen paikka. Huomasimme nopeasti, että Hansasta tuli myynniltään myös suurin myymälämme. Hansakortteli on yllättänyt joka suhteessa positiivisesti. Ihan hyvillämme mennään eteenpäin, Ruoho myhäilee.
Kosken Leipomon tarina on jo erittäin merkittävä pala turkulaista herkutteluhistoriaa. Leipomolla on omat klassikkotuotteensa, jotka ovat tulleet kaupunkilaisille tutuiksi vuosikymmenten aikana. Piispanmunkki ja ruisleipä ovat varmaan ne kaikkein tunnetuimmat tuotteet. Toki valikoimaan kuuluvat myös kakut, muut ruoka- ja kahvileivät, pitkot, pasteijat, piirakat sekä täytetyt patongit.
– Aina pitää hieman myös uusiutua. Gluteenittomiin tuotteisiin on nyt panostettu ja erityisesti suolaiselta puolelta löytyy uutta tarjontaa. Joulusesongin perinnetuotteista esimerkiksi tortut tulivat juuri myyntiin, Ruoho suosittelee.
Mikä hienointa, laajentunut Kosken Leipomo on palkannut taloon myös täysin uusia ammattilaisia. Ruohon mukaan uutta työvoimaa on saatu houkuteltua suhteellisen helposti.
– Olemme löytäneet hyvin uusia leipomoalan ammattilaisia. Avovaimo hoitaa onneksi yrityksessä sitä puolta, Ruoho kiittelee.
Perinteinen leipomo perustettiin juuri itsenäistyneeseen Suomeen vuonna 1918. Kosken Leipomo toimii Puutarhakadulla edelleen samalla paikalla, kuin mistä toiminta aikanaan alkoi.
Heikki Möttönen