Nämä kolme syksyistä punaviiniä piirtävät esiin Ranskan viinialueiden erot
Moni odottaa saavansa lasiin tiukan tanniinista tai läpikuultavan ohutta punaviiniä, kun on kyse viinimaiden klassikosta Ranskasta. Italian ohella maailman suurimman viinintuottajamaan valikoimasta löytyy kuitenkin todellisia myytinmurtajia, kun vain syventyy maistelemaan eri viinialueiden edustajia.
Jokainen löytää taatusti suosikkinsa, vaikka Ranskan monimutkainen viinilainsäädäntö menisikin yli hilseen.
Seuraavat kolme punaviiniä voi valita myös rinnakkain vertailevaan pruuviin juustojen ja chacuterien (leikkelelautanen) kylkeen. Erityisesti ranskalainen laatuviini kannattaa nauttia arvoisensa aterian seurassa. Sellainen sisältää syksyn aikaan riistaa, sieniä ja juureksia.
M. Chapoutier Costières de Nimes Areca 2021
M. Chapoutier on Rhônen nimekkäimpiä luomutuottajia. Sokeakin löytää viinit etiketin pistekirjoituksen avulla. Tätä herkullista ”GSM”-rypäleblendin uutuusviiniä bongaakin Alkon hyllyvalikoimasta ilahduttavan laajasti.
Areca on oiva pari yrteillä ja valkosipulilla maustetulle hirvi- peura- tai burgundinpadalle, vaikkei Bourgognessa ollakaan. Neljäntoista euron hinnalla voi hankkia toisen pullon pataan ja testata, miten taianomaista on nauttia samaa viiniä itse ruoan kera – yksi ranskalaiskokkien kikka kolmosista. Yleiskäyttöönkin sopiva viini on mehevän aroniamarjainen, hennon yrttinen ja tanniineiltaan samettinen. Rhonelaiseen tapaan hennon alkoholinen mausteisuus jää lämmittämään nielua kuin puuhella sielua.
Rypäleet: Grenache, Shiraz, Mourvedre
Hinta: 13,99 € / 0,75 l
Fernand Engel Pinot Noir Elevé en Fût de Chêne 2021
Siirrymme etelästä pohjoiseen ja yllätymme, että ohuen läpikuultavana tunnettu Pinot Noir voi olla myös täyteläinen. Alsacen ainutlaatuinen mikroilmasto tekee viineistä kulinaarisen hedelmäisiä.
Pinot Noir on kalleimpia viljeltävistä rypäleistä sen haastavuuden takia, siksi sitä harvoin löytää kyykkytasolta. Polvet kannattaa hyllyn edustalla suoristaa etenkin modernin ja palkitun Fernand Engelin kohdalla. Vegaaneillekin sopivassa luomuviinissä on kypsää vadelmaa, rosmariinia ja tammikypsytyksen (füt de chêne) jättämä jalopuun vivahde.
Tyyli on erilainen kuin Pinot Noirin kuuluisimmalla viljelyalueella Bourgognessa. Tämä herkku kannattaa yhdistää riistalihapulliin sienikastikkeella tai Wallenbergin pihviin puolukkasurvoksella. Sorsastaja tai ankanrinnan ostaja keittää aterialle vadelmabalsamicon ja koristelee nahan rosmariininoksilla. Nämä lisäkkeet aateloivat myös brien tai Alscacen oman munsterin tälle viinille otolliseksi.
Rypäle: Pinot Noir
Hinta: 22,98 € / 0,75 l
Château Poitevin 2016
Harvoin löytää näin edullisesti Bordeaux´n klassikkoa, vieläpä sopivasti kypsyneellä erinomaisella vuosikerralla. Maistaessakin voi todeta, että Chateau Poitevinissa on kaikki hyvän ”porvoolaisen” ominaisuudet. Siinä on pyöristyneillä tanniineillakin rakennetta, joka kestää rasvaisenkin pihvin sekä riittävästi mehevyyttä viinin ollen juotavissa jo nyt (dekantoituna tai reilusti ennen avattuna).
Potentiaalia riittää silti vielä monen vuoden kellarikypsytykseen. Topakan kirsikkainen, karhunvatukkainen ja hennon nahkainen viini taipuu eri tavoin valmistetulle suurriistalle ja juureksille. Klassinen valkosipulikermaperunoita kaipaava pihviviini, jota kohti vihreät pavutkin kävelevät pannulta. Vertailun vuoksi kannattaa ostaa toinen pullo säilytykseen, jos omistaa viinikaapin tai tasalämpöisen viileän kellarikomeron.
Rypäleet: Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot
Hinta: 21,98 € / 0,75 l (tilausvalikoima)
Eveliina Portnoj