Rotmos, lapskoussi ja putro ovat samaa saariston perinneruokajuurta
Moni saariston asukas on maistanut, tai ainakin kuullut, ruoasta jossa yhdistyvät perinteiset suomalaiset juurekset ja possunliha tai naudanliha. Kyse on juuresmuussista (ruots. rotmos), josta on olemassa ainakin viittä eri versiota.
Nauvossa asuva Eija Lamsijärvi valmistaa juuresmuussin rotmos-versiota. Lamsijärvi tutustui ensimmäistä kertaa rotmosiin anoppinsa kautta, joka oli alunperin nauvolainen. Myöhemmin Lamsijärvi siirsi anoppinsa tietotaitoa eteenpäin ja hyödynsi rotmosia ammatissaan.
– Itse olin marttayhdistyksen palveluksessa, pitäessäni majataloa. Juuresmuussi oli erittäin suosittu lounasruoka.
Juuresmuussin kohdalla puhutaan kotiruoasta ja tässä olisi samalla vinkki myös kouluille ottaa juuresmuussin jokin versio peruskoulujen ruokalistalle.
Kyse on erittäin ravitsevasta ja kevyestä ateriasta. Ei ähkyn tunnetta syönnin jälkeen ja aivot toimivat kirkkaasti.
Näinä päivänä kun on paljon porinaa ruoan kallistumisesta ja siitä kuinka vaikeaa on perheiden selviytyä menoistaan, on juuresmuussi edullista ja syntyy kotimaisista raaka-aineista.
Lamsijärvi kokee, että juuresmuussin erilaisista resepteistä huolimatta, jokaisen pitäisi kokeilemalla löytää se oma versio.
– Joissain ohjeissa saattaa olla mukana esimerkiksi naurista. Juuresmuussi on jokaisen tekijän ja kokijan näköinen. Minulle merkitsee eniten se, että on hyvät lantut. Kyseisestä ruoasta on niin monta reseptiä ja niin monta perinnettä, että jokainen näkee sen hiukan eri tavoin, muistuttaa Lamsijärvi.
Rotmos
1 kg lanttua
2 porkkanaa
6 perunaa
Mausta suolalla ja pippurilla sopivaksi. Juureksia voi vaihdella maun mukaan. Seuraksi sopii sianlihakastike, läskisoosi tai paistettu possun kylki. Näkkäriä ja oikeaa voita. Juomaksi maito, vesi tai olut.
Holomuussi
Sianliha keitetään, ja sen jälkeen keitinliemessä kypsennetään lanttua, perunoita ja porkkanaa. Liha paloitellaan soseutettujen kasvisten joukkoon. Lapskoussissa käytetään sianlihan tilalla naudanlihaa. Ruoka muuttuu putroksi, kun lihana käytetään palvikinkkua.
Kurt Hedborg