Fazerin Domino täyttää 70 vuotta
Fazer Domino juhlii tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan. Vuonna 1953 päivänvalon nähnyt täytekeksi leivotaan nykyisin ilman palmuöljyä. Vaaleanpunaisissa Domino-pakkauksissa on juhlavuotena viestejä, jotka innostavat suomalaisia jakamaan hyvää mieltä.
Fazer Domino on Fazerin myydyin ja kautta aikojen suosituin täytekeksi. Keksin pidetyimmässä makuyhdistelmässä kaksi tummaa kaakaokeksiä kohtaa ilmavan vaniljanmakuisen täytteen.
– Kuluttajien toiveiden mukaisesti olemme luopuneet palmuöljyn käytöstä klassikko Domino-kekseissä. Käyttämämme kaakao on sataprosenttisesti vastuullisesti tuotettua ja jäljitettävää. Fazer Domino -brändin menestys perustuu kuluttajien kuuntelemiseen. Meidän tulee kehittää tuotteitamme jatkuvasti niin, että ne tukevat yhä kestävämpiä valintoja tekevien kuluttajien ja ympäristömme hyvinvointia, sanoo Noora Pöyhönen Fazer Keksit ja Crispit -liiketoimintayksiköstä vastaava johtaja.
Palmuöljyttömyyden, samoin kuin vegaaniseen ruokavalioon sopivuuden, voi tarkistaa Domino-pakkauksessa olevista merkeistä.
Domino-keksit leivotaan Fazerin Lahden Myllyn jauhamista kotimaisista jauhoista Vantaan Vaaralassa sijaitsevassa Fazerin keksitehtaassa. Nykyisellään keksitehdas työllistää liki 80 fazerilaista.
Domino-keksin synty ajoittuu vuoden 1952 Helsingin Olympialaisten jälkimaininkeihin. Kauppoihin tuli sodan ja kesäolympialaisten jälkeen suomalaisten makeannälkää ruokkimaan monta makeaa uutuutta, ja yksi niistä oli Domino. Hienostuneen leiman saaneita Domino-keksejä myytiin aluksi irtomyynnissä. Vaaleanpunainen kotelopakkaus tuli kauppoihin 1960-luvun lopulla. Vuosikymmenten kuluessa sitä on modernisoitu, mutta tuttu tunnusväri on säilynyt.
Perimätiedon mukaan keksiä koristavat kuviot ovat peräisin suomalaisesta kansanperinteestä. Kuvioita on yhteensä kymmenen ja keksin design on rekisteröity. Aidon Domino-keksin tunnistaa Domino-logosta, joka on keksin toisella puolella merkkinä aitoudesta.
Fazer Domino-tuoteperheeseen kuuluu vaniljatäytteisen Original-maun lisäksi makuja kuten mansikka, Pear Smoothie, Salty Caramel, makeisista tuttu Marianne ja osittain maitosuklaalla päällystetty Choco. Keväällä 2023 kauppoihin saapuvat uutuusmaut, jotka suomalaiset ovat äänestäneet toivotuimmiksi MyFazer-palvelussa.
Fazer aloitti keksivalmistuksen vuonna 1924. Fazerin ensimmäinen keksi, Carneval, leivottiin vuonna 1925. Kysyntä kasvoi, ja vuonna 1927 Fazer osti Hangossa toimivan Suomalais-Englantilainen Biscuit-tehdas Oy:n. Ajatuksena oli korvata kotimaisella valmistuksella erityisesti suureksi kasvanutta tuontia: Fazerin keksit olivat ennen tätä olleet lähinnä venäläistä ja englantilaista tuontitavaraa. Domino syntyi vuonna 1953 Helsingin Tehtaankadulla, jonne Oy Karl Fazer Ab:n omistaman keksitehtaan, Hangon Keksi Oy:n, toiminta oli siirretty talvisodan jälkeen. Sodan päätyttyä keksinvalmistus lähti taas täydellä teholla käyntiin ja kansan iloksi kauppoihin tuli runsaasti makeita uutuuksia, kuten Domino. Fazerin keksituotanto siirtyi vuonna 1957 Fazerin uuteen keksitehtaaseen Vantaan Vaaralaan, jossa se jatkuu tänäkin päivänä.
Aamuset-kaupunkimedia (AKM)