Kouluruoan kylmävalmistaminen toisi selvää säästöä kuntien sähkölaskuihin

Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta. Kylmävalmistuksessa ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta. Kuva: Marttiina Sairanen

Kunnissa ja kaupungeissa etsitään parhaillaan kuumeisesti energian säästökohteita. Merkittävä säästökohde voi löytyä ruokapalveluista, joista kouluruoka on yksi esimerkki. Suomessa valmistetaan jokaisena koulupäivänä lapsille ja nuorille noin 900 000 annosta ruokaa. Sähkön ja raaka-aineiden kallistuminen näkyvät ruoka-annosten kallistumisena ja kurittaa kaikkien veronmaksajien kukkaroita.

Ei ole yhdentekevää, millä menetelmällä kouluissa, sairaaloissa tai työpaikoilla ruokaa valmistetaan. Vaihtamalla ruoan valmistusmenetelmän kylmävalmistukseen ruokapalveluille tulisi selvää säästöä henkilöstö- kuljetus- ja energiakustannuksissa. Kylmävalmistuksessa esimerkiksi makaronilaatikosta tai marjakiisselistä tulee samalla herkullisempaa.

Moni nyt jo varttuneeseen ikään ehtinyt muistaa omilta kouluajoiltaan tutun koulun keittäjän, joka valmisti ruoan koulun omassa keittiössä ihan alusta asti. 1990-luvun puolivälissä kouluruoan valmistus alkoi siirtyä suuriin keskuskeittiöihin, joista valmis ruoka kuljetetaan koulujen pienempiin jakelukeittiöihin.

Pääsääntöisesti kouluruoan valmistamiseen raaka-aineesta koululaisen lautaselle käytetään kolmea eri menetelmää. Cook and serve -menetelmässä ruoka tehdään valmiiksi keskuskeittiössä ja kuljetetaan kuumana jakelukeittiöön, jossa se pitää saada nopeasti tarjolle.

– Tämän etuna on se, että ruokaa ei tarvitse enää lämmittää jakelukeittiössä. Ruoan valmistamiseen tarvitaan kuitenkin paljon henkilökuntaa ja sen kuljettaminen tulee kalliiksi, koska ruoka on saatava nopeasti moneen paikkaan lähes yhtäaikaisesti. Kuumien astioiden kuljetus on aina myös työturvallisuusriski, sillä ruoan on pysyttävä vähintään 60 asteisena koko kuljetuksen ajan, kertoo Unilever Food Solutionsin kouluruoka-asiantuntija Sami Lamminaho.

Cook and chill on yleinen tapa monessa kunnassa. Siinä keskuskeittiö valmistaa ruoan ja jäähdyttää sen. Kylmä ruoka kuljetetaan koulujen jakelukeittiöihin, joissa se lämmitetään uudelleen ennen tarjoilua.

– Tässä ruoan valmistamiseen ja kuljettamiseen ei tarvita niin suurta kapasiteettia, mutta menetelmänä tämä vaatii vähintään tuplasti enemmän energiaa, kun valmis ruoka kertaalleen jäähdytetään ja lämmitetään uudelleen, kertoo Lamminaho.

Kolmas ja ylivoimaisesti energiaa säästävin tapa on valmistaa kouluruoka kylmävalmistuksella. Siinä ruoka valmistetaan yhdistelemällä esikäsiteltyjä raaka-aineita kylmänä. Ruoka kuljetetaan kylmänä ja kypsennetään turvallisesti vasta jakelukeittiössä. Oikein kylmävalmistettu ruoka säilyy useita päiviä kylmässä ennen valmistusta.

– Siirtymällä edellä mainituista menetelmistä kylmävalmistukseen tulisi kouluruoan kokonaiskustannuksiin paljon säästöä. Kylmävalmistuksessa avainasemassa on niin sanottu kylmätärkkelys, joka mahdollista ruoan herkullisen rakenteen ja maun. Kylmätärkkelyksen raaka-aine on peruna, toteaa Lamminaho.

Unilever Food Solutions toi ensimmäisenä toimijana kylmävalmistusmenetelmän ja siihen tarvittavia tuotteita Suomeen vuonna 2007. Sitä oli käytetty jo vuodesta 2000 lähtien muun muassa Ranskassa, Saksassa, Belgiassa ja Sveitsissä. Kylmävalmistuksen historia ulottuu vielä hiukan kauemmaksi, vuoteen 1997 ja Hollantiin, silloin kehitettiin ensimmäiset kylmävalmistustuotteet.

Kylmävalmistuksessa keittiöiden ruuhkahuiput tasaantuvat, laitteet saadaan tehokkaampaan käyttöön, kuljetukset palvelukeittiöihin voidaan toteuttaa joustavasti, myös työturvallisuus ja ergonomia paranevat. Kylmävalmistus tuo helpotusta myös henkilöstöpulasta kärsivälle alalle, sillä keittiöiden työvaiheita voidaan järjestellä uudella tavalla. Kylmävalmistukseen siirtyminen ei vaadi uusia laiteinvestointeja.

– Yksi kylmävalmistuksen ylivoimatekijä on energian ja veden säästö. Kouluruoan valmistaminen, jäähdyttäminen ja edelleen lämmittäminen on vielä monissa kunnissa hyvin yleinen tapa tarjota kouluruokaa ja valitettavasti myös kallein, kertoo Lamminaho.

Kylmävalmistusta voi käyttää hyvin lähes kaikkiin olemassa oleviin resepteihin: laatikko- ja vuokaruoat, peruna- ja pastalaatikot, kastikkeet, pataruoat, gratiinit, kylmät kastikkeet, sosekeitot, kiisselit, mehukeitot ja vanukkaat. Kylmävalmistus voi myös nopeuttaa huomattavasti ruoanvalmistusta.

– Esimerkiksi 300 litraa tuoremarjakiisseliä valmistuu kylmävalmistuksella 40 minuutissa, kun perinteisellä tavalla valmistettuna siihen meni aikaa 4 tuntia, kertoo Lamminaho.

Kouluruoan valmistustapojen vertailussa energian hinta on isossa roolissa. 10-johteinen uuni, jossa valmistuu noin 220 annosta vuokaruokaa, kuluttaa energiaa noin 13 kilowattia tunnissa. Kalleimmassa kouluruoan valmistustavassa (cook and chill) ruoan jäähdyttäminen jäähdytyskaapissa vie sähköä yhtä paljon kuin ruoan valmistaminen uunissa. Jos jäähdytyksen tekee jäähdytyskaapin sijaan kylmällä vedellä, tarvitaan yhden 100 litraisen padan jäähdyttämiseen kylmää vettä 1 800 litraa, jolla on myös oma hintansa.

– Kylmävalmistus on ennen kaikkea vastuullinen tapa valmistaa kouluruokaa. Näin saadaan aikaan myös rakenteeltaan loistavaa ja ennen kaikkea hyvän makuista ruokaa, summaa Lamminaho.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Täyttä asiaa: Avokeittiö luo turvallisuutta

Kirjoittaja pitää hyvänä sitä, että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytä.

Aamusissa oli juttu avokeittiöistä, jotka herättävät sekä ihastusta että vihastusta. Olen 75-vuotias ja jo hajamielinen. Pidän hyvänä sitä että keittiönurkkaus on samassa huoneessa kuin tietokonepöytäni. Siten en voi unohtaa ruokakattilaa liedelle, kun olen samassa tilassa.

Kansanedustaja Sofia Virran Linnan juhlien puku kunnioittaa varsinaissuomalaista yrittäjyyttä Ukrainaa unohtamatta

Kansanedustaja Sofia Virta (vihr.) suosii Linnan juhlissa varsinaissuomalaisten yrittäjien luomuksia niin puvussa ja asusteissa kuin meikissä ja hiuksissa, kynsitaidetta myöten. Virta saapuu itsenäisyyspäivän vastaanotolle kumppaninsa Atte Ailion kanssa. Parille Linnan juhlat ovat ensimmäinen isompi julkinen esiintyminen yhdessä.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Mysterium Nativitatis -konsertissa

Marianne Maans ja Sofia Lindroos.

Kansanmusiikki ja gregorianiikka kohtaavat Sofia Lindroosin ja Marianne Maansin Mysterium Nativitatis -konsertissa 8. joulukuuta kello 19 Maarian kirkossa ja 9. joulukuuta kello 19 Nauvon kirkossa.

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan Kelan tiedoissa olevalle tilinumerolle

Kaksinkertainen lapsilisä maksetaan 23. joulukuuta. Maksu maksetaan Kelan tiedossa olevalle tilinumerolle. Mahdollinen uusi tilinumero täytyy ilmoittaa Kelaan viimeistään 9. joulukuuta.

Itsenäisyyspäivän illan päätteeksi kajahtaa Finlandia

Tuomiokirkossa voi kuunnella Finlandiaa.

Itsenäisyyspäivänä kirkoissa vietetään jumalanpalveluksia. Pyhän Katariinan kirkon pihapiirissä järjestetään jo perinteeksi muodostunut joulutori. Tuomiokirkkoon voi tulla kuuntelemaan Finlandian kello 21.

Kupittaan kärjen hankekumppaniksi YIT-vetoinen Terävin kärki

Turun kaupunginhallitus valitsi maanantaina Kupittaan kärjen hankekumppaniksi Terävin kärki -nimisen yhteistyöryhmän. Ryhmän muodostavat YIT Suomi Oy, Lundén Architecture Oy ja Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy sekä nimettyinä alihankkijoina COBE A/S sekä AFRY Finland Oy ja WSP Finland Oy.

Aluekehityksen asiantuntija Timo Aro Turun kaupungin tutkimusjohtajaksi

Timo Aro.

Aluekehityksen asiantuntijasta Timo Arosta tulee Turun kaupungin tutkimusjohtaja. Aro aloittaa työssä maaliskuun alussa 2023. Turun kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen päätti rekrytoinnista maanantaina.

Raportti: Nykyisten sähköpotkulautojen käyttöikä viisi kertaa aikaisempia malleja pidempi

Yhdysvaltalainen, urbaaniin liikenteeseen erikoistunut konsulttiyhtiö Brightside on laatinut mallin yhteiskäyttöisten sähköpotkulautojen käyttöiän laskemiseksi. Yhtiö on julkaissut lisäksi raportin nykyisin käytössä olevien sähköpotkulautojen käyttöiästä, jossa hyödynnetään Voi Technologyn eurooppalaista dataa. Raportin mukaan Voin sähköpotkulaudan arvioitu käyttöikä rungon osalta on 4,6 vuotta ja akun osalta 3,7 vuotta.

Tuhoutuneen liikerakennuksen tilalle Nosturinkadulle tulossa K-ryhmän supermarket

Aloitteentekijän Schauman Arkkitehdit Oy:ltä tilaama alustava viitesuunnitelma.

​Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma: Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Sataman kaupunginosan korttelin 14 tontille 2. Työnimeltään kaavanmuutos on Nosturinkatu 2. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Sofia Korte .

Lannan parempi kierto ja maksuttoman kipsikäsittelyn laajempi hyödyntäminen olennaista Saaristomeren tilan parantamisessa

Saaristomeren tila on heikentynyt huolestuttavasti viimeisten vuosikymmenten ajan. Suurin ongelma on ihmistoiminnan aiheuttama rehevöityminen, joka on seurausta mereen tulevista liian suurista fosforin ja typen määristä. Meren ravinnekuormitus moninkertaistui viime vuosisadalla, kun kasvaneiden kaupunkien sekä teollisuuden jätevesiä on johdettu mereen ja kemiallisia lannoitteita on otettu käyttöön maataloudessa.

Väestökehitys palautunut lähes koronapandemiaa edeltäneelle tasolle Varsinais-Suomessa

Varsinais-Suomen väestökehitys on palannut kuluvan vuoden aikana lähelle pandemiaa edeltänyttä tasoa. Suurin muutos väestökehityksessä on Turun palaaminen maakunnan väestökasvun selväksi veturiksi. Turun väestönkehitys nousi kuluvan syksyn aikana vuositasolla yli 2 000 asukaan kasvuun, millä tasolla se on aiemmin ollut vuonna 2018. Sen sijaan korona-aikana nopeasti kasvaneissa Turun kehyskunnissa väestönkasvu on hidastunut.

Turku Energialle lisää tuulivoimaa – uusiutuvaa tuulivoimaa pian jo yli 30 prosenttia sähkön tuotannosta

Turku Energian tuulivoimatuotanto kasvaa 87,5 gigawattitunnilla vuodessa Suomen Hyötytuuli Oy:n Siikajoen tuulipuistohankkeen myötä. Pohjois-Pohjanmaalle rakennettava Siikajoen tuulipuisto tulee olemaan yrityksen toistaiseksi suurin tuulipuisto sekä Turku Energian mittavin tuulivoimainvestointi tähän mennessä.

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

Itsenäisyyspäivää vietetään epävakaisessa ja vaihtelevassa säässä

Ilmatieteen laitoksen maanantaina 5. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän sää on suuressa osassa maata epävakainen.

Ravintoverkon huipulla olevien lajien ympäristömyrkkykuorma kertoo Suomen rannikon meriekosysteemin tilasta

Riikka K. Vainio.

Ympäristömyrkkyjen kertyminen ravintoverkon huipulla oleviin lintulajeihin paljastaa, että Itämeren eliöstössä vuosikymmeniä esiintyneiden pysyvien yhdisteiden lisäksi Suomen rannikolla esiintyy myös joitain uusia ympäristömyrkkyjä, joiden käyttäytymistä ravintoverkossa ei tunneta hyvin.

Miten Turun kaupunki on varautunut talven kiertäviin sähkökatkoihin?

Turun kaupunki on varautuu talven kiertäviin sähkökatkoihin. Sähkökatkoja ennakoidaan tulevan pakkaskaudella, todennäköisesti tammi–helmikuussa.

Joulun aika saapuu Raisioon torstaina

Joulupuuroa on Raisiossa tarjolla noin 500 annosta.

Raision keskustassa avataan joulun aika torstaina 8. joulukuuta kello 14–19. Joulutapahtumaa edeltää normaali toritorstai, joten torilla tapahtuu koko päivän. Tapahtuma noudattaa aika pitkälti aiempia perinteitä, mutta tapahtumalavan paikka on uusi, sillä se on niin sanotun pikkutorin puolella Tasalan Kamarin ja Raision Näkökulman edustalla.

Oppilaat eriarvoisessa asemassa jo kouluun tullessaan

Kansallisista oppimistuloksista sekä käynnissä olevasta oppimisanalytiikan tutkimuksesta ja osaamisen eriytymisen ehkäisystä keskustellaan Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina 12. joulukuuta kello 12 (luentosali XXI, Agora, Turun yliopisto). Tilaisuudessa pääpuhujana on Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) johtava arviointiasiantuntija Jari Metsämuuronen .

Urheilu

TPS:n Lassi Lehtinen EHT-joukkueen maalille

Lassi Lehtinen.

Jääkiekon A-maajoukkueen kausi jatkuu ensimmäistä kertaa pelattavalla Sveitsin EHT-turnauksella, jonka Suomi aloittaa kotijäältä. Helsingin jäähallissa torstaina 15. joulukuuta pelattavaan otteluun saapuu vastustajaksi Tshekki. Ensi viikolla kotimaassa pääsee katsomaan myös MM-kisoihin valmistautuvien Tyttöleijonien otteita Vierumäellä, alle 16-vuotiaat pojat ottavat mittaa Ruotsista Oulun seudulla pelattavissa otteluissa.

TPS:llä täydellinen viikko F-liigassa

TPS jyrää sekä miesten että naisten F-liigassa.

TPS repäisi F-liigan kärjessä jo kahdeksan pisteen kaulan seuraaviin, kun se huipensi kolmen voiton viikkonsa kaatamalla kotona Kupittaalla OLS:n 4–1.

Eveliina Lehtiselle thainyrkkeilyn PM-kultaa

Turku Muay Thain Eveliina Lehtinen on voittanut alle 17-vuotiaiden PM-mestaruuden alle 57 kilon sarjassa. Lehtinen voitti finaalissa Ruotsin mestari Mitra Wetzelmayrin puhtaasti 3–0. Mestaruuden arvoa lisää se, että Lehtinen täytti vastikään vasta 15 vuotta. TMT:n salille tuli kisoissa myös PM-kulta, kun Ommi Mingsupphakun voitti 63,5-kiloisissa Ruotsin Linda Östergrenin kaikin tuomariäänin.

Suomen taekwondokärki mittelee mestaruuksista Kupittaalla

Ida Tammila on päässyt harjoittelemaan potkutekniikkaansa muutaman viikon Budokwai Taekwondon uudessa salissa Turun Pitkämäessä.

Joulukuun ensimmäisenä lauantaina Turussa Kupittaan urheiluhallissa käytäviin taekwondon SM-kisoihin on saapumassa käytännössä koko kotimaan kärki. Ottelupuolella kisoihin on tulossa koko MM-kisoihin osallistunut viiden hengen ryhmä Budokwai Taekwondoa edustavien Ida Tammilan , Pariisin olympialaisiin tähtäävän Niko Saarisen ja Jenna Ylösen johdolla.

Mikael Almén Interin takalinjoille

FC Interin tuorein pelaajahankinta on Mikael Almén . 22-vuotiaan puolustajan sopimus kattaa turkulaisseurassa kaudet 2023 ja 2024. Vasenjalkainen nuorukainen siirtyy Interiin vapaalla siirrolla, kun hänen sopimuksensa päättyi Ilveksen kanssa viime kauteen.

Puukkokatsomo: FBC Turun kovat oppirahat

Tuskin kukaan odotti FBC Turulta miesten F-liigassa marssia voitosta voittoon, mutta sarjanousijalle kauden alku on ollut matalista odotuksista huolimatta tuskainen.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.