BBQ - eli herkkuja rumista tynnyreistä
Monille tulee BBQ:sta mieleen paksu ja savuinen tummanruskea kastike, vaikka sanalla tarkoitetaan tietynlaista tapaa valmistaa ruokaa. Ympäri maailmaa tunnettu barbecue on kypsennysmenetelmä, jossa lihan annetaan kypsyä hitaasti epäsuoralla lämmöllä tulen ja savun avulla. Vaikka sanaa voi nähdä käytettävän Suomessa grillaamisenkin yhteydessä, ovat BBQ ja grillaaminen itse asiassa omat lajinsa.
– BBQ perustuu lihan kypsentämiseen niin, ettei tuli tai hiilet ole suoraan sen alla kuten grillatessa. Lisäksi BBQ:ssa valmistetaan paljon isompia lihapaloja, jotka voivat kypsyä useita tuntejakin, Miss Klose Smokery & BBQ:n perustaja Kalle Kirstilä selventää.
Barbecuen tunnetuin tyyli on yhdysvaltalainen low & slow -tekniikka, mikä perustuu sanansa mukaisesti hitaaseen valmistukseen matalalla lämmöllä. Kirstilän mukaan hyvä nyrkkisääntö on korkeintaan 125 celsiusasteen lämpötila. Vaikka hiilisavustimen voi tehdä oikeastaan mistä tahansa tynnyristä, voi BBQ:ta harjoitella kotoa löytyvässä pallogrillissäkin.
– Kunnollisella pallogrillilläkin saa pitkän ja tasaisen lämpötilan. Esimerkiksi ribsejä tehdessä ei muuta kuin matala lämpö toiselle puolelle ja lihat toiselle. Sitten ei hätäillä vaan käytetään aikaa, ribseihin noin 3–4 tuntia.
BBQ ei ole välineurheilua. Innokkaat harrastajat rakentavatkin UDS-tynnyreitä itse, Kirstilä kertoo avaten lyhenteen tulevan sanoista ”ugly drum smoker” eli suomennettuna ”ruma tynnyrisavustin”.
Ribsit ovatkin Kirstilän mukaan hyvä haaste aloittelijoille. Ribsien valmistaminen ei ole hänestä sen helpompaa tai vaikeampaa kuin minkään muunkaan, mutta hän kehuu kotimaista sianlihaa loistavaksi, ja vinkkaa sen olevan sekä suht edullista että helposti saatavilla.
– Ja onhan liha luiden lähellä tunnetusti parasta.
BBQ:sta Yhdysvalloissa matkustaessaan innostunut Kirstilä opettaa sitä nykyään kursseilla niin yrityksille kuin kaveriporukoillekin. Hän rohkaisee suomalaisia esimerkiksi ostamaan lihoja sellaisenaan eikä valmiiksi marinoituna, koska tavalliselta kotikokilta löytyy ainekset mausteseoksiin jo kaapista.
– Tavoitteena on, että onnistunut BBQ on hyvää ilman kastikettakin. Mausteseoksen englanninkielinen sana rub, eli hieroa, kertoo tyylistä enemmän sen sijaan, että mausteita vain ripoteltaisiin lopuksi päälle. Netti on reseptejä täynnä, mutta suolan ja mustapippurin sekoittaminen on jo perusta. Myös esimerkiksi paprikaa, valkosipulia, oreganoa ja vähän sokeria on tyypillistä käyttää, Kirstilä luettelee paljastamatta tietenkään reseptejään.
Kirstilä kertoo barbecuella olevan Suomessa oma harrastajajoukkonsa. Muiden kiinnostus tulee ja menee ruokatrendien mukaan. He ovat Miss Klose BBQ:lla kokeilleet vuosien varrella vähän kaikkea, mutta Kirstilä on todennut lihan säilyttävän vahvasti paikkansa BBQ:n ytimessä.
– Savustettu halloumi-juusto on todella suosittu vaihtoehto lihalle, mutta muuten kasvisruokavalioon sopivat BBQ:ssa lähinnä lisukkeet. Tavallinen grillaaminen on kokemuksestani parempi valmistustapa kasviksille.
Saana Sjöblom-Hasselblatt