Kenneth Forsström uskoo perinteisten pubien elinvoimaisuuteen
Perinteistä Puutorin Vessaa vuodesta 2019 lähtien luotsannut Kenneth Forsström on nähnyt ravintola-alan muutoksia vajaan 30 vuoden ajan niin keittiön kuin baarinkin puolelta. Puutorin Vessan nykyisellä isännällä riittää uskoa perinteisten pubien tulevaisuuteen, vaikka osa perinteisistä pubeista onkin viime vuosina katukuvasta hävinneet.
– Perusbaareille tulee olemaan kysyntää jatkossakin, vaikka aika vähiin ne ovatkin Turussa käyneet. Perinteisimpiä keskikaljakuppiloita ei tällä hetkellä kovin montaa ole, mutta uskon, että erilaisten trendien rinnalla niillekin on paikkansa.
Puutorin Vessan konsepti ei ole vuosien varrella juurikaan muuttunut, vaikka välillä nimi onkin muuttunut. Juoman lisäksi elävä musiikki on ollut tärkeä osa konseptia. Konseptin lisäksi perinteet ja sijainti antavat Forsströmille uskoa Puutorin Vessan elinvoimaisuuteen.
– Normaalioloissa konserttitalon läheisyys tuo meille asiakkaita ennen konsertteja, pikkujoulukausi on aina ollut meillä vilkas, viikonloppuisin livemusiikki on myös vetänyt väkeä, hän luettelee.
Toisin kuin monet ravintola-alalla, Forsström ei nuoruudessaan ollut suuntautumassa alalle, vaikka omien sanojensa mukaan onkin aina keittiössä viihtynyt. Nuoruudessaan Forsström teki muita töitä.
– Olin 1980-luvulla laivoilla töissä. Sen jälkeen maahantoin julkisen sektorin ja hoitoalan huonekaluja, Forsström muistelee.
Ravintola-ala tuli Forsströmin elämään 1990-luvun laman myötä, kun julkisen sektorin rahatilanne kuihdutti huonekalubisneksen.
– Silloisen vaimoni myötä ravintola-alalle siirryin. Aloitimme Ruissalon tiellä lounaspaikan ja hieman myöhemmin myös Rettigin tupakkatehtaan työmaaruokalaa. Kun se 1990-luvun lopulla loppui, siirryimme pitämään Ravattulan Citymarketin lounasravintolaa ja cateringia, Forsström kertaa.
Ravintolauran alkuaikoina Forsström teki myös festareilla ruokaa. Sitä kautta myös anniskelupuoli tuli tutuksi. Ennen Puutorin Vessaa Forsström olikin jonkin aikaa ravintolalaiva Merihelmen ruorissa.
– Kokkiveitsi on uran aikana vaihtunut kaljahanaan. Juuri nyt en ainakaan kaipaa suuremmin paluuta keittiöön, Forsström toteaa.
Uransa aikana Forsström on mukautunut monenlaisiin ravintola-alan muutoksiin. Mukautumista on vaatinut myös viimeinen puolitoista vuotta Puutorin Vessassa. Vuonna 1997 baarina avautunut Puutorin Vessa on sen verran pieni paikka, että turvavälivaatimus on pitänyt sisätilat kiinni.
– Rajoitusten vuoksi olemme ikään kuin kesäravintola. Sisällä olisi 50 asiakaspaikkaa. Sinne saisi ottaa 25 henkeä, mutta kahden metrin turvavälien pitäminen olisi mahdotonta.
Loppukesästä terassin laitamille saatiin Forsströmin pitkään suunnittelema foodtruck, jonka ansiosta janoisilla ihmisillä on iltaisin myös katuruokaa tarjolla.
– Se on otettu erittäin hyvin vastaan. Sen piti olla koko kesän paikalla, mutta onneksi saatiin se nyt loppukesästä, Forsström iloitsee.
Kolme juomaa
❶ Punaviini. Makua ja luonnetta.
❷ Olut. Sopii jokaiseen tilanteeseen.
❸ Katkero. Rantautumisryyppy oli mökkeilyperinne.
Ilkka Lappi