Elokuun maukkain lisuke
Parmesaanin kera paahdettua kesäkurpitsaa
Kesäkurpitsa on heinä-elokuun satokauden antimia. Maukas ja simppeli lisuke syntyykin paahtamalla kesäkurpitsaa mausteiden ja parmesaanijuuston kera uunissa. Tunnetuin kesäkurpitsatyyppi meillä ja muualla Euroopassa on pitkän mallinen zucchini. Zucchinin väri voi vaihdella keltaisesta jopa tummanvihreään.
Osa kesäkurpitsoista saattaa maistua liian suureksi kasvaessaan vetiseltä, joten kurpitsat kannattaa poimia nuorena. Kesäkurpitsan koostumus voi vaihdella kiinteämaltoisesta kermaiseen. Kesäkurpitsa soveltuu raakana syötäväksi esimerkiksi raastesalaattiin.
Laatikkoruokiin sekä kakku- ja leipätaikinoihin kesäkurpitsa tuo mehukkuutta. Kesäkurpitsaa kannattaa kokeilla erilaisiin paistoksiin, risottoihin, patoihin tai grillattavaksi. Kesäkurpitsaa voi valmistaa myös pitsan tapaan tai täyttää kesäkurpitsan puolikkaista esimerkiksi kuorrutettuja veneitä.
Paahdetut kesäkurpitsalastut valmistetaan sekoittamalla mausteet ja öljyt kesäkurpitsasiivuihin ja paahtamalla uunissa puolisen tuntia.
1/4 tl sipulijauhetta
1/4 tl valkosipulijauhetta
ripaus chililastuja
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl oliiviöljyä
kaksi kesäkurpitsaa
pala parmesaanijuustoa
persiljaa tai korianteria koristeeksi
Raasta parmesaanijuusto ja pilko kesäkurpitsa ohuiksi, alle sentin paksuisiksi paloiksi. Laita kesäkurpitsasiivut isoon kulhoon. Laita uuni 220 asteeseen ja laita myös uunipelti kuumenemaan. Sekoita pienessä kulhossa sipuli- ja valkosipulijauhe, chililastut, suola ja pippuri. Sekoita joukkoon oliiviöljy. Kaada mausteseos kesäkurpitsasiivujen päälle ja sekoita niin, että mausteseosta levittyy kaikkiin siivuihin. Ota kuuma pelti uunista ja laita päälle leivinpaperi. Levitä kesäkurpitsasiivut vierekkäin pellille ja ripottele päälle raastettu parmesaani. Paahda uunissa 30-35 minuuttia, tai kunnes siivut ovat kullanruskeita. Laita tarjoiluastiaan ja koristele silputulla persiljalla tai korianterilla.
Henriikka Fingerborg