Merimiesten perinneruokaa Raumalta
Lapskous o alu alkate vanha merimiäste ruakka. Fläski, lamppa- ja elukaliha keitetä hyvin kryydätys vedes. Filis voi olls sipula, pipprei, suala ja murretterei, juurikkam balassi ja selleri. Ko liha o oikken kypsett, se revitä oikke fiiniks. Liämes keitetä sitt peruni ja niist tehdäm perunvoit. Lihambual seoteta siihe. Lapskous trahteerata voisoosi, repettasiivutte ja sualkurkun kans.
Lapskoussi on purjelaivojen kulta-aikana syntynyt ruokalaji. Vaikka lapskoussi tunnetaan laajalti merimiesruokana, on se nimenomaan Raumalainen perinneruoka, koska 1800-luvulla Rauman purjelaivasto oli Suomen suurin. Purjelaivojen keittiöt olivat haastavia ja lapskoussin kaltaisia pataruokia oli helpompi valmistaa kovassa merenkäynnissä. Lapskoussi valmistetaan perinteisesti kuten lihakeitto. Soppaa keitetään niin kauan, että lihat ja juurekset ovat pehmeää muusia ja vahva maku syntyykin pitkän haudutuksen ansiosta. Lapskoussin ainesosat vaihtelivat purjelaivoilla aina sen mukaan mitä laivalta kulloinkin sattui löytymään. Perusaineet lapskoussissa olivat suolaliha, juurekset ja mausteet. Nykyään lapskoussin valmistukseen käytetään sian ja lampaan lapaa, rintaa tai potkaa, sekä juureksina lanttua, porkkanaa ja perunaa. Lisukkeina on yleisimmin mainittu voisula, punajuuri ja suolakurkku, joskus paistettu muna. Lapskoussi ei ole pikaruokaa, vaan lihoja ja juureksia kypsennetään 4-5 tuntia kattilassa, jotta lihasta tulee haarukalla revittävän mureaa.
”Meripoikki meit varjelkkon daevas, vaevaloene o elämäm dääl’, ko me ansaitte leippätäm laevas, kaukans seilaile valdmeren bääl”. Näin lauletaan Hj. Nortamon kappaleessa ”Meripoikatte veis”. Lapskoussi on perinneruoka, mutta voidaan sanoa, että on juuri niin monta erilaista lapskoussia kuin on kokkiakin. Tämä resepti on raumalaisen Ullan käsialaa.
Lapskoussi 10 hengelle
1 kg naudan lapaa
1 kg sian lapaa
3 sipulia
3 porkkanaa
sama määrä lanttua
4 laakerinlehteä
20 maustepippuria
20 valkopippuria
1 rkl suolaa (enemmän, jos possu ei ole suolattua)
5-6 kg jauhoisia perunoita
Valmistukseen tarvitaan 10 litran kattila. Kuori ja paloittele juurekset ja sipuli. Laita lihat, juurekset ja mausteet kiehumaan kuumaan veteen ja keitä lempeästi 4-5 tuntia. Ota keitinliemi talteen ja siivilöi liemi. Irrota kypsä liha luista ja revi pieniksi paloiksi kahdella haarukalla. Survo porkkana, lanttu ja sipuli keskenään. Kuori, keitä ja survo perunat. Yhdistä survottuihin perunoihin survotut juurekset ja sipulit, sekä riivitty liha. Sekoita keskenään joko kauhalla tai käsivatkaimella, jossa on taikinakoukut. Lisää lihan keitinlientä tarpeen mukaan niin, että seoksesta tulee notkeaa. Lisää suolaa ja mausteita oman maun mukaan. Tarjoile voisulan ja pippurin kera. Lisukkeeksi sopivat etikkapunajuuret- ja kurkut. Lapskoussi kestää myös pakastamisen.
Henriikka Fingerborg