Lämmin sää kiritti kevätkylvöjä ja kasvua

Kevätkylvöt ovat edenneet joutuisasti maan etelä- ja keskiosissa viime viikon aikana, ja talvehtineet kasvustot ovat lähteneet voimakkaaseen kasvuun. Tästä huolimatta, erityisesti Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomen savimailla, pellot ovat kuivuneet huonosti kylvökuntoon, mikä on hidastanut kylvöjen etenemistä. Etelä-Suomessa kevätviljojen kylvöistä on reilusti yli puolet tehty, mutta tilakohtaiset erot voivat olla suuria. Joillakin alueilla Etelä-Suomessakin kylvöt voivat olla vielä aivan alussa. Myös Ahvenanmaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella peltojen kuivumisessa on ollut toivomisen varaa. Etelä-Suomen savimailla on ollut jonkin verran myös muokkautuvuusongelmia roudattoman talven jäljiltä.

Toukokuussa kuuroluonteisia sateita on saatu tavanomaista runsaammin Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Pohjanmaalla. Sateet kuorettivat Varsinais-Suomessa vapun aikaan kylvettyjä peltoja vaikeuttaen orastumista. Tämän viikon sateet ovat tarpeen orastumisen ja talvehtineiden kasvustojen vahvan kasvun turvaamiseksi maan etelä- ja länsiosissa, mutta erityisesti maan itä- ja pohjoisosissa ja paikoin myös eteläisessä Suomessa sateet ovat jarruttamassa kevätkylvöjen aloittamista ja aloitettujen kylvötöiden etenemistä. Voimakkaat sateet ja niitä mahdollisesti seuraavat lämpimät ja tuuliset säät lisäävät peltojen kuorettumisvaaraa, joten peltoja on nyt tarkkailtava ja varauduttava kuorettumien rikkomiseen orastumisen varmistamiseksi.

Kevätkylvöt ovat suuressa osassa maata vielä tavanomaisessa aikataulussaan tai muutaman päivän jäljessä. Etelä-Suomen rannikkoalueella kevätkylvöt ovat viikosta kahteen viikkoon jäljessä hitaasti kylvökuntoon kuivuneiden peltojen vuoksi.

Viime viikon suotuisten sääolojen myötä kevätviljojen kylvöjä tehtiin vauhdikkaasti ja pitkiä päiviä. Kevätviljoista kevätvehnän kylvöt ovat pisimmällä. Kylvötöissä pisimmälle ehtineillä tiloilla Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, osassa Satakuntaa, Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla on kylvämättä enää 20–30 prosenttia kevätvehnästä. Ohran kylvöjä on aloiteltu viimeisenä. Säiden lämpenemisen ja maan hyvän kosteustilanteen ansiosta ensimmäiset, jo huhtikuun puolella ja toukokuun alussa tehdyt kylvöt ovat orastuneet. Orastuminen vei ensimmäisissä kylvöksissä tavallista pidemmän ajan, lähes kolme viikkoa, mutta ne ovat nyt hyvässä kasvussa.

Kevätviljojen kylvöt ovat eniten kesken osassa Varsinais-Suomea, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla, jossa on kylvetty kevätvehnästä vasta 10–25 prosenttia, kaurasta 10–50 prosenttia ja ohrasta 5–10 prosenttia. Lapissa ja Kainuussa kevätviljojen kylvöt eivät vielä ole alkaneet.

Sokerijuurikkaan kylvöt ovat lopuillaan Lounais-Suomessa, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä ja Pohjanmaalla. Kevätrapsin kylvöt ovat lopuillaan (kylvämättä 10–25 prosenttia) maan etelä- ja länsiosissa. Osassa Etelä-Suomen rannikkoalueen ja Uudenmaan ja Pohjanmaan rannikkoalueen tiloista kylvöt ovat vielä puolivälissä. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla kevätrapsin kylvöt ovat aivan alussa. Kevätrypsi kylvetään usein lähes viimeisenä, jotta päästään nopeaan taimettumiseen ja kasvuun lähtöön tuholaisongelmien välttämiseksi. Pisimmälle kevätrypsin kylvöt ovat edenneet Pirkanmaalla ja osalla Etelä-Suomen rannikkoalueen tiloista, joilla on arviolta kylvetty jo 80–90 prosenttia rypsistä. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella rypsin kylvöt ovat puolivälissä ja muualla vasta aivan alussa.

Varhaisperunan istutukset on saatu päätökseen koko maassa. Ensimmäiset Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa istutetut varhaisperunakasvustot ovat hyvässä kasvussa, ja muuallakin Etelä-Suomessa kasvustot ovat jo pääsemässä kasvun alkuun. Kesäperunan istutukset on jo tehty Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla. Muualla kesäperunan istutukset ovat puolivälissä. Talviperunan istutukset ovat vielä alussa.

Rikkakasvitilanne pelloilla on tavanomainen koko maassa, mutta säiden lämpeneminen ja hyvä kosteustilanne vauhdittavat myös rikkakasvien kasvua. Erityisesti syysviljapelloilla rikat voivat olla jo kookkaita. Syksyllä itävistä rikkakasveista saunakukkaa esiintyy yleisimmin. Monivuotisista rikkakasveista yleisimmin esiintyy voikukkaa ja juolavehnää. Säiden lämpeneminen on tuonut syysöljykasvustoihin rapsikuoriaisia, ja kasvustojen tarkkailu on nyt tarpeen. Syysöljykasvit ovat tulossa kohta kukkaan, joten pahimmilta tuholaisongelmilta ja samalla torjuntatoimilta todennäköisesti vältytään. Hanhien ja joutsenten kevätmuutto on nyt vilkkaimmillaan ja odotettavissa on niiden aiheuttavan vahinkoja syyskasveille, nurmille ja kevätkylvöksille varotoimista huolimatta.

Viime viikolla alkanut säiden lämpeneminen on kiihdyttänyt syysviljojen, syysöljykasvien, kuminan ja nurmien kasvua. Syysvilja- ja syysöljykasvi- sekä kuminakasvustot ovat tyydyttävässä tai hyvässä kunnossa suurimmassa osassa maata. Vain Satakunnassa on heikkokuntoisia ruiskasvustoja. Etelä-Pohjanmaalla puolestaan on erittäin hyvässä kunnossa olevia syysvilja ja -öljykasvi- ja kuminakasvustoja. Etelä-Suomessa syysviljat ovat jo korrenkasvuvaiheessa ja syysrypsi ja -rapsi ovat pian aloittamassa kukintaansa.

Sekä uudet että vanhat nurmet ovat kunnoltaan tyydyttäviä tai hyviä koko maassa. Uusien nurmien perustaminen onnistui viime vuonna hyvin ja lumipeitteinen talvi mahdollisti hyvän talvehtimisen. Alkukevään viileys jarrutti viime viikkoon asti nurmien kasvua, mutta viime viikon sateet ja lämpöaalto ovat siivittäneet nurmet ennätyskasvuun.

Etelä- ja Länsi-Suomesta on jo parin viikon aikana saatu mansikkasatoa kasvihuoneista. Etelä- ja Länsi-Suomessa mansikkataimien kasvu avomaalla on alkanut, varhaismansikka harson alla on alkanut kukkia ja lämmittämättömissä tunneleissa mansikka kukkii ja myös ensimmäiset raakileet ovat kehittymässä. Myös Keski-Suomessa mansikan kasvu on hyvässä vauhdissa. Viime viikon sade ja lämmin sää koko maassa kiihdyttivät marjojen kehitystä. Myös vadelmien ja herukoiden kasvu on lähtenyt hyvin käyntiin Etelä- ja Keski-Suomessa. Omenan lehdet ovat puhkeamassa etelässä ja kukintaa odotellaan. Talvivaurioita ei juurikaan ole odotettavissa marjakasveilla, myyrätuhot toki näkyvät vasta myöhemmin.

Vihannesten istutukset ja kylvöt pääsivät alkuun tavanomaisessa aikataulussaan huhtikuun lopulla maan eteläosissa, mutta huhtikuun lopun ja toukokuun alun viileä sää jarrutti kasvua. Ahvenanmaalla sipulin kylvö ja istutus aloitettiin huhtikuun lopulla ja tällä hetkellä kaikki sipuli on kylvetty, mutta toukokuun alun viileä sää hidasti kasvuun lähtöä. Etelä-Suomessa huhtikuussa istutettujen kaalin ja jäävuorisalaatin taimien kehitys on ollut hidasta kylmän sään vuoksi. Keski-Suomessa aloitettiin kaalin istutus toukokuussa ja näiden taimien kehitys odotetaan olevan nopeampaa viime viikon lämpimämmän sään ansiosta. Sään lämmetessä kaalikasveilla alkaa näkyä ensimmäiset pikkukaalikärpäset ja kirpat. Kesä- ja varastoporkkanan, lantun ja punajuuren kylvöt ovat myös meneillään ja kohta loppusuoralla etelässä. Parsan ja raparperin sadonkorjuu on alkamassa etelässä.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Joulu, Aaron ja minä

Kun oma perhe lähtee joulua viettämään muihin maisemiin, niin vaihtoehtoja jää yksinäiselle miehelle? Kutsua toinen yksinäinen joulua viettämään ja muistelemaan menneitä sekä purkamaan mieltä?

Valon polun valotapahtumasta yleisömenestys

Play of light.

Kirpeät pakkasetkaan eivät pidätelleet yleisöä, kun suuri joukko valotaiteen ystäviä suuntasi katsomaan Turun ensimmäistä mittavaa valotapahtumaa itsenäisyyspäiväviikonloppuna 3.–6. joulukuuta. Nelipäiväinen tapahtuma ympäristöineen keräsi ylistystä sekä yleisöltä että tapahtuman taiteilijoilta.

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Tiedepuiston kansihankinta päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi

Tiedepuiston kansihankkeen suunnittelualue.

Turun kaupunginhallitus päätti maanantaina käynnistää Tiedepuiston kannen hankinnan kokonaan uutena Kupittaan kärjen kumppanuushankkeena hankinta-asiakirjoihin tehtyjen muutosten jälkeen. Allianssiryhmittymä kilpailutetaan neuvottelumenettelyllä. Samalla hankkeen nimi päivittyi Kupittaan kärjen kumppanuushankkeeksi.

Suomessa todettu kaksi uutta omikrontartuntaa, tapauksia jo 50 maassa

Suomessa on varmistettu kaksi uutta omikronvariantin aiheuttamaa koronavirustartuntaa. Molemmat tartunnat on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella. Henkilöt ovat matkustaneet viime aikoina Etelä-Afrikassa ja Nigeriassa. Tapaukset eivät liity aiempaan tartuntaketjuun.

Turun entinen yhteysjohtaja Mikko Lohikoski nimetty kanslianeuvokseksi

Mikko Lohikoski.

Tasavallan presidentti myönsi perjantaina 3. joulukuuta joulukuuta 62 uutta arvonimeä. Turun kaupungin entinen yhteysjohtaja, valtiotieteiden maisteri Mikko Lohikoski nimettiin kanslianeuvokseksi.

Maskisuositus voimaan peruskoulun 3. luokasta lähtien

Lasten tartunnat ovat lisääntyneet ja ilmaantuvuus alle 12-vuotiailla rokottamattomilla on yli 800. Kouluissa ja oppilaitoksissa maskisuositus muutettiin koskemaan peruskoulua 3. luokasta lähtien, 4. luokan sijaan.

Turkulaistutkijat löysivät tänä vuonna 81 uutta eläinlajia

Polysphincta bonita -pistiäinen löytyi Brasiliasta. Sukuun kuuluvat pistiäiset ovat erikoistuneita loisimaan hämähäkeillä.

Luonnon monimuotoisuus tunnetaan huonosti ja valtaosa maailman eliölajeista on yhä löytymättä. Samanaikaisesti luontokato etenee kiihtyvällä nopeudella. Uusimpien arvioiden mukaan jopa miljoona eliölajia on vaarassa kuolla sukupuuttoon ihmistoiminnan seurauksena. Lajien löytyminen ja nimeäminen ovat ensimmäisiä askelia niiden suojelussa. Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön tutkijat kuvasivat vuoden 2021 aikana tieteelle neljä aiemmin tuntematonta eläinsukua ja 81 lajia. Ne löytyivät kahdentoista valtion alueilta.

Sairauspäivärahaa pitkään saavien kuntoutustarpeen selvittämistä tehostetaan

Kun työkyvyttömyys pitkittyy, Kela selvittää asiakkaan kuntoutustarpeen viimeistään silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 60 päivää. Jatkossa Kela selvittää kuntoutustarpeen tarvittaessa myös silloin, kun sairauspäivärahaa on maksettu 150 ja 230 päivää.

Uusia pyöräpysäköintipaikkoja Kupittaan aseman viereen

Kupittaan vanhan aseman läheisyyteen on valmistunut uusi Kätilöpolku niminen jalankulku- ja pyörätie. Kätilöpolku johtaa Joukahaisenkadulta Kupittaan juna-aseman laitureille ja Helsinginkadun yläpuolella olevalle Tyks T-sairaalan tontille.

Maksamattomat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä

Syyslukukautta koskeva korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu piti maksaa viimeistään 30. syyskuuta. Maksamattomat maksut siirretään ulosottoon joulukuun puolivälissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Väitös: Lasten psykoosilääkehoidon seurantakäytäntöjen yhtenäistäminen kannattaa

Psykoosilääkkeiden käyttö lasten mielenterveyshäiriöiden hoidossa on lisääntynyt. Lastenpsykiatrisen hoidon osana toteutettu oikea-aikainen lääkehoito voi helpottaa lapsen oireilua. Lääkehoidon aloituksen ja seurannan käytäntöihin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. LL Kirsi Kakon väitöskirjatutkimus osoittaa, että psykoosilääkehoidon haittavaikutukset, kuten painonnousu ja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan epäedulliset muutokset, ovat varsin yleisiä myös suomalaisilla lapsilla. Lääkehoidon turvallisuutta voidaan kuitenkin edistää yhtenäisillä seurantakäytännöillä.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Kirkkoväärtinkujalla Raisiossa

Raisiossa tehdään 7.-10. joulukuuta viemäri- ja vesijohtotyö Kirkkoväärtinkuja 3:n kohdalla. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Kotimaan joulupaketit, -kortit ja -kirjeet kannattaa lähettää hyvissä ajoin

Kotimaan joulumuistamisten lähetyspäivät ovat ajankohtaisia lähiaikoina. Euroopan postitusten kanssa kannattaa pitää jo kiirettä.

Föli kilpailutti linjojen 99, P1–P3, 300 ja Naantalin pikkubussien liikenteen

Palvelulinjojen P1–P3 kustannus laski 10,3 prosenttia nykyisistä liikennöintikustannuksista.

Turun seudun joukkoliikenne Föli on kilpailuttanut uusia liikennöintisopimuksia Turun sisäiselle linjalle 99, palvelulinjoille P1, P2 ja P3, Turun ja Raision väliselle linjalle 300 sekä Naantalin sisäiseen pikkubussiliikenteeseen linjoille N1, N2 (viikonloppuliikenne), N3 ja N6–N13.

Työpäivän aikaisessa palautumisessa parannettavaa

Syyskuussa julkaistu palautumislaskuri on työkalu, jonka avulla voi selvittää, tukevatko työpaikan käytännöt palautumista työssä. Se on osa Työterveyslaitoksen toteuttamaa Mielenterveyden tuen työkalupakkia.

Viemäri- ja vesijohtotyö sulkee ajokaistan Varsinais-Suomenkadulla

Viemäri- ja vesijohtotyötä tehdään Varsinais-Suomenkadun ja Kymenlaaksonkujan risteyksen kohdalla 7.-10. joulukuuta. Yksi ajokaista on pois käytöstä.

Urheilu

Loimu täydentää libero-osastoa Yhdysvaltain maajoukkueryhmästä

Kyle Dagostino.

Lentopallon Mestaruusliigassa viiden ottelun voittoputkessa oleva Raision Loimu vahvistaa vielä ennen joulutaukoa joukkuettaan yhdysvaltalaisella liberolla, kun Kyle Dagostino liittyy oranssimustiin. Loimu on peluuttanut viime otteluissaan liberona yleispelaaja Väinö Rahkoa , kun libero Aatu Kulmalaa vaivaa alaraajavamma. Kapteeni Rahko on pelannut uudella tontillaan kelvollisesti, mutta silloin Aitor Barrerosin pokerikädessä on yksi jokerikortti vähemmän käytettävissä.

Hyökkääjä Joonas Lepistö Interiin

Timo Furuholm ja SJK:n Joonas Lepistö. kohtasivat viime kesäkuussa Kupittaalla.

Inter on solminut pelaajasopimuksen 23-vuotiaan Joonas Lepistön kanssa. Nuoren hyökkääjän sopimus sinimustien kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023.

Turun Palloseura teki kolme jatkosopimusta

Ruben Rafkin.

Liigaa johtava Turun Palloseura on solminut kolme jatkosopimusta nuorten pelaajien kanssa. Maalivahti Eetu Anttila ja puolustaja Ruben Rafkin solmivat seuran kanssa kahden vuoden jatkosopimukset. Kuluvalla kaudella Liiga-debyyttinsä tehnyt 22-vuotias Anttila kuuluu TPS:n omiin kasvatteihin. Tällä kaudella kuudessa Liiga-ottelussa torjunut Anttila on näyttänyt kaikille kasvaneensa seuraavalle tasolle jääkiekkoilijana.

Puukkokatsomo: Hatunnosto urheiluseurojen vapaaehtoisille

Nea Kivelä.

Turun Urheiluliiton 120-vuotisjuhlavuosi huipentui osaltaan Turun konserttitalossa viime sunnuntaina pidettyyn juhlanäytökseen. Juhlaviikonloppuna Turun Urheiluliitto juhli myös tositoimissa, kun Nea Kivelä toi aerobicin Suomen mestaruuden Turkuun.

Juri Kinnunen edustaa TPS:ää myös ensi kaudella

Juri Kinnunen.

TPS on tehnyt kauden 2022 kattavan jatkosopimuksen laitapuolustaja Juri Kinnusen kanssa. 31-vuotias Kinnunen aloittaa jo kahdeksannen kautensa TPS-paidassa. Hän on TPS:n puolustuksen kolmas sopimuspelaaja Rasmus Holman ja Joonas Lakkamäen ohella.

Mika Laurikaisen mukaan TPS:n rakennus on hyvässä vauhdissa

Mika Laurikaisen mukaan TPS rakentaa ensi kauden joukkuetta realiteettien ehdoilla.

TPS:n jalkapallojoukkue koki kovan kolauksen viime kauden päätteeksi, kun tavoitteeksi asetettu nousu Veikkausliigaan ei toteutunut. Työ uutta kautta varten alkoi kuitenkin heti kauden päätyttyä.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.