Kevättyöt etenevät rauhalliseen tahtiin

Paimiolaisella Alanteen tilalla kevätkylvöt alkoivat jo huhtikuun puolella. Paimiolaisella Alanteen tilalla kevätkylvöt alkoivat jo huhtikuun puolella. Kuva: Lilli Jokela

Kevätkylvöt käynnistyivät suotuisilla alueilla Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla runsas viikko sitten. Kylvötyöt ovat Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla vielä keskimääräisessä aikataulussaan, jos sää pysyy poutaisena ja ilmat lämpenevät hieman, ja muuallakin kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin toukokuun puolivälissä.

Pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja huhtikuun viileyden vuoksi. Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaan rannikkoalueella peltojen kuivumisessa muokkauskuntoon on ollut toivomisen varaa. Peltojen muokkautuvuus on ollut useimmilla alueilla tyydyttävä tai välttävä. Roudattoman talven jäljiltä Etelä-Suomen savimaat muokkautuvat tavanomaista huonommin ja paikoitellen runsaat sateet ovat liettäneet hiesumaita. Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla pellot ovat olleet hyvin muokkautuvia. Maan etelä- ja länsiosissa savisilla ja hiesuisilla lohkoilla tasausäestykset ovat olleet tarpeen.

Viime talvi oli suotuisa talvehtimisten suhteen, paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Talvituhot ovat olleet vähäisiä ja niin nurmet, syysviljat, syysöljykasvit kuin marja- ja omenakasvustot ovat talvehtineet hyvin. Kevät on ollut viileä ja yöpakkasia on ollut koko huhtikuun ajan, mutta hitaan kasvuunlähdön ansiosta yöpakkaset eivät ole aiheuttaneet suurempia vaurioita kasvustoihin.

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla runsas viikko sitten ja kylvöt ovat vielä aivan alussa. Kevätkylvöjen odotetaan pääsevän kunnolla käyntiin tämän ja ensi viikon aikana Etelä- ja Keski-Suomessa. Muualla peltojen kuivumista joudutaan vielä odottamaan ja Lapissa pelloilla on vielä runsaasti lunta.

Sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin ensimmäisenä Varsinais-Suomessa runsas viikko sitten. Satakunnassa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella sokerijuurikkaan kylvöt käynnistyivät vapun aikaan. Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt ovat alkamassa lähipäivinä. Rapsin kylvöjen arvioidaan alkavan Etelä-Pohjanmaata myöten viikon kuluessa. Kevätrypsin kylvöjen odotetaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Kesäperunoiden istutuksen arvioidaan alkavan viikon kuluessa. Varastoitavankin perunan istutuksia viileys on siirtämässä eteenpäin.

Toistaiseksi ei ole havaittu merkittäviä kasvinsuojeluongelmia ja rikkakasvitilanne on tavanomainen. Syksyllä itävistä rikkakasveista saunakukkaa esiintyy yleisimmin. Suuret hanhi- ja joutsenparvet ovat paikoin aiheuttaneet vahinkoja syyskasveille ja nurmille, ja niiden pelätään tuhoavan myös kevätkylvöksiä.

Syysviljat ja nurmet ehtivät aloittaa kasvuaan huhtikuun alun lämpöjakson aikana suotuisimmilla alueilla, mutta säiden viileneminen pysäytti kehityksen. Huhtikuussa päivälämpötilat ovat vaihdelleet ja yöpakkasia on esiintynyt koko maassa, mikä on hillinnyt kasvustojen kasvuun lähtöä. Yöpakkaset eivät näillä näkymin ole aiheuttaneet vioituksia kasvustoihin, mutta tilannetta pystytään arvioimaan paremmin, kun kasvu on jälleen uudestaan päässyt käyntiin. Pohjois-Suomessa kasvustot ovat vielä lepotilassa tai lumen peittämiä. Syysviljat ja -öljykasvit ovat talvehtineet tyydyttävästi tai hyvin suurimmassa osassa maata. Talvehtimisongelmia on havaittu ainoastaan Pohjanmaan rannikkoalueen syysvehnä- ja nurmikasvustoissa.

Syysviljojen ja -öljykasvien kevätlannoitukset aloitettiin lumien sulettua ja peltojen kuivuttua koneita kantaviksi jo huhtikuun alkupuolella maan etelä- ja länsiosissa. Maan sisäosissakin päästiin lannoituksiin huhtikuun lopulla. Myös nurmien lannoitukset aloitettiin ensimmäisillä alueilla jo huhtikuun alussa, mutta työt ovat keskeytyneet kylmän ja sateisen jakson takia useilla alueilla. Etelä-Suomessa kevätlannoitukset ja nurmien paikkauskylvöt on saatu lähes tehtyä. Maan pohjoisosissa ja Kainuussa kevätlannoituksien käynnistämistä joudutaan vielä odottamaan.

Viljelysuunnitelmien perusteella viljelijät ovat tekemässä hyvin maltillisia muutoksia eri kasvien viljelyaloihin. Viljelykasvien valinnoissa näkyy hienoinen suuntaus kohti monipuolisempaa viljelykasvivalikoimaa, jonka avulla pyritään pienentämään markkinatilanteen ja sääolojen epävakauden aiheuttamia riskejä. Merkittävimmät muutokset kylvöaloissa koskevat kevätöljykasveja, kauraa, hernettä, sokerijuurikasta, kuminaa ja luomualaa yleisesti. Kevätöljykasvien viljelyalojen arvioidaan kasvavan erityisesti Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla, kauran Satakunnassa ja Pirkanmaalla, sokerijuurikkaan Satakunnassa ja Pohjanmaalla. Kuminan viljely kiinnostaa puolestaan Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Kainuussa. Viime vuosien epäonnistumiset härkäpavun viljelyssä ovat vähentäneet kiinnostusta sen viljelyyn. Herneen viljelyn hyvä taloudellinen tulos ja valkuaisomavaraisuuden lisäämispyrkimykset puolestaan ovat pitäneet kiinnostusta yllä herneen viljelyyn, ja viljelyn laajentamiseen on kiinnostusta Pirkanmaalla, Etelä-Karjalassa, Kainuussa ja Pohjanmaan rannikkoalueella. Luomualojen arvioidaan kasvavan Etelä-Suomen rannikkoalueella, Satakunnassa, Pirkanmaalla ja Kainuussa.

Kevätvehnän ja rehualan viljelyaloissa on tapahtumassa toisilla alueilla viljelyalojen kasvua, toisilla alueilla puolestaan pienenemistä. Myöskään mallasohran, ruokaperunan ja luonnonhoitopeltojen kokonaisviljelyalassa ei odoteta tapahtuvan merkittäviä muutoksia.

Varhaisperunoiden istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa jo maaliskuun alkupuolella. Etelä-Suomessa varhaisperunoiden istutukset käynnistyivät huhtikuun alussa ja Pohjanmaan rannikkoalueellakin huhtikuun puolen välin jälkeen. Ensimmäisinä istutetut kasvustot ovat jo ehtineet taimettua. Yöhallat ovat koetelleet varhaisperunakasvustoja, mutta hallasuojauksien ansiosta kasvustot ovat säästyneet suurimmilta vioituksilta.

Varhaisherneen kylvöt käynnistyivät huhtikuun alussa Etelä-Suomessa ja jatkuvat vielä sadonajoituksen mukaisesti. Varhaisporkkanan kylvöjä on jo tehty ja kesäporkkanan sekä muiden juuresten kylvöt ovat pian käynnistymässä. Sipulin kylvöt ja istutukset aloitettiin Ahvenanmaalla kaksi viikkoa sitten. Ensimmäisiä varhaiskaaleja ja -salaatteja päästiin istuttamaan jo pääsiäisen jälkeen Etelä-Suomessa, mutta laajemmin istutukset käynnistyivät huhtikuun loppupuolella. Yöpakkasten ja kolean sään vuoksi istutuksia on tehty rauhalliseen tahtiin. Myöhemmin kasvukaudella korjattavien vihannesten istutukset jatkuvat vielä useita viikkoja.

Mansikan kasvu ja pensasmarjojen sekä omenapuiden silmujen kehittyminen ovat alussa Etelä- ja Keski-Suomessa. Lumisen talven ansiosta marjapensaat ja hedelmäpuut näyttävät talvehtineen hyvin, mutta talvivaurioita päästään kuitenkin arvioimaan paremmin vasta kasvun käynnistyttyä kunnolla. Paikoitellen runsaan lumimassan on havaittu aiheuttaneen repeämiä pensasmarjojen oksiin.

Mansikkakasvustoja on päästy harjaamaan ja lannoittamaan maan keskiosia myöten ensimmäiseksi kuivuneilla lohkoilla.

Aamuset-kaupunkimedia (AKM)

Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen, lennot Turusta keskeytetty

Air Leap on keskeyttänyt lentonsa Turusta.

Lentoyhtiö Air Leap hakeutuu yrityssaneeraukseen. Yhtiö keskeytti lentonsa maanantaina 24. tammikuuta. Asiasta kertoo ilmailun uutismedia lentoposti.fi .

Varsinais-Suomen aluevaltuustoon 17 yrittäjävaltuutettua

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella on tulevaisuudessa merkittävä yrittäjäedustus. Alueen 79 valtuutetuista 21,5 prosenttia on yrittäjätaustaisia.

Hiittisten kirkon paahdeympäristön kedot ennallistetaan

Thymus serpyllum ja Maniola jurtina.

Varsinais-Suomen ELY-keskus ennallistaa tammi- ja helmikuussa Hiittisten kirkon valtakunnallisesti merkittävän paahdealueen. Paahdeympäristön hoitotoimiin sisältyy sekä nuorien puiden että puuntaimien poisto noin yhden hehtaarin alueelta. Alueen kaikki vanhat männyt, katajat ja kylän asukkaille tärkeät puut säilytetään.

Suomen Pankin nimissä lähetetään huijaus- ja kalasteluviestejä

Suomen Pankin nimissä on lähetetty huijaus- ja kalasteluviestejä. Viestien linkkien kautta yritetään kalastella verkkopankkitunnuksia.

Naantalilaiset ja loimaalaiset hyvin edustettuna aluevaltuustossa

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutetuista eniten tulee Turusta. Turkulaisia valtuutettuja on yhteensä 30, mikä on kuitenkin hieman vähemmän kuin Turun väestöosuuden perusteella voisi olettaa.

Asetus eläinten tunnistamisesta ja rekisteröinnistä voimaan

Vuoden alussa voimaan tullutta eläinten tunnistamista ja rekisteröintiä koskevaa lakia (1069/2021) täydentävä asetus tulee voimaan 24. tammikuuta. Asetuksella tarkennetaan tiettyjä kansallisia toimenpiteitä eläinten tunnistamisen ja rekisteröinnin osalta, sekä käytetään sitä kansallista liikkumavaraa jonka uusi EU-lainsäädäntö mahdollistaa.

Maarakennusalan kustannukset nousivat joulukuussa 10,4 prosenttia

Tilastokeskuksen mukaan maarakennusalan kustannukset nousivat 10,4 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kustannusten vuosimuutos vaihteli osaindekseittäin päällysteiden 32,3 prosentista maarakenteiden 4,6 prosenttiin.

THL: Kuolleisuus ei ole lisääntynyt rokottamisen jälkeen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemän seurantatutkimuksen mukaan kuolleisuus ei ole lisääntynyt koronarokotteiden saamisen jälkeen Suomessa. Seurantaa tehtiin aikavälillä 1.10.2020–10.1.2022.

Teollisuuden tuottajahinnat nousivat 23,3 prosenttia joulukuussa

Tuottajahintaindeksi (THI) 2015=100, 1/2015–12/2021.

Tilastokeskuksen mukaan teollisuuden tuottajahinnat nousivat keskimäärin 23,3 prosenttia vuoden 2020 joulukuusta vuoden 2021 joulukuuhun. Kotimaahan myytyjen teollisuustavaroiden tuottajahinnat nousivat 24 prosenttia, kun taas vientitavaroiden tuottajahinnat nousivat 22,5 prosenttia.

Valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia istuvia kunnanvaltuutettuja

Aluevaalien ennakkotietojen mukaan valituista aluevaltuutetuista jopa 77 prosenttia on istuvia kunnanvaltuutettuja.

Deltamarin allekirjoitti sopimuksen Höegh Autolinersin Aurora-luokan autonkuljetusaluksien suunnittelusta

Janne Uotila.

Deltamarin on allekirjoittanut sopimuksen kiinalaisen China Merchants Industry Jiangsu telakan kanssa Höegh Autolinersin Aurora-luokan PCTC-tyypisten autonkuljetusalusten suunnittelusta.

Muuttoliikkeen onnistuminen riippuu uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta

Siirtoväki palaa kotialueelleen Iihin. Haukipudas 28.9.1944.

Ihmisten onnistunut muuttoliike ja uusille alueille asettuminen ei riipu luonnonympäristöstä, vaan sen sijaan uuden alueen kielellisestä samankaltaisuudesta. Myös koulutus ja avioituminen uuden alueen väestön kanssa lisäävät todennäköisyyttä jäädä.

Sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen tarpeen uskotaan vähenevän tulevaisuudessa

Sote-kiinteistöinvestointien arviointiin ja niihin liittyvien sairaansijojen ja ikääntyneiden pitkäaikaispaikkojen määrän määrittelyyn ei ole olemassa yksiselitteistä mallia. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan hankkeessa laadittiin arvioinnin ja hankesuunnittelun tueksi laskentamalli sekä arviointikriteeristö. Samalla hanke vertaili sairaansijojen ja pitkäaikaispaikkojen määrää sekä laskentamallin tuottamia ennusteita eri sairaanhoitopiirien alueilla.

MBakery loi Turku-pullan

Turku-pulla.

Maanantaina lanseerataan Turulle nimikkoleivonnainen, jonka myötä Turku maistuu nyt paremmalta kuin koskaan. Turkulaisen leipomo MBakeryn valmistamassa Turku-pullassa on pehmeän pullan välissä Turku-suklaalla maustettua kinuskikermaa ja päällä suklainen Turun vaakuna.

Vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti pidempiä poissaoloja kuin työtapaturmat

Sosiaali- ja terveysministeriön teettämän tutkimuksen mukaan kotona ja vapaa-ajalla sattuneet tapaturmat aiheuttavat huomattavasti enemmän sairauspoissaoloja kuin työtapaturmat. Monesti työntekijälle vapaa-ajalla tapahtunut vahinko aiheuttaa huomattavia kuluja työnantajalle työntekijän sairauspoissaolon takia.

Arkkipiispa Tapio Luoma sairauslomalle

Arkkipiispa Tapio Luoma.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma on jäänyt sairauslomalle ja on sairaalahoidossa tulehdussairauden takia. Hän on poissa virantoimituksesta toipumisen edellyttämän ajan.

Uusia työkaluja melanoomapotilaiden lääkehoidon ja munuaissyöpäpotilaiden leikkauksen jälkeisen seurannan räätälöintiin

Kalle Mattila.

Kalle Mattila selvitti Turun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa melanoomapotilaiden hoitotuloksia ja munuaissyöpäpotilaiden etäpesäkkeitä ennustavia tekijöitä.

Tutkimus: Pohjoisen havumetsissä syntyvät hiukkaset vaikuttavat alailmakehän pilviin

Helsingin yliopiston johtamassa kansainvälisen tutkimusryhmän hankkeessa tehtiin suoria havaintoja havumetsissä syntyvien hiukkasten ja alailmakehän pilvien vuorovaikutuksesta. Tutkimuksen tulokset julkaistiin Nature Geoscience -lehdessä.

Urheilu

Argentiinalainen Rodrigo Arciero tehnyt pelaajasopimuksen Interin kanssa

Rodrigo Arciero vaihtaa Interin paitaan.

Argentiinalainen Rodrigo Arciero on tehnyt pelaajasopimuksen FC Interin kanssa. Hän siirtyy sinimustiin SJK:sta. 28-vuotiaan laitapuolustajan sopimus turkulaisten kanssa kattaa kaudet 2022 ja 2023, sekä sisältää option kaudesta 2024.

Tuto juhlii vasta maaliskuussa

Tuton juhlaottelu, jonka yhteydessä jäädytetään Tero Forsellin , Markku Vuorisalon ja Atte Saunamäen pelinumerot, siirretään vallitsevan koronatilanteen vuoksi. Juhlaottelun uusi päivämäärä on 12. maaliskuuta, jolloin Tuto kohtaa K-Espoon. Alkujaan juhlaottelu piti pelata 29. tammikuuta, jolloin Tuto kohtaa Ketterän. Ottelu pelataan kuitenkin koronasta johtuen ilman yleisöä. Tuto on aiemmin jäädyttänyt neljä numeroa.

Jääkiekkoilija Aaro Löyttymäki löysi uuden uran viheriön reunalta

 Runsaassa kymmenessä vuodessa Aaro Löyttymäki on huomannut yhden selkeän muutoksen golfkentillä. Kun itse aloitin teini-iässä, teini-ikäisiä pelaajia ei ollut juurikaan. Nyt nuoria pelaajia on todella paljon, mikä on lajille tosi hyvä juttu.

Kun Aaro Löyttymäki vuonna 2010 tarttui ensimmäistä kertaa golfmailaan, teini-ikäinen jääkiekkoilija ei aavistanutkaan, että golfin kautta löytyisi tulevaisuudessa ammatti. Kun kiekkouralle lyötiin päätepiste koronakeväänä 2020, oli aika etsiä uusia haasteita. Muutaman mutkan kautta Löyttymäki päätyi Hirvensalo golfiin opettamaan golfin alkeita.

Inter hakee vielä muutamaa sopivaa palaa palapeliinsä

Benjamin Källmanin (vas.) ratkaisut vaikuttavat myös Interin hankintoihin. Matias Ojala jatkaa raitapaitojen riveissä.

Inter palasi loppiaisen jälkeisellä viikolla joukkueharjoituksiin rapsakassa pakkassäässä uuden espanjalaispäävalmentaja Miguel Graun komennossa. Talven mittaan Inter on julkistanut niin jatkosopimuksia kuin uusiakin hankintoja, mutta verkot ovat edelleen vesillä.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa

TPS Salibandy joutuu sopeuttamaan toimintaansa pandemian takia ja tiedossa on osa-aikaistamisia ja lomautuksia.

TPS Salibandy sopeuttaa toimintaansa pitkittyneen koronapandemian aiheuttamien talousvaikeuksien takia. Toiminnanjohtaja Toni Aution työsuhde muutetaan osa-aikaiseksi ja talouspäällikkö Ulla Ojaranta siirtyy tekemään töitä puolipäiväisesti. TPS Salibandy ry:n työntekijöille on kevään aikana tiedossa myös lomautuksia.

Puukkokatsomo: Uutta henkeä Suomen Cupiin

Inter ja SJK kohtasivat Suomen Cupin välierissä viime huhtikuussa Kupittaan tekonurmella.

Vaikka jalkapallon Suomen Cup alkaa vasta helmikuussa, jo nyt on selvää, että yhdessä asiassa Cup onnistui.

Täysosuma
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Rakastaa, ei rakasta, rakastaa...
Kevään kestävä kissa.
Kevään kestävä kissa.
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
- Kevät tuli jo, niin minäkin. Mutta miks jengi on yhä talvipalttoossa?
Ei mikään viivelähtö.
Ei mikään viivelähtö.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Oli kovat alennusprosentit, kun kärryillekin tuli kiire.
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Siitä prinssistä tulin kysymään...
Lepuuttaahan tälläkin.
Lepuuttaahan tälläkin.
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
Jaa ei? No mitäs mä näillä suksilla sitte teen?
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
On niin kuuma toukokuu, että meni sateenkaarikin soiroksi.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.
Just nyt ei tarvitse palvella, kiitos.