Haudutettu punakaali on osuva valinta joulupöytään
Saksa, kuten mikä tahansa suurempi maa, on pullollaan alueellisia ruokaerikoisuuksia. Jotkut herkut kuitenkin yhdistävät lähes koko maata. Saksalaiset syövät, kuten tunnettua, antaumuksella hapankaalia. Erittäin yleinen lisuke on myös haudutettu punakaali, josta saa varsin vähällä vaivalla ja halvalla aivan fantastisen lisukkeen myös suomalaiseen joulupöytään. Haudutetussa punakaalissa yhdistyy kivalla tavalla makea ja hapan. Punakaalia saa nykyään myös luomuna lähes ympäri vuoden.
Saksalaisessa keittiössä haudutettua punakaalia käytetään lisukkeena erityisesti kahden klassikkoruoan kanssa. Toinen valmistetaan possusta ja toinen haudutetaan naudasta. Varsinkin Baijerissa nautitaan antaumuksella kunnon sianpotkaa perunaknöödeleiden kanssa. Haudutettu punakaali ja keitetyt herneet viimeistelevät todella maukkaan kokonaisuuden. Keitetyt perunat ajavat asian siinä missä knöödelitkin.
Enemmänkin keskisen Saksan alueella ja Reinin varrella pöydässä on usein sauerbratenia, eli saksalaista hapanpaistia. Tätä naudanlihasta tehtävää paistia haudutellaan pitkään punaviinissä ja punaviinietikassa. Saksassa sauerbraten saattaa hautua marinadissaan jopa viikon päivät. Vaaditaan siis kärsivällisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Myös sauerbratenia tarjotaan perunaknöödeleiden, perunoiden tai spätzlen kanssa. Spätzle on saksalainen versio pastasta.
Haudutettu punakaali sopii myös erinomaisesti suomalaisten laatikoiden kanssa, oli niiden rinnalla sitten joulukinkku, -kalkkuna tai -seitan.
Haudutetusta punakaalista on loputon määrä reseptejä ja versioita ja joidenkin mielestä siihen kuuluu ehdottomasti myös omena ja sipuli. Saksalaisissa resepteissä tehdään kokonaisuus joka omenalla tai sipulilla, tai joskus jopa ilman niitä.
Haudutettu punakaali
1/2 punakaalia
1 pieni omena
1 pieni sipuli
2 rkl voita
2 rkl siirappia
1 rkl mustaherukkahyytelöä
1 dl punaviinietikkaa
loraus punaviiniä
sokeria
suolaa
mustapippuria
Haudutettua punakaalia on varsin helppo tehdä. Pilkotaan ensin kaali, sipuli ja omena pieniksi. Kuullotetaan kaali- ja sipulisuikaleet voissa ja lisätään parin minuutin päästä omenasuikaleet. Sen jälkeen lisätään siirappi, hyytelö, etikka sekä punaviini. Sitten annetaan hautua, kunnes itse kaali on kypsää.
Lopuksi maustetaan suolalla ja mustapippurilla. Maun tarkistamisen jälkeen voi vielä lisätä vielä vähän mausteita, tai lorauttaa hieman lisää siirappia tai punaviiniä.
Heikki Möttönen